Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2516.83
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 May 2024

​Dünyanın tüm vicdanlı gençleri birleşin!

New York Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, Emerson Koleji, Güney Kaliforniya Üniversitesi, Yale, MIT, Harvard, Teksas, Indiana, Minnesota ve Ohio gibi birçok üniversitede Filistin’e destek eylemleri devam ediyor.

Dünyanın en iyi üniversiteleri bunlar. Öğrenciler aldıkları eğitimin hakkını veriyorlar.

Karşı olanlar da var ama genellikle Hristiyan’ı, Yahudi’si, Müslüman’ı, zencisi, beyazı Siyonizm karşıtlığında birleşerek topyekûn birlikte hareket ediyorlar.

Amerika’da yani sorunun asıl kaynağında çıkan bu tepkileri anlamlı buluyorum. Kampüslere “Gazze Dayanışma Kampı” kuran bu öğrencileri bir arada tutan şey ise vicdandır.

Bizim televizyonlar hala bu eylemlerin ardında bir şey arıyor. Son 200 günde Filistin nüfusunun yüzde 10’nu katleden soykırımcı bir ülke “neden” olarak yetmiyor mu?

Polis, Filistin yanlısı gösterileri durdurmak için üniversitelere baskın düzenliyor. Çocuklar gözaltına alınıyor. Bu sefer de devreye vicdanlı akademisyenler giriyor.

Örneğin New York Üniversitesi’nin hocaları, kampüse polisin girmemesi için Gazze Dayanışma Kampı etrafında zincir oluşturmuştu.

Velhasıl “bizi korkutamazsınız” diyor gençler.

Efendim, “geleneksel olarak 65 bin öğrenci, aileleri ve arkadaşlarını kampüsümüze getiren tören iptal edilmiştir.” Cevap; umurumuzda değil. Çünkü Filistin’de çocuklar ölüyor.

Cani Netanyahu, bu öğrencileri “Nazi Almanya’sındakilere benzetti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson bu gösterileri “Yahudi karşıtlığı olarak” gördü.

Gençler de “Siyonist İsrail karşıtlığıyla, Yahudi karşıtlığını birbirine karıştırmayın” diyerek ders niteliğinde bir cevap verdiler.

Üniversitelerin İsrail'le ilişkisi olan şirketlerle finansal bağlarını koparmasını talep ediyorlar. Zira her yıl 100 milyon dolar miktarında bağış yapan Yahudi iş adamlarından bahsediyoruz.

Anlayacağınız bu öğrenciler sadece Filistin ve Gazzeliler için değil, aynı zamanda Amerikan üniversitelerinde akademik hürriyet ve akademik özerklik için de gösteri yapıyorlar.

Gençlerden öyle korkuyorlar ki Siyonist medya kuruluşları hemen her gün onlara “terör destekçisi” hatta “terörist” şeklinde hitap ediyorlar.

Ülkemizde de Hamas’ı terör örgütü olarak gören İsrail yanlıları gibi!

Amerika’da başlayan bu gösteriler çığ gibi büyüyor. Kanada, İngiltere ve İtalya’daki öğrenciler de eylemlere başladı.

İlk kıvılcımın Türkiye’den olmasını çok beklerdim. Elbette burada da cesur, vicdanlı öğrencilerimiz yok değil. Örneğin TGB( Türkiye Gençlik Birliği) başından beri tepkilerini dile getiriyor.

En son Boğaziçi Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden bazı öğrenciler Filistin’e destek yürüyüşleri gerçekleştirdi.

Ne var ki Amerika’da olduğu gibi ses getirmedi çünkü ülkemizde maalesef büyük eylemler tertiplenemiyor.

Siyasetçiler, yazarlar, gazeteciler onları cesaretlendirmiyor. Çocukların aldıkları eğitim deseniz onlarda direnme yetisini körelten, eleştirel kabiliyetlerini bitiren eski model tekçi bir yapı.

O yüzden hep derim;

Bir insanın aldığı eğitim onda kişi onurunun kıymetini idrak ettirmiyorsa ahlakın, erdemin kapısını aralamıyorsa, yüreğinde insana dair bir yer açmıyorsa; o eğitimin de eğitimi alanın da hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur.

Gazze’de çocuklar öldürülüyor. Ve batının vicdanlı öğrencileri, insanları aylardır durmadan eylem yapıyor. Bu eylemler dünyanın dört bir yanını sarmalıdır. Bu dünyanın ahlak, vicdan, erdem sahibi insanları bir araya gelmeden küresel emperyalist düzen, bizi sömürmeye, öldürmeye devam edecektir.


 
TDV kurban