Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Ağustos 2015

ERDAL BEYİN AÇMAZI

Sağlık öyle bir nimet ki ,değerini ancak kaybeden anlıyor.Mesleğim gereği öyle hastalar görüyorum ki,şükründen acizliğim her geçen gün artıyor.Muayene ettiğim her hasta ve okuduğum her hastalık aczimin yeni bir boyutunu bana öğretiyor.

İnsan denen derin muammanın hastalıkları sırlarla dolu.Birinin duası öbürünün bedduası iç içe.Mesleki faaliyet ancak şafi ile samimi ortaklıkla sağlıklı yürüyebilir.İnsan fıtratı ve yetişme tarzı hastalıklarını anlama ve tahlil etmede oldukça önem arzediyor.

Bu kısa grizgahtan sonra gelelim makaleme konu olan hastama.Erdal bey inşaat elektrikcisi ,bedeni ile çalışan bir insan.Yaşı 35 .Dört yıl önce bel fıtığın patladı denerek acil ameliyat edilmiş ve birkaç aylık rahatlıktan sonra sağ ayağa vuran ağrıları tekrar ben buradayım hatırlatması yapınca dünyası kararmış.Filmler tahliller MR tekrarları ve çeşitli tedaviler sonuç vermeyince ikinci kez bıçak altına yatmak zorunda kalmış.

Ameliyat başarılı geçti müjdesi ile uyandığında ,yeniden başa dönüp ufak ufak işini yapmaya başlamış.Bu kez daha dikkatli daha tedbirli.Nede olsa hoca Nasreddinin merkep hikayesi gibi yaşadıkları kendi tecrubesi.

Üç hafta önce bayram tatili nedeni ile memleketine arabası ile giderken yolda ben buradayım der gibi bu kez sol ayağa vuran ağrıları önce önemsememiş , ama devam edincede bu kez ameliyat olmayacağım kararlılığı ile bir hastam vasıtası ile bana geldi.

Dört yıllık hikaye uzun uzun muayene ve yüzleştiğim gerçekliklerle Erdal beye tavsiyelerim de dahil kısaca benzer şikayetleri olan ve sağlıklı olan insanlara kulak küpesi olabilecek önerilerimi sıralamak istiyorum.

Bir: Ortak paydamız ,yaşadığımız ortamlar ergonomik değil.Yani bel boyun gibi hareketli organlarımızı koruyan kaslar yeterli düzeyde koruma sağlayamıyor.Bu bilinç ile bu kaslarımızı kuvvetlendirmeliyiz.Yürüme yüzme ve kültür fizik başlangıçta kafi.

İki:Genetik olarak ailede bel boyun fıtığı gibi hastalıklara yatkınlık varsa iki kat dikkatli olmak kendi menfaatimize.

Üç: Sağlıklı beslenme ,düzenli uyku her hastalığın tedavisinde ve korunmada oldukça önemli.Günümüz insanının en az önem verdiği şeyde uyku hijyeni ve beslenmede dikkat edilmesi gereken hususlara karşı lakaydiliği.

Dört: Stres ve gerilim .Sadece bel boyun fıtığının sebebi değil, belkide hastanelerimizi dolduran insanların yüzde doksanının hastalık kaynağı .Ne kadar azaltabilirsek o kadar menfaat elde edebileceğimiz bir tehlike kaynağına karşıda tedbiri elden bırakmayalım.Yapılabilecek çok şey var ama birkaç tanesini hatırımızda tutalım yeter.İnsanoğlu hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için mücadele ederken ani gelen ve faniliği anlatan ölüme karşı çok uzak yaşıyor.

Beş: Bana bir şey olmaz öz güveninde ölçülü ve dengeli olmalıyız.Tabiki pozitif düşünmek güzel .Bel fıtığına yatkın olsun olmasın insan beline fazla güvenmeden yaşarsa daha az sorunla karşılaşır.

Altı: Her bel ağrısında hemen hastaneye koşmak bazen bize şifa değil dert satabilir. Günümüz yüksek teknolojisinde gerekli gereksiz çok sık MR tetkiki bazen başımıza bela açabilir.Bu gerçeği hiç akıldan çıkarmayalım.Ülkemiz sağlık teknolojisinde Amerika Avrupa dahil çok ilerde.Tetkike ulaşmak ise devletimizin uyguladığı sağlık politikası nedeni ile çok kolay.İngiltere Almanya gibi ülkelerde MR tetkiki için insanlar aylarca mücadele ederken bizde çoğu yerde gününde yapılabiliyor.

Yedi:Bel ağrısı veya siyatik insanları huzursuz etsede çoğunlukla basit tedbirlerle kısa istirahatlerlede geçebilir.Hemen hastalığı sahiplenmeyelim.Ameliyat gibi ciddi bir karar içinde kılı kırk yaralım.

Sekiz:Bel ağrısı yada boyun kol ağrısı ile hastanelerimize giden hastalarımız tedaviye alınmadan genellikle MR tetkikleri ile operasyon kararları verilerek hastaneye sağlam gidip hasta olarak ayrılabiliyor.Genelliklede korkutularak sıtmaya razı olmuş halde .Bu yanlışa düşmemeliyiz.Ameliyat kararı çok ciddi ve hemen karar verilmeyecek kadar da dikkatli olunması gereken bir husus.

Dokuz:Halk arasında damdan düşenler olarak kabul edilen kişiler var.Bel ve boyun fıtığı hastaları bu damdan düşenlerin verdiği bilgilere de temkinli yaklaşmalı.

On: Özellikle daha önce bu ameliyatı geçirmiş olan taze hastaların verdiği bilgilere itibar etmeyelim.Ameliyat geçirmiş hastalar yıllar içinde giderek yeniden ameliyat olmak durumu ile yüzleşiyorlar.Bel bölgesi boyun diz gibi hareketli organlarımızın bütünlüğünü bozan ameliyatlar faydalarından çok zarar verebilir.

Onbir:Hastalanmadan önce sağlık nimeti içersinde yüzerken sağlığımızı biz farkında olmadan iğfal eden hususlara karşı gece gündüz uyanık olalım.Ulu orta çoğunlukla basit istirahat ile geçen ağrıları birer uyarıcı olarak algılayalım.Hemen doktora gitmek yerine bazı tedbirler ve tedavilerle yetinelim.Şikayetler geçmezse çare çözüm peşine düşelim.Ameliyat gibi ciddi durumlarda hekimlerimizle daha derin ve ciddi istişarelerde bulunalım.Sağlık blincimizi geliştimek öncelikle kendi menfaatimize.

Sağlık gibi ciddi bir konuda da kurumsal ticari hesaplar olabilir.Sağlık ve din hususunda cehaletini bilmeyen insanlarımız aramızda mevcut .Herşeyi bildiğini zanneden cahil cühelaya karşı aman dikkat. Bir kez daha Aman dikkat .Sağlık ve mutluluk dileklerimle.