Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Ekim 2018

Eğitimde Millet Ödevi...

23 Ekim Salı günü saat 14.00’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2023 Eğitimde Vizyon Belgesi tanıtım toplantısı yapıldı. Bu toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un davetlisi olarak katıldım. Öncelikle nazik davetleri için Sayın Bakan’a içtenlikle teşekkür ediyorum.
Salonda henüz tanıtıma geçilmeden önce de sonrasında da herkesin yüzü gülüyor olması dikkatimi çekmişti. Konferans salonunun içinde ise yüksek bir heyecan vardı. Bu heyecanı Ziya Selçuk’un sesinde de hissedebiliyorduk. Endişeye yönelik değil; mutluluğa, geleceğe yönelik bir heyecandı. İyi şeyler yapıyor olmanın heyecanıydı. Tatlı bir koşuşturmacanın heyecanıydı.

Toplantıda, önce Milli Eğiim Bakanı Ziya Selçuk bir sunum gerçekleştirdi. Sonrasında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan müjde dolu konuşmalarını yaptı.

Ziya Hoca’nın verdiği önemli mesajlar şunlar:

• Esnek, modüler ve daha az çeşit dersten oluşan müfredat olacak şekilde düzenlenecek.

• Okullar arası imkan farklılıklarını azaltacak, aksi takdide sınav baskısı devam eder.

• Yabancı Dil eğitimi yeniden yapılandırılacak.

• Yurt dışında mesleki ve teknik eğitim imkanları getirilecek.

• Ortaöğretimde ders çeşitliliği yarıya yakın azalacak.

• Alan seçimi 9. Sınıfta başlayacak.

• Ders sayıları azalıyor, teneffüs süreleri uzuyor.

• 5 yaş Erken Çocukluk Eğitimi zorunlu hale geliyor.

• Sınavla öğrenci alan okullar kademeli olarak azaltılıyor.

• Sistemin eksikliklerini izlemek için “Öğrenci Başarı İzleme Araştırması” yapılıyor. Yani, ölçme ve değerlendirme artık farklı bir role bürünecek.

• Sınıf öğretmenlerine rehberlik sertifikası verilecek.

Bunlar gibi onlarca başlık ele alındı, anlatıldı. Bakan Selçuk’un sunumu yeni dönemin ruhuna uygun içerisinde birçok önemli konuları barındırıyordu. Her madde katılımcılar tarafından mutlulukla karşılanıp alkışlandığını da eklemem lazım.

Sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan sahneye davet edildi. Bugüne kadar eğitim camiasının duymadığı belki de duymak istediği önemli gündem maddeleri, Erdoğan tarafından katılımcılara ve kamuoyuna paylaşıldı. “Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlanacak ve çıkarılacak” sözü uzun uzun alkışlandı. Eğitim camiasının hasret kaldığı ve duymak istediği bir müjdeydi. Yalnız, kanunun içeriğinde neler alacak eğitimciler tarafından tartışılmaya başlanması da olumlu bir adım olarak görüyorum. Tartışalım, ortaya güzel fikirler çıkar, sürece katkı sunulur.
Erdoğan’ın verdiği bir diğer müjde ise “Sözleşmeli Öğretmenlerin 4+2 olarak devam eden sözleşme süresi ve tayin durumu 3+1’e indiriyoruz” demesi de katılımcılar tarafından epey bir alkışlandı, mutlulukla karşılandı. (Bu maddeyi ayrı bir yazıda değerlendireceğim.)

Cumhurbaşkanımız, öğretmenlere teşvik verileceği müjdesini de verdi. Önemli gördüğüm bir husus ise, Cumhurbaşkanımızın pedagojik formasyon eğitimin kaldırılmasını ve bu eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kendi personellerine verecek olması.
Gerekli alt yapı tamamlandığında Okul Öncesi Eğitim zorunlu hale geleceği de açıklanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesi tanıtım toplantısında dile getirildi.
Program sonrasında kamuoyunda tartışılmaya başlanan tek konu başlıkların soyut olduğu, somutlaştırılmadığına dair... Yani, öğretmenlik meslek kanunu çıkacak ama içeriği nasıl olacak? Öğretmenlere teşvik müjdesi verildi ama nasıl bir teşvik? gibi...

Bu eleştirilere verilecek en güzel cevap sanırım şu: Program, adından da belli olduğu gibi “tanıtım toplantısı” şeklindeydi. Yani detayları uzun uzun anlatma yani bilgilendirme, açıklama toplantısı değildi, tanıtım toplantısıydı. Dolayısıyla başlıkların soyut olması, kısa zamanda çok başlıkta müjdeyi programa sığdırmaya, programın dolu dolu olmasına yönelikti. İnanıyorum ki ilerleyen günlerde detaylar kamuoyu ile paylaşılacak ve zihinlerde herhangi bir soru işareti hiç kalmayacak.

Tüm bu müjdeli haberlerin hepsi, toplumun siyasetçilerden talebinin veya beklentisinin bir sonucu olarak meydana geldiğine inanıyorum. Siyasal toplumlarda halk, siyasetçilere bazı ödevler verir. “Biz milletin efendisi değil, milletin hizmetkarıyız” diyen siyasetçilere, toplumun ve milletin verdiği ödevler hakkıyla, layıkıyla yerine getirildiği kamuoyu nezdinde ispatlanmış oldu.

Öyleyse, siyasetçilere destek, tam destek...