Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2459.66
BIST 100
9893.18
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Şubat 2021

Ermenistan daha çok karışır

Ermenistan’da yer yerinden oynadı. Muhalefetin Paşinyan hükümetine karşı baskıları yetmiyormuş gibi bir de silahlı kuvvetler muhtıra verdi. Paşinyan, bunu darbe olarak nitelendirdi ve halkı kendisini desteklemesi için sokaklara çağırdı.

Olay Rusların İskender füzelerinden kaynaklandı. ABD gibi Rusya da miadını doldurmuş silahları uydu devletlere yığmıştı. Parasıyla veya bağış yoluyla… Ermenistan durup dururken Azerbaycan’ın sivil yerleşim birimlerini İskender füzeleri ile vurmaya başladı. Ancak 1980’lerin teknolojisini taşıyan füzelerin ancak 10’da biri hedefe isabet ediyordu. Kalan 9’u toprağa saplanıp patlamıyordu bile. Azerbaycan, savaş sırasında sivillerin vurulmasını belgeleyip işlenen savaş suçunu dünya kamuoyunun gündemine başarı ile taşıdı.

İskender füzeleri tartışmasının alevlenmesi Rusya’nın silah sanayiini ve teknolojisini de tartışılır duruma getirdi. Karabağ Savaşı sonucu ortada kimsenin üstlenmediği bir mağlubiyet var. Ermenistan’da savaşın bedelini kimse ödemek istemiyor. Ne siyasi, ne askeri idare... Ermeni ordusu sorumluluğu Paşinyan’ın üstüne yığıyor. Paşinyan ise suçu Rusya’nın eski silahlarına yüklüyor.

Karabağ Savaşı’nda Ermenistan, ordusunun yüzde 80’ini kaybetti. Ermeniler tam bir bozgun yaşadı. Kaybettikleri silahlar bir yana eğer Rusya imdada koşmasaydı ortada Ermeni ordusu diye bir şey kalmayacaktı. Belki topraklarının önemli bir kısmı da elden gidecekti. Şimdi ise siyasi istikrarsızlık ve ekonomik sıkıntılarla uğraşıyor.

***

ABD, İkinci Dünya Savaşı’ndan galip çıkmıştı. Bunu da Japonya’da Hiroşima ve Nagazaki’de yaptığı iki sivil katliam ile yapabilmişti. Sonrasında dünyada kendi menfaat düzenini kurmak için kolları sıvadı. Silah üreten, teknolojiye yatırım yapan ülkelere baskı yaparak bundan vazgeçirdi. Karşılığında da “Ben size her türlü silahı, gemiyi, uçağı bedava veririm” dedi. Verdi de… Ordusunda miadı dolmuş ne kadar çöp varsa başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelere yığmaya başladı.

Türkiye’nin şu anda ileri teknolojiyi kullanarak ürettiği silahlar ABD silah endüstrisi karşısında devede kulak mesabesinde. Buna rağmen üretilen İHA ve SİHA’lar tüm dünyada ses getiren başarılara imza attı. ABD’nin her konuda dünyayı sömüren devasa firmaları var ama asıl parayı silah endüstrisinden kazanıyor. Kendisi dışından silah almaya kalkan olursa baskıyla onu vazgeçiriyor. Son örneği Rus Su 35 uçak siparişi vermiş olan Endonezya oldu; ABD’nin baskısı sonucu uçak siparişini iptal etti.

ABD, öyle her ürettiğini, her isteyene de vermiyor. Son teknoloji ürünü uçakları, tankları, helikopteri kendine ayırıyor. Ancak onun daha ileri bir versiyonunu çıkardığında satıyor. Siz bir ABD silahı aldığınızda da aslında tam olarak almış olmuyorsunuz. Sadece parasını ödüyorsunuz. Devletler resmen ve alenen sömürülüyor. ABD, yazılımlar sayesinde o silahı ilgili devletin istediği gibi kullanmanıza izin vermiyor. Ancak ABD’nin izin verdiği ölçüde kullanabiliyor.

***

Savaşa giriyorsanız, başka bir ülkenin gücüne güvenerek hareket etmek hezimetle sonuçlanabiliyor. Ermenistan’a da tam olarak o oldu. ABD ve Fransa’nın gazına gelerek Azerbaycan topraklarına ve sivil hedeflere saldırmaya başladı. Özellikle de Macron’un Tayyip Erdoğan düşmanlığı ve dolduruşu ile Tovuz bölgesinden geçen petrol boru hatlarını vurmaya kalktı.

Ermeni ordusunun hiçbir ölçü tanımadan savaşması, sivil hedefleri vurması, Gence’de koca bir mahalleyi yok etmesi büyük savaş suçlarıydı ve Azerbaycan bunlar uluslararası mahkemelere taşıdı, gerekli karşılığı da bulacaktır.

Ermenistan’da Azerbaycan ordusunun Türk SİHA’ları ile yok ettiği S 300 füzeleri Yunanistan’ın Girit’te konumlandırdığı S 300’lerin daha ileri versiyonuydu. Buna rağmen yok edildiler. Bir İskender füzesi yaklaşık 700 kilo patlayıcı taşıyordu. Ama onda birinin işe yaraması hem Ermenistan’ın sonunu getirdi, hem Rusya’nın silah teknolojisini tartışmaya açtı.

Ermenistan’da bundan sonra asla sular durulmaz. Batıya sırtını dayamış Paşinyan ile Rusya’ya yakın duran muhalefet ve silahlı kuvvetlerin çekişmesi bakalım nasıl sonuçlanacak? Öldürdükleri silahsız sivil masum insanların ahı yeter onlara…