Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2399.59
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Ekim 2023

​ESKADER Ödülü

Vicdanı, insanın kalbinden söküp atarsanız geriye köhne bir iskelet kalır. Vicdanı olanın merhameti de olur, şefkati de, sevgisi de… Günlerdir İsrail’in Gazze ve çevresinde yaptığı zulmü, bütün dünya gibi biz de seyrediyoruz. Elimizden bir şey gelmiyor. Öfkemizi satırlara yansıtıyoruz sadece. İçimizde kızgınlık, dilimizde dua. Cemil Meriç’e atfedilen güzel söz: “Zulmün olduğu yerde tarafsızlık namussuzluktur.” Üstada yakışan haykırış! Yerden göğe kadar haklı. 1948 yılından bu yana zulmeden güruhtur İsrail. Filistinli kardeşlerimiz ise kendi topraklarında kanlarını akıta akıta yaşamaya çalışıyorlar. Siyonistlerin linçine, dünyadaki 200 küsur devletten ciddi bir müdahale yok. BM kararları vız gelip tırıs gidiyor. Kimin umurunda? İslam ülkelerinin, NATO gibi müdahale etme kabiliyetine sahip silahlı gücü hemen kurulmalıdır. Bu, dünya barışı için şarttır.

Herkes isyanda. İslam âlemi ve dünyanın hür devletleri ne yapıyor, hiç! ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa kan dökücü İsrail’in arkasında, sırtını sıvazlıyor. Ya diğerleri: “Tarafları itidale davet ediyor.” Ne itidali yahu? 75 yıldır soykırım uyguluyor bu teröristler! Filistinli kardeşlerimizin yaşlılarını, kadınlarını, bebeklerini, civanlarını usanmadan, utanmadan katlediyor. HAMAS ne yapsın? Filistinli gençler çaresizliğin girdabında! Bu meseleyi samimi olarak çözmek isteyen ülke, Türkiye! Ama tek başımıza ne yapabiliriz ki?

Sivil toplum kuruluşları ne güne duruyor? Hani özgür şairler, insancıl yazarlar, barışsever sanatçılar? Demokrat aydınlar hangi kuytu köşeye kaçtı? Düşünürler gaflet uykusundan ne zaman uyanacak? Gazze’de bebekler ve çocuklar soğuk, karanlık hastane köşelerinde can verirken hiç kimse rahat uyuyamamalı! Şayet uyuyabiliyorsa, kendisini Müslüman da, insan da saymamalı!

Vicdan dedik ya… Bu hisse sahip insanların kurduğu bir kuruluştur ESKADER. 2008 yılında bir avuç gönüllü ile Cağaloğlu’nun izbe ve küçük odasında toplanmış, “Bismillah” demiştik. Maddi imkânsızlıklara rağmen 16 yıldan beri büyük fedakârlıklarla ciddi faaliyetler yapılıyor. En önemlisi mükâfatlar. ESKADER Ödülleri’ne başta burun kıvıran hasut kibirliler bile şimdi açıklanacak isimleri merakla bekliyor. Ve kısmetse, 21 Ekim Cumartesi günü Fatih Kültür Sanat Merkezi’ndeki merasimde, 2022 ESKADER Ödülleri sahiplerini bulacak. Gazetemizin seçkin yazarı Ali Bal da “Gazete Köşe Yazarlığı” dalında ödülünü alacak. Program, saat 14.00’te “İrfan Türküleri”yle sevilen kıymetli sanatkârımız Ender Doğan’ın, eserlerini seslendirmesiyle başlayacak. ESKADER hakkında Mustafa Nadir Önay’ın hazırladığı belgeselin sunumundan sonra törene geçilecek. Fatih Belediyesi Başkanlık Binası C Blok’taki salonda gerçekleşecek olan merasime, kültür, sanat, fikir, basın ve yayın dünyasından pek çok ismin katılması bekleniyor. Değerlendirme Kurulu’nun kültür sanat alanında 24 dalda seçtiği eserler ve sahipleri şöyle: Araştırma-İnceleme: Üç İsim Dört Mevsim, Dr. Necmettin Turinay, Ketebe Yayınları; Armağan Kitap: Prof. Dr. Nazım H. Polat Kitabı, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları. Editörler: Tayfun Haykır, Dinçer Apaydın ve Merve Akbaş; Biyografi: Mehmet Genç Bir Âlimin Hayat ve İlim Serencamı, Prof. Dr. Abdullah Mesud Küçükkalay Ötüken Neşriyat; Çocuk Yayınları: “Kardeş Şehirler Seti”, Diyanet Vakfı Yayınları; Deneme: Seslerden Uzakta, Prof. Dr. Mustafa Kurt, Çolpan Kitap; Dergi: Şiraze (kitap kültürü dergisi); Düşünce: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler, Veyis Güngör, Çizgi Yayınları; Gazete Köşe Yazarlığı: Ali Bal, Milat Gazetesi; Gezi: Kendini Arayan Şehir, Ahmet Köseoğlu, Çizgi Yayınları; Hatıra: Cağaloğlu’nda Bir Yayıncı Portresi, Ebubekir Erdem, Erdem Yayınları; Hikâye: Hasar Raporu, Özlem Metin, Şule Yayınları; Kitap Kültürü: Anadolu Mektebi - Prof. Dr. Sami Güçlü; Kitap Yayıncılığı: Post Yayınları; Klasik Türk İslâm Sanatları: Dr. Savaş Çevik (Hattat); Kurum: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı. (Av. Şerafettin Yılmaz); Müzik: Ender Doğan – İrfan Türküleri; Portre: Kırklanmış Portreler, Fahri Tuna, Hece Yayınları; Roman: Ben Gönen’de Doğdum, Salim Nizam, Ötüken Neşriyat; Sinema: Tay filmi. Yönetmen Nurullah Yemlihan; Şehir ve Kültür: Balıkesir Belediyesi ve Millet Kütüphanesi ile Ahmet Kot; Şiir: Yer Çok ve Adımlarımız, A. Samet Atılgan, Dergâh Yayınları; Televizyon Programcılığı: “Edebiyat Söyleşileri” Ahmet Murat, TRT2; Üstün Hizmet Ödülleri: Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Mertol Tulum, Dr. İ. Aydın Yüksel; Özel Ödül: Prof. Dr. Ramazan Şeşen.

Ödül alacak yazarlarımızı, şairlerimizi, sanatkârlarımızı, akademisyenlerimizi yürekten kutluyorum. Onlar kıymetli eserleriyle bu güzel ülkenin mübarek gençliğine sahip çıkıyor, yeni nesilleri ilim ve irfanla donatıyorlar. Yeryüzündeki bütün mazlumları koruyup kollayan Türkiye, inşallah bahtı kara Filistinli kardeşlerimizin de derdine deva olacak ve onları azgın zalimlerin pençelerinden kurtaracaktır. Buna hakikaten inanıyorum. Cenabı Allah yüce devletimizi, aziz milletimizi ve kutlu ümmetimizi korusun, âmin.