Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2438.77
BIST 100
9999.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Şubat 2021

Erdoğan'ın Elon Musk Planı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın geliştirdiği “Millî Uzay Programı”nın tanıtımıyla büyük bir heyecan oluşturacak ve Türkiye’nin bu zamana kadar varlık gösteremediği alanlarda yeni hedefler gösterecek.

Yörüngeye ilk kez bir Türk Astronot gönderileceği haberleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TESLA ve SPACE X firmalarının sahibi Elon Musk ile konuşmasından çok kısa bir süre sonra geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Elon Musk ile sıklaşan görüşme trafiğine dikkatli bir gözle bakılınca “STRATEJİK” bir önemde olduğu anlaşılıyor.

Dünyanın otomotiv devlerini barındıran Almanya’da Tesla araçlarının seri üretimini yapacak Gigafactory’yi kuran Elon Musk’ın “en büyükleri” karşısına alması birçokları tarafından “cesurca” bir girişim olarak değerlendiriliyor.

2020’in başından bu yana Tesla hisselerinin birçok dünya devi firmayı geride bırakmasıyla büyük bir finansal güç elde eden Elon Musk, kamuoyunun “çılgın girişimci ve bilim adamı” desteğini de arkasına almışa benziyor.

Uzay çalışmaları için Tesla üzerinden sağladığı finansal gücü kullanan ve ilk hedefi tüm dünya nüfuslarını kapsayacak “bedava internet” projesi Starlink’i hayata geçirmek olan Elon Musk’ın “büyük planları” olduğu görülüyor.

Sosyal medya hesabından blockchain teknolojisine bağlı çalışan Dogecoin’i dünya finans sisteminde kullanılabilecek ödeme araçları arasında göstermesinin hemen ardından bu coine olan talebin patlaması dünyanın da Elon Musk’ı yakından takip ettiğinin ispatı olabilir.

Türkiye’nin ise Musk’ın bu planlarının neresinde yer alacağını ilerleyen zamanda göreceğiz.

Ama iş birliği alanlarının sanki birden çok noktada ortaya çıktığını düşündürecek gelişmeler de yaşanmıyor değil.

Elektrikli araçlara gelen vergi artırımı işte tam da bunlardan birisi...

Enerjide dışa bağımlı devletlerin yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlar konusunda verdiği teşvikler ve destekler giderek artıyor.

Türkiye’nin TOGG ile kendi elektrikli aracını üretme politikası ortadayken elektrikli araçlarının vergilerinin yükseltilmesi birçok kişi tarafından anlaşılmadı.

“Türkiye pazarını Avrupalılara kaptırmak istemeyen TESLA”nın talebiyle TOGG’un seri üretiminin tamamlanarak banttan ineceği güne kadar Türk elektrikli araç piyasasını dışarıya kapatma kararının alınmış olabileceği değerlendirmeleri yapılabilir.

Türkiye’nin uzay çalışmaları başta olmak üzere birden çok alanda Elon Musk ile daha yakın bir iş birliği içerisine gireceğini söylemek sanırım “fal bakmak” olmayacaktır.


DEVLET YURTLARI ÇÖZÜM OLACAK


Tarikatlara ya da siyasi oluşumlara bağlı olarak işletilen bazı yurtların genç nesillere “ucuz barınma” hizmeti sunarak ulaşmaya çalışması ülkemizde uzunca bir süredir tartışma konusu olarak gündemde yer alıyor.

Pek tabii legal olduğu sürece herkes düşüncesini yayacak araçlar ortaya koyabilir.

Yurt yapmak bir suç değil.

Ama tercihte bulunamayacak insanların “ucuz barınma” ihtiyacını tercih etmesinden faydalanmak doğru olmaz.

Aslında aileler, çocuklarının devlet yurtlarında barınmasını istiyor.

Ama kontenjan yeterli değil.

Geçtiğimiz gün Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu ile bir araya gelmiştik.

Bu konuyu kendisine sordum.

KYK yurtlarının pandemi döneminde çok büyük bir görev üstlendiğini söyleyen Bakan Kasapoğlu, şu anda bu yurtlardaki 800 bin kontenjan ile öğrencilere hizmet edildiği söyledi.

Bakan Kasapoğlu’nun 100 bin daha açık olduğunu söylemesinden sonra ne zaman bu açığın giderileceğini sordum.

2 yıl içinde Türkiye’de yurt sorununun çözüleceğini söyledi.

Yani 2 yıl sonra tarikatlarca, siyasi veya başka amaçlarla kurulan örgütler tarafından işletilen ama legal faaliyet gösteren yurtları, sadece “ucuz” olması nedeniyle tercih eden vatandaşlar için bu durum artık bir “ZORUNLULUK” değil “TERCİH” olacak.

Yani bu görüşleri benimseyenler sadece çocuklarını buralara gönderecekler.

Bu da “Vay efendim başka barınacak yer mi vardı?” savunmalarını geliştirenlerin argümanı olmaktan çıkacak.

Tabii ki bu yapılar kanunlara uyduğu sürece tercih sebebi olabilecektir.