Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Şubat 2019

Esed ile Hudeybiye Barışı

Daha önce, Suriye sorunun çözümü için aşağıdaki 13 maddeyi içeren önerilerde bulunmuştuk.

“Çözüm önerilerimiz, Türkiye açısından yeni bir Hudeybiye Anlaşması yapılmasıdır.

1. Garantör ülkeler; Türkiye, Rusya, İran olabilir. Hatta hiçbir ülke garantör ülke olmadan, Suriye halkının kendi kaderini belirmesi de sağlanabilir.

2. Beşşar Esed ve kadrosu için; Rusya, İran, Azerbaycan gibi bir ülkede ikamet edecek bir yol açılabilir. Esed kalacaksa, Esed’in kalması zorunlu hale gelecekse adil bir seçim yapılarak Esed sorunu aşılabilir.

3. Suriye’nin toprak bütünlüğü kesinlikle korunmalıdır. Federasyon, özerklik, Kantonlaşma Suriye’yi kesinlikle bölünmeye götürür.

4. Suriye üniter yapılı ve demokratik bir sistemle yönetilecek bir altyapıya kavuşturulmalıdır. Anadolu Modeli (İslami Meşveret-Demokrasi ) Başkanlık Sistemi ile halkın karar vereceği bir rejimle yönetilebilir.

5. Kantonlaşmaya asla ve asla izin verilmemelidir. Kantonlaşma demek, bütün Anadolu (Ortadoğu/İslam dünyası,…) Coğrafyası’nın; hatta Türkiye, İran,… ve Rusya’nın bile kantonlaşarak şehir devletlerine bölünmesi demektir. Anadolu (İslam/Ortadoğu) Coğrafyası; Suriye ve Irak üzerinden kantonlarla bölünmeye doğru sürükleniyor. Kantonlaşmayı engellemenin yolu; ülkelerin (Irak, Suriye, Libya, Yemen) toprak bütünlüklerinin ve üniter yapılarının korunmasına bağlıdır.

6. Suriye Milli Ordusu kurularak, bütün terör örgütleri (DAEŞ, PKK/YPG) tasfiye edilmelidir.

7. Suriye’nin tek resmi dili (Arapça) olmalıdır.

8. Suriye’deki bütün topluluklar; Arap, Kürt, Türkmen, Ermeni, Ezidi, Çerkez kendi dillerinde eğitim yapabilmeli, kendi kültürlerini özgürce yaşayabilmelidir.

9. Suriye’de hiçbir ülkenin askerleri ve askeri üssü kalmalıdır.

10. Suriye, İsviçre gibi tarafsız bir ülke haline getirilmelidir.

11. Rehabilitasyon hapishanesi kurulmalı ve dünyanın her tarafından Suriye’ye gönderilen sorunlu, psikopat, hastalıklı kişiler tedavi edilerek, rehabilitasyondan geçirilmelidir.

12. Suriye, dünyanın en bağımsız ülkesi haline getirilmelidir.

13. Türkiye, Suriye’nin en önemli komşusudur. Türkiye’nin aleyhine (Hudeybiye gibi) görülebilecekleri, zamanla Türkiye’nin lehine çevirebiliriz. Suriye bütün Suriyelilerindir. Dünyaya dağılmış olan bütün Suriyelilerin; kendi vatanlarına dönüşlerinin sağlanması gerekiyor. Türkiye; barış ülkesi, barış adası olarak, Suriyelilerin kendi vatanlarına dönüşlerini sağlayabilir. Türkiye; Suriyeliler için, insanlık için her türlü fedakârlığa hazır olmalıdır.

ABD, Suriye’yi fiili olarak (Irak, Afganistan gibi) işgal etmeye hazırlanıyor. Suriye sorunu, Türkiye-Suriye (İran) Savaşı’na doğru gidiyor. Suriye bizim barajlarımızı, stratejik yerlerimizi, Rus füzeleri ile hedef alabilir. Suriye rejimi (Esed) bunu yaptığı anda, Suriye ile savaşmamız kaçınılmaz hale gelebilir. ABD, Suriye’yi işgal etmeden, Türkiye-Suriye Savaşı çıkmadan bu sorunu çözebiliriz, çözmeliyiz.

Dünya ABD’den büyüktür

Önce dünyanın 1’den daha büyük olduğunu bütün dünyaya göstermek lazım. Suriye bunun için bir olanak sağlayabilir. Suriye’de, dünyanın ABD’den daha büyük olduğu görülecektir. Daha sonra dünyanın 5’ten de 20’den de 100’den de daha büyük olduğu zaten görülecektir.” (Milat Gazetesi, 08.12.2016)

***

Seçim sonuçlarında ciddi bir değişiklik beklemiyorum

Türkiye’nin, 31 Mart akşamında istikrardan yana bir sonuçla karşılaşacağı görünmektedir. Seçimlerin sonucunda ciddi bir değişiklik görünmüyor. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere partilerin şuanda ellerinde bulundurdukları belediyelerin çoğunluğunu yine alacakları görünmektedir. İzmir ve Mersin gibi birkaç il ve ilçede sürprizler olabilir. Onun dışında değişen ciddi bir şey görünmüyor.

Seçimlerin ertesinde Türkiye’yi devasa sorunlar bekliyor. Bunların başında da Suriye Barışı geliyor. Türkiye’nin Suriye sorununu kalıcı bir şekilde çözmesinin zamanı artık gelmiştir.

Suriye sorunu ancak Hudeybiye modeli bir anlaşma ile çözülebilir

Olağanüstü bir durumla karşılaşmadığımız müddetçe, birkaç yıl içerisinde seçimler olmayacak. Yani Erdoğan ve iktidar daha rahat hareket edebilecek. Türkiye, 2023 yılından önce Suriye sorunu çözmelidir. Seçimlerden hemen sonra Suriye için özel bir ekip oluşturulmalı ve Beşşar Esed ile direk diyaloğa geçilmelidir. Suriye artık Türkiye’nin etkisi (halk bazında) altında bir ülkedir. Suriye’yi en fazla şekillendirecek ülke de Türkiye’dir.

Türkiye, adil bir seçim (2022 yılı içerisinde olabilir) ortamı sağlayarak; Suriye’yi, Suriye halkının kararıyla, ABD-İsrail ikilisinden de diğer emperyal güçlerden de Esed’den de kurtarabilir.

İsrail’i durdurmanın yolu da Türkiye’nin, İsrail ile komşu olmasından geçer. Türkiye, özellikle İsrail ile komşu olmak için, Kuneytra’da ve bazı stratejik (Haseke, Kamışlı) bölgelerde askeri üsler kurabilir.

Suriye barışı Türkiye’ye, dünya liderliği (Pax-Anadolu) yolunu büyük ölçüde açacaktır. İslam birliğini sağlamanın yolu da Suriye barışından geçer. Türkiye ve Suriye muhalefeti için şimdilik taviz görünen bazı noktalar, ileride büyük bir avantaj olarak geri dönecektir. Tıpkı Hudeybiye Antlaşması’nda olduğu gibi.