Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Kasım 2015

Elçiler Vurulmaz!

Yine yüreğimizden vurdular. Peygamberler ve Sahabiler şehri Diyarbakırımızı kana buladılar. "Barış" diye haykıran Tahir Elçi'yi, alanda olay çıkmaması için görev alan polisimizi katlettiler.

"Barış" haykırışını kamuoyuna duyurmak için orada olan gazetecileri de hedef aldılar. Lanet olsun! Barışa, kardeşliğe sıkılan son kurşun olsun. "Edi Bese", "Yeter Artık", yaşanan acı, gözyaşı, ıstırap, şiddet ve çatışmalar son bulsun. Tahir Elçi ve polisimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemizi yeni bir şiddet dalgasının içine çekmek için silaha sarılanları kınıyorum.

Artık kardeşliğimizi sağlam bir zemine oturtmak zorundayız./Pu00eawu00eest e ku u00eadu00ee em biratiya xwe li ser bingeheke bi zexm bidin ru00fbniştin.

O zemini hep birlikte Ümmet bilinciyle hareket ederek oluşturabiliriz./ Ev zemu00een ju00ee dema em li gor heşmendiya Umetu00ea tevbigerin wu00ea ava bibe.

***

Evet bir diğer sorunlu gündemimiz Rusya...

Rus savaş uçağının Türkiye sınırını ihlal etmesi üzerine Rus uçağı Türk F-16'ları tarafından ısrarlı uyarılar sonrasında düşürüldü. Bunun ardından Putin Türkiye'ye yönelik çok sert açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Rus uçağı olduğunu bilseydik daha farklı davranırdık" şeklindeki tansiyon düşürmeye yönelik açıklaması da gerilimi düşürmeye pek yaramış görünmüyor. Rusya kendi açısından yaptırımlara da devam ediyor. Lawrow'un ziyareti iptal etmesi, Türk TIR'larına ve iş adamlarına yönelik sert tutumları ve Rus gazını kesmeye yönelik bir takım tehditvari açıklamaları gerilimi tırmandırma çabası olarak görüyorum. Dayatılan; "Türkler ya özür dileyecek ya da zararları tazmin edecek."

Oysa uluslararası savaş ve sınır hukuk hükümleri Türkiye'nin 17 saniye süreyle başka bir ülkenin sınırı ihlali durumunda o uçağın düşürülmesini haklı gösteriyor. Öte yandan Rus uçaklarının DAEŞ bahanesiyle Türkmenleri vurması zaten Türkiye ile ilişkileri önceden tırmandırmayı göze alıyor anlamına da gelebilir. Türkiye o uçakların Rus uçağı olduğunu bilmeyebilir fakat Rus uçakları o sınırın Türkiye sınırı olduğunu biliyorlardı. Kaldı ki Ruslar Bayırbucak ve ÖSO'nun Türkiye için önemini ve anlamını da son derece iyi görüyorlardı. Fakat ısrarla 300 bin mazlumu katleden Esed'in yanında, Türkiye'nin karşısında duruyor, bölgede muhaliflerin çıkarına olmayan operasyonlara imza atıyordu. Hem de hiç hakkı olmadan! DAİŞ ile mücadele ediyorum derken, adeta DAİŞ'e yeni üye kazandıracak karanlık ortak oluyordu. Yardım TIR'larını bile hedef alıyor, sivilleri öldürmekten geri durmuyor; ertesi gün "Biz DAİŞ'i vuruyoruz" açıklaması yaparak algıyı yönetmeye çalışıyordu. Tüm Batı'da yaygınlaşan İslamofobi yüzünden Rusya dokunulmaz ilan ediliyor, Putin'in zulmüne bir tek Türkiye tepki gösteriyordu. Oysaki Ukrayna ve Gürcistan krizinde herkes Rusya'nın karşısında bölge haklarının yanındaydı. Konu Suriye olunca hepsi ansızın sessiz kaldı. Öldürülen Müslümanlar olunca herkes üç maymunu oynadı.

Tekrar Rusya-Türkiye ilişkilerine dönecek olursak; İsrail ile Kıbrıs Rus kesiminde sismik araştırmalar başladığından bugüne Rusya, her hamlesiyle Türkiye'nin sınırlarını zorladı. Kırım ile test etti. Bayırbucak katliamıyla Türkiye'nin sinir uçlarına dokundu. Kendi uçağını ihlale zorlayarak ise sabrımızı sınadı. Herkes çok iyi biliyor ki yaklaşık 15 senedir onca fikir ve çıkar çatışmasına rağmen Erdoğan ve Putin öncülüğünde Türkiye ve Rusya ilişkileri dostane bir şekilde bugünlere getirildi.

Yol kazaları atlatıldı, krizler sağduyu ile aşıldı. Ancak derin Rusya rahat durmadı. Avrasya birliği hayaliyle Esed ile iş tuttu, Putin'i de kurtuluşunun buna ikna etti. Zaten vesayet ve statükodan beslenen Putin, NATO eliyle Ukrayna ve Gürcistan'da yara alan Avrasya Birliği hayali için Asya hamlesi yaptı. Karanlık rüyası yüzünden yeni bir krize kapı araladı, yeni bir dünya savaşı özlemini dışa vurdu. Çok stratejik gözüken ama tamamıyla amatörce sahneye koyduğu anlaşılan plan deşifre oldu.

Plan deşifre oldu olmasına da Türkiye ne yapacak?

Türkiye ne yaparsa yapsın NATO'ya güvenmemeli, Batı'nın şuandan itibaren hem Türkiye hem de Rusya'yı bitirmeye yönelik muhtemel tuzaklarına düşmemelidir. Rusya, Afganistan deneyiminden, Türkiye Osmanlı'nın gerileme döneminden ders çıkartarak aklı selim düşünmelidir.