Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Eylül 2023

​Ekonomik güven endeksi Eylül'de arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; ekonomik güven endeksi Ağustos ayında 94,1 iken, Eylül ayında yüzde 1,3 oranında artarak 95,4 değerini aldı.

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmeleri ile geleceğe yönelik beklentilerini ölçen ekonomik güven endeksi geçtiğimiz Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında 100 eşik değerin üzerine çıkmıştı. Son üç aya bakıldığında ise endeks değerinin üst üste üç kez gerilediği görülmüştü.

Eylül ayında ise düşüş eğiliminin sonlandığını ve hem üreticilerin hem de tüketicilerin nezdinde ekonomiye olan güvenin arttığını söyleyebiliriz. Döviz kurlarındaki yatay seyir ve borsadaki olumlu havanın yanı sıra Orta Vadeli Program’da sergilenen kararlı politikaların ve ulaşılabilir hedeflerin toplum nazarında karşılık bulduğu anlaşılıyor.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerin değişim oranları incelendiğinde, bir önceki aya göre; Eylül ayında tüketici güven endeksi yüzde 5,1 oranında artarak 71,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 0,5 oranında artarak 105,1 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,0 oranında azalarak 113,0 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,0 oranında artarak 117,7 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,0 oranında artarak 88,3 değerini aldı.

Endekslerin bir önceki aya göre değişim oranları incelendiğinde;

Perakende ticaret sektörü güven endeksinde Eylül ayında; son 3 aylık dönemde iş hacmi (satışlar) yüzde -0,5, mevcut mal stok seviyesi yüzde 3,2, gelecek 3 aylık dönemde tedarikçilere verilecek sipariş miktarı beklentisi yüzde 5,8, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi(satışlar) beklentisi yüzde 6,5, gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 0,4, gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi ise yüzde -0,4 olarak gerçekleşti.

Rakamlardan da anlaşılacağı üzere son üç aylık dönemde çok da olumlu bir tablo çizmeyen perakende ticaret sektöründe önümüzdeki üç aylık dönem için beklentilerde güçlü bir iyileşme kaydedilmiş. Dikkat çeken husus ise tedarikçilere verilecek sipariş miktarı ve iş hacmi(satışlar) beklentisindeki gözle görülür artışa rağmen gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinin sınırlı kalması oldu.

İnşaat sektörü güven endeksinde Eylül ayında bir önceki aya göre değişim oranları son 3 aylık dönemde inşaat faaliyetleri yüzde 2,3, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi yüzde -1,9, gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 3,7, gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi ise yüzde -0,7 olarak gerçekleşti.

Sanayi üretimindeki yavaşlama istihdam verilerine de olumsuz yönde yansıyordu. Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisindeki yüzde 3,7’lik artış göz önüne alındığında sanayi sektöründeki istihdam kaybının inşaat sektöründe telafi edileceği anlaşılıyor.

Eylül ayında gerileyen tek sektör ise hizmet oldu. Her ne kadar endeks değeri iyimserliğe işaret eden 100 eşik değerin üzerinde kalmaya devam etse de turizm sezonunda hizmet sektörü güven endeksinin son 3 aydır düşüyor olması dikkat çekiyor.