Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2401.47
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Şubat 2024

Eğitimli işsizler ordusu

Eğitimde liseyi bitirmek mecburi hale getirildi. Yaşları 17 veya 18 olan gençler hiç bir beceri elde edemeden lise mezunu oluyor. Etrafımıza bir bakalım lise mezunu ne işe yarar ve hangi sektörde iş bulabilir? Olsa olsa bir büroda çalışabilir.

Hatta yüksekokulu bitirip iş bulamayanların sayısı da hayli kabarık. İş bulamayan milyonlarca gencimiz işsiz olduğu için artık evlenemiyor, hayatı zehirleniyor.

Bu yanlış uygulamanın sonuçlarını, büyük bedeller ödeyerek yaşamaya devam ediyoruz.

Milyonlarca gencimizi adeta heba ediyoruz.

Bütün iş sahalarında kolay kolay ara eleman bulmak nerede ise imkânsız hale geldi. Hatta yurt dışından ara eleman getiren firmalar var. Almanya’nın 1960 yıllarında yaptığı gibi çareyi başka ülkelerin işçilerinde aramaya başladık. Bakınız, inşaatla uğraşan müteahhitler kaç çeşit sektörle iş yapmak zorunda kalıyor. Kepçeci, demirci, kalıpçı, duvarcı, sıvacı, elektrikçi, kaloriferci, sucu, boyacı, fayansçı, alçıcı, mobilyacı, camcı vs. binanın dışını kaplamak için işçi ve ustalar daha neler de neler? Bir de işçiliğin hakkını vermeyip iş yapar gibi görünenler ve bir de fiyat beğenmeyip işi terk edenleri de buna ilave ederseniz, yatırımcının başına adeta felaketler geliyor, uykusu kaçıyor psikolojisi bozuluyor.

Ayrıca çalışanların bir işi yarıda bırakması, işverene daha yüklü bir maliyete mal oluyor. Çünkü işveren başka usta ve işçilerle iş yapmak zorunda kalıyor. Bunun gibi olumsuz haller de, işi bitirmek için bunu fırsata çevirenler de var, yarıda kalmış bir işi bitirmek için daha yüksek bir fiyat isteyenler oluyor.

Çeşitli malzemeleri zamanında tedarik etmek te işin bir başka zorluğu. Parasını ödediğiniz halde zamanında teslim edilmeyen malzeme işlerin aksamasına sebebiyet veriyor.

Böyle giderse birçok yatırımcı işçi çalıştırmamak için halen yapmakta olduğu işini bırakacak ve başka işlerin peşinden koşacak.

Maalesef bu yanlış uygulama piyasayı allak bullak etti ve etmeye devam ediyor. Ayrıca faizin yükselmesiyle parasını piyasadan çekip bankalara yatıranlar var. Çünkü risk almadan kolay para kazanmanın yolu faize, dövize ve altına yatırım yapmanın yolu budur işte. Bu durum iş sahalarını daraltıyor, hatta birçok iş adamının satış yapamadığından yatırımları ellerinde patlıyor. Malum olduğu üzere paranın oynak hale gelmesiyle piyasa güven de vermiyor.

Elbetteki insan kazandığı servetin heba olmasını istemez ve daha da artmasını ister. Belirgin olmayan piyasaya birçok insan yatırım yapmaktan çekiniyor. İşin bürokrasi zorluğu da bunlara eklenince tam bir felaket yaşanıyor. Tanıdığım birçok insan, artık inşaat sektörünün dayanılmaz hale geldiğini ve bu yüzden işi terk edeceğini söylüyor.

Bir kaç yıl sonra belki büyük ölçüde ev sıkıntısı başlayacak, fiyatlar uçuk ve kiralık evler belki de bulunmaz hale gelecek.

Başta sanayicilerde işçi bulamamaktan büyük sıkıntılar yaşıyor. Fabrika kurmak isteyenler bu durum karşısında kara kara düşünüyor.

Köylerde bile çapa, ağaçları budama ve aşı yapacak eleman bulmak nerede ise imkânsız hale gelmiş.

Bu durum karşısında bir an evvel liseyi bitirmek mecburi olmaktan çıkarmalı ve gençlerimizi sanata yönlendirmeliyiz.

Gençler iş bulamazsa, yaşlı nüfus artar ve ülke Avrupa’dan daha sancılı bir hal alır. Onların kopyası haline gelir. Görünen köye kılavuz istemez, şark lisanıyla ma ele degıl.

Haydi kalın sağlıcakla.