Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Aralık 2022

Eğitim ve öze dönüş yolculuğu…

Yaptığı işten memnun olmayan insanlar…

Yaşadığı şehirde mutsuz olan bireyler…
Ailesinden yeterli ilgiyi görmediği nedeni ile intihar etmeye kalkışan gençler…
Aile baskısı ile evlendirilen çocuklar…
Sosyal medyada gördüğü örnekleri kendine rol model alarak hayatını karartan gençler…
Yaşam tarzı beğenilmeyen ve ötekileştirilen gruplar…
Her konuda ahkâm keserek toplumu yanlış yönlendiren kanaat önderleri…
Şiddete maruz kalan eşler…
İlgisiz ve sevgisiz büyüyen çocuklar gibi yüzlerce sorunla karşılaşıyoruz her gün. Mesaisini beğenmeyen işçi…
Amiri ile anlaşamayan memur…
Az kâr elde etmekten yakınan esnaf…
Geçinemeyen aileler, okuyamayan çocuklar, hayallerini gerçekleştiremeyen gençler… Kimi dinleseniz memnuniyetsizliğe dair muhakkak bir söz işitirsiniz.

İlginçtir ama eşi/işi olmayan da mutsuz ve huzursuz, eşi/işi olan da… Evden işe gidenin de, işten eve dönenin de ayağı geri geri gidiyor. Fakirin de karnı doymuyor, karnının doymadığını zengin de söylüyor. Çevremizdeki insanların neredeyse tamamı memnun değil; herkeste bir huzursuzluk var. Soruların son bulması için herhangi bir çaba da göremezsiniz kimsede. Herkeste kabule geçiş söz konusu gibi. Çözüm çok uzaktaymış gibi bir karamsarlık içerisindeler. Köşeye çekilmiş, bir yerlerden sihirli bir elin uzanmasını bekliyorlar adeta.

Aslına bakarsanız sorunun da çözümün de kaynağı bireyin kendi iç dünyasında saklı. Olaya nereden ve nasıl baktığı ile alakalı. Karşılaştığı sorunları kendi iç dünyasına dönerek çözmek yerine hep muhatabını suçluyor, sorunun da çözümün de muhatap olduğu kişilerde arıyorlar. Ruhlarında hep bir mücadele hep bir savaş duygusu yer alıyor. En büyük mücadeleyi kendi duygularına, en büyük savaşı kendilerine karşı vermesi gerekir iken olaya yanlış yerden bakıp, yanlış yorumlayarak sorunları hep çözülmez hale getiriyorlar.

Sorunların çözülmez olduğu bir noktada eğitim kilit bir rol üstleniyor. Duygularını eğitmeyi ve yönetmeyi öğretiyor. Başkaları ile değil kendileri ile ilgileniyor eğitilmiş insanlar; iç dünyalarına yöneliyor, hayatı anlamlı kılmaya çalışıyor. Zafer elde etse de kendine karşı zafer elde etmiş, yenilse de kendine yenik düşmüş olarak görüyor. Ama en önemlisi ise, kendisi ile olan savaşı kazansa da kaybetse de, kendine çok şey kattığına inanıyor ve kaybedici olarak görmüyor. Değişmeyi, törpülenmeyi, yol almayı, tebessümü, gülümsemeyi, hayatı, insanları, kendini, varlığını, var olmayı, mücadeleyi biliyor.

Sürekli öğrenme, gelişme, ilerleme, kendine bir şeyler katma derdinde oluyor eğitilmiş insanlar; eğitimciler. Başkalarının ne dediği ne yaptığı ile değil, kendilerinin yaptıkları üzerine hayatlarını konumlandırıyor. Sürekli bir seyahat halinde olup, seradan süreyyaya doğru geziyor. Dışa değil; içe doğru, öze doğru oluyor…

Kendini bulan, kendini gerçekleştiren bir yolculuktur öze dönüş yolculuğu. Ne yol yoruyor insanı ne yolculuk. Keyifli, heyecanlı oluyor her şey. Bedeni de, zihni de, ruhu da dinlendiriyor; arındırıyor tüm kötülüklerden insanı. Güzelliğe dair ne var ise, öze dönüşünü gerçekleştiren insanlarda oluyor. Eğitime yönelmek ile güneşe yönelmek; eğitimciye yüzünü dönmek ile özüne dönmek bir oluyor. İkisi de yüreği ısıtıyor, aydınlatıyor her tarafı. Kültürel değerleri, eşya ile olan ilişkileri, sorumluluk almaları, inisiyatifleri diğer insanlardan çok daha farklı oluyor öze dönüş hikayesini yazanların… Sevgiyi, kitapları, dostları, hayatın her anını önemsiyor öze dönüşünü gerçekleştirebilmiş insanlar. Yürüyüşü, gülüşü, konuşması hatta susması bile anlamlı, öğretici, sempatik geliyor insana. Bu nedenle öze dönüş yolculuğuna çıkmış eğitimcilerin hayatı bir başka güzel, bir başka özel oluyor.

Bazı yoğunluklar nedeni ile belli bir süre yazmaya ara vermiştim dostlar. Kalemim benden ayrı durabilse de, ben kelamımdan ayrı kalmayı beceremedim. Bu nedenle bitmemesini ümit ettiğim yolculuğa, eğitime dair yazılarıma kaldığım yerden devam ederek özüme dönmek istedim. Öze dönüş yolculuğumda bakalım sizinle birlikte nelere şahitlik edeceğiz? Herkese yürekten sevgiyle, kalpten ilgiyle, eğitimcinin diliyle selam olsun.