Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2387.69
BIST 100
10247.33
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 May 2014

'ENFLASYON ZİRVEDEN İNECEK'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, nisan ayı enflasyon verileriyle ilgili yazılı açıklamasında, enflasyonun aylık bazda yüzde 1,34, yıllık bazda yüzde 9,38 olduğunu hatırlatarak, yıl başından bugüne kadar geçen 4 ayda neredeyse yüzde 5'lik TÜFE artışına ulaşıldığını bildirdi.

Enflasyondaki tırmanışın Aralık ayında başlayan yüksek kur ve faizden kaynaklandığını vurgulayan Zeybekçi, mayıs ayından itibaren enflasyonda zirveden aşağı dönüş başlayacağının güvencesini verdi.

Yüksek faiz ve kur sorununun çözülmesi gerektiğine işaret eden bakan, bugün Türkiye için enflasyonun, cari açık, büyüme ve işsizlikten daha önemli olmadığını kaydetti.

Mayıstan itibaren enflasyonun gerileyeceğine ilişkin tahmininin doğru çıkmasını can-ı gönülden diliyoruz.

Diğer taraftan enflasyonun ikinci derecede önemli olup olmadığı hususu, akademik düzeyde tartışılması gereken bir konu.

Yalnız şu kadarını söyleyelim, Türkiye'nin dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında ön saflarda yer alması rahatsız edici bir durum.

Enflasyon mücadelesinde başarılı olamayan bir ekonomi güven vermez.

BORSA YARALARINI SARIYOR

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre, son 3 ayda endeks yüzde 19,42, yabancıların yoğunlaştığı bankacılık endeksi ise yüzde 27,8'e yükseldi.

2014 yılına ocak ayında 497 milyon dolarlık net satışla başlayan yabancı yatırımcılar, son 3 ayda net 1 milyar 318 milyon dolarlık alış gerçekleştirdi.

Yabancıların bu alımlarıyla borsa 76 bine dayandı.

2013 mayıs ayında 93 bine kadar çıkan borsa, ABD Merkez Bankası'nın(FED) para musluklarını kısacağını açıkladığı 22 mayıstan bu yana dünya borsaları içinde en büyük yarayı aldı.

Şimdi bu yarayı sarıyor.

Ne var ki eski seviyesine ulaşmak için maalesef daha fazla yabancı desteğine ihtiyacı var.

İŞSİZLİĞİ AZALTACAK HER ADIM DESTEKLENECEK

"Uzmanlaşmış Meslek Edinme Merkezleri(UMEM) 10 Projesi" protokolüne ve ödül törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaptığı konuşmasında, "İşsizlikte mücadelede en önemli problemlerden biri mesleksizliktir" dedi.

"Ne iş olsa yaparım" döneminin bugünden itibaren bittiğini ve bunu geleceğe taşımanın bir anlamı olmadığını belirten Çelik, "Son 11 yılda yaklaşık 1 milyon kişiye meslek eğitimi verdik. Hükümet olarak işsizliği azaltacak üretim, ihracat ve istihdamı arttıracak her adımın destekçisiyiz" diye konuştu.

Ekonominin tartışmasız en önemli sorunu olan işsizliğin azaltılması yönündeki her girişim takdirle karşılanmalıdır.

Çünkü, açık gizli 5 milyon işsizin olduğu, her 5 gençten birinin boşta gezdiği, tarımda istihdam edilen 6 milyon kişinin büyük kısmının çalışıyor göründüğü, işgücüne katılma oranının yüzde 50'yi zar zor bulduğu bir ekonomide, diğer makro göstergeler ne kadar parlak olursa olsun karın doyurmuyor.

[email protected]