Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Ekim 2015

Enerji Bağımlılığı

Zaman tüm hızıyla ilerliyor. Seçime artık çok kısa bir zaman kaldı. Piyasalar seçime odaklanmışbir şekilde. Süreçbir hayli sıkıntılı. İşadamlarının beklentisi ülkenin yeniden istikrara kavuşmasıyönünde.

Tüm bu süreçiçerisinde ülkemizde çok ciddi ve güzel gelişmeler de yaşanmıyor değil. Bilim Sanayi ve Teknoloji BakanıFikri Işık yerli otomobil ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi vererek ilk görüntüler bizlerle paylaşıldı. Bununla birlikte Türksat 4B uydusu uzaya fırlatılarak internet hızıve daha bir çok alanla ülkemize fayda sağlayacak. Son süreçte yaşadığımız bu gelişmeler bizleri gerçekten mutlu etti. Ümidimiz artık yerli, yüksek katma değerli üretimin artmasıyönündedir.

Hiçşüphesiz üretim için en önemli kalemlerden biri enerjidir. Özellikle içinde bulunduğumuz ortadoğu bölgesi enerjinin ana kalemlerinden olan petrolün bol miktarda rezervinin bulunduğu bölge olmasıdolayısıyla kargaşa ve kaosun bir türlübitmediği topraklardır.

Enerji, üretimin her aşamasında kullanılmasızorunlu olan iktisadi olarak ilerlemenin önemli unsurlarından birisidir. Günümüzde bu kadar önem verilen enerji, sadece üretim girdisinden ibaret bir konu olarak görülmemektedir. Dünya ekonomisine ve siyasetine yön veren, uluslararasıilişkilerin temel maddelerinden olan, dünyanın ekonomi politikalarınıbelirleyen önemli bir unsurdur. Ülkelerin enerji kaynaklarına sahip olma arzusu ve ihtiyacıbu kaynaklarıkontrol etme ya da bunlar hakkında söz sahibi olma isteği enerjinin ekonomik yönüdışında siyasi açıdan da vazgeçilemez bir meta olduğunu göstermektedir.

Enerji olmadan üretim yapılmasıgünümüz itibariyle neredeyse imkansızdır. Üretimin hızlanmasıiçin gerekli olan maddelerin ilk sıralarında yer alan enerji, dışa bağımlıolunmasıdurumunda ülke ekonomileri için ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Uluslararasırekabette ürünlerin maliyet avantajıyada dezavantajısağlayabilmesi bakımından da önemli bir girdidir. Bununla birlikte yukarıda da değindiğimiz gibi uluslararasıilişkiler ve siyaset için de bir koz olarak kulanılabilmekte, savaşlara yol açabilmektedir.

Sürdürülebilir büyüme için ihtiyaçduyulan enerjinin, en uygun koşullarda sağlanmasıve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasıöncelikle enerji yatırımlarının planlanmasına bağlıdır. Türkiye'nin artan nüfusu ve buna paralel olarak yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte enerjiye olan ihtiyacın artmasıve talep artışıyöneticileri yeni politikalar ve arayışlar içine sokmaktadır. Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta Kırklareli/İğneada'ya 3. Nükleer santralin kurulacağıhaberi ülkemiz için son derece önemli, olumlu ve güzel bir gelişmedir.

Türkiye son yılarda çeşitli alanlarda enerji yatırımıyapsa da henüz istenilen düzeyde değildir. "Büyük buluşlar büyük ihtiyaçlardan doğar"sözüdoğrultusunda ülkemiz artan enerji ihtiyacına daha az enerji ile daha fazla üretim gerçekleştirebilecek buluşlar yapmalıdır. Ar-ge çalışmalarıbu yönde de yapılmalıdır. Elbette su, rüzgar, güneşve doğal kaynaklardan enerji üretilmesi önemli bir ilerlemedir ancak bu yönde yapılacak çalışmalar ile enerji tasarrufu sağlayarak sürdürülebilir büyüme konusunda ciddi bir adım atılmışolacaktır.