Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2462.87
BIST 100
10319.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Şubat 2014

Edirne Kitaplığı

Ortalık toz duman. İzan, insaf, merhamet, hürmet, muhabbet, kardeşlik kavramlarını unutan bazı kişiler, sanırsınız ki cephede düşmana karşı savaşıyor. Bu anlamsız mücadele, ne zamana ve nereye kadar ve ne uğruna? Allah herkese basiret nasip etsin. Birileri karamsar olsa da, bazıları kötümserliğe düşse de inadına ben iyimser olacağım. Ülkemde olan iyilikleri, yapılan güzellikleri anlatmaya devam edeceğim. Çünkü bu iyilikler kötülükleri alt edecek, aydınlıklar karanlıkları kovacak biliyorum. Halkıyla barışık, milletiyle kaynaşmış bir çok valimiz var şükürler olsun. Onlardan biri de Edirne Valimiz sayın Hasan Duruer. Bu tarihu00ee serhat şehrimizde adeta bir kültür sanat seferberliği başlatmış. Takdirler hemen geldi. TYB ve ESKADER'in 2013 Ödülleri Edirne Valiliği'ne verildi. Öyleyse Edirne Valiliği Kültür Yayınları'nı tanıtmak gerek. Bu diziyi Metin Eriş Beyefendi yönetiyor. Aslında her kitaba ayrı bir tanıtım yazısı gerek, ama mecburen eserlerden topluca bahsedeceğim:

EDİRNE: Mimaru00eemize büyük hizmetleri bulunan merhum Ekrem Hakkı Ayverdi'nin eseri, Edirne'de Osmanlı Mimarisinde I. Murad, Çelebi Mehmed, II. Murad ve Fatih Devri Eserleri ele alınıyor. Aydın Yüksel ile İbrahim Numan'ın hazırladıkları eser, bilhassa mimaru00eeye meraklı olan ve bu alanda çalışanlar için mühim bir kaynak niteliği taşıyor.

EDİRNELİ ŞEYH KABu00dbLu00ce MUSTAFA ER-RİFu00c2u00ce: Doç. Dr. Selami Şimşek'in hazırladığı eserde büyük mutasavvıfın hayatı, eserleri ve tasavvufu00ee görüşleri toplu olarak kaleme alınmış. Edirne'de yetişmiş bir ilim, irfan ve sanat adamı olan er-Rifau00ee, evini dergah haline getirerek içerisinde kütüphane kurmuş, her kesimden insana kapılarını açarak bir müsamaha abidesi durumuna gelmiş, fakirin, kimsesizin, gönlü kırıkların 'baba'sı olmuş, onların dert ve sıkıntılarına ortak biçimde sevgi ve hürmetlerini kazanmış, bundan dolayı "Kabulu00ee" adıyla anılmış büyük bir şahsiyet ve Allah dostudur.

EDİRNE SANCAĞI: Edirne, çeşitli medeniyet ve kültürlerle, farklı din ve dillere sahip topluluklara yüzyıllarca ev sahipliği yapmış bir serhat şehrimiz. Salnamelere Göre İdaru00ee, Sosyal ve Ekonomik Yapısıyla Edirne Sancağı, Halu00fbk Kayıcı'nın eseri. Yazar, Cumhuriyet öncesi Edirne Sancağı olarak bilinen bugünkü Edirne ili ile o dönem Edirne Sancağı'na bağlı idaru00ee birimlerin, 1869-1902 dönemi, idaru00ee konumuyla birlikte sosyal ve ekonomik yapısını ortaya koyuyor.

EDİRNE'DEN SULUBOYALAR: Ressam Murat Çakan'ın Edirne'den Suluboyalar, şehrin içinde ve çevresinde bulunan tarihu00ee eserlerin resmedilmesinden meydana geliyor. Edirne'yi çok seven büyük sanatkar ve araştırmacı merhum Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in "Her şey biter, Edirne bitmez" sözünü teyit eden sanatkar, göze ve gönle hitap eden bu eserleriyle gelecek nesillere unutulmayacak bir hatırayı da emanet ediyor.

ŞEHRİN HÜZNÜ: Yahya Kemal gibi büyük bir şairin dostluğunu kazanmış bulunan merhum Rıfkı Melu00fbl Meriç'in kitabıdır Şehrin Hüznü. Eser, Edirne'nin tarihu00ee ve mimaru00ee eserleri hakkındadır. Çok yönlü bir fikir ve sanat adamı olan, dersleri ve sohbetleriyle tanınan merhum Rıfkı Melu00fbl, aynı zamanda son dönemin en çok rubau00ee yazan şairlerindendi.

EDİRNE'DE OSMANLI DEVRİ u00c2BİDELERİ: Geçen yıl ebedu00ee aleme uğurladığımız sanat tarihçisi Prof. Dr. Oktay Aslanapa'nın bu kıymetli eserinde Edirne'de mevcut olan belli başlı bütün abideler ve yıkılmış olan saraylar anlatılıyor. Harap birkaç abide hakkında da kitabın sonunda bilgi veriliyor.

EDİRNE: Bir şehir tanıtım kitabı olan Edirne, Osmanlı'ya başkentlik yapmış olan muhteşem Edirne'nin tarihu00ee, coğrafi ve tabii güzellikleri yanında geçmiş ve yaşayan değerlerini konu ediniyor. Eserde şu bölüm başlıkları da dikkat çekiyor: "Edirne'de İnanç Dünyası", "Gelenek ve Görenekleriyle Halk İnançları", "Edirne'de Sanat ve Zanaatlar", "Edirne Müzik Kültürü ve Halk Oyunları", "Edirne'de Giyim Kuşam", "Edirne Mutfağı", "Edirne Edebiyat Dünyası ve Ünlüleri", "Edirne Kültür Hayatındaki Diğer Ünlüler". Edirne'de basın, müzeler ve kütüphaneler de ayrıca ele alınıyor.

100. Yıldönümünde Balkan Savaşları ve Edirne, 15 Şubat 2013 tarihinde gerçekleşen sempozyumun bildirilerinden meydana geliyor. Geçmişin İzinde Karaağaç Rabia Emekligil Erdoğdu'ya, Çöke Nahiyesi'nin Sosyal ve Ekonomik Yapısı ise Fadimana Çelik'e, Edirne ve Çevresinde Osmanlı Dönemi Askeru00ee Mimari ise Servet Ünkazan'a ait kitaplar. Aziz Valimiz Hasan Duruer, Edirnelilerin ve kültür sanat dünyasının gönlünü fethetmiştir. Kutlu hizmetlerinin daim olması dileğiyle.