Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Ocak 2021

Eski Algılarla Yeni Olguları Anlamak Zordur

Algı; insanın duygusal olarak uyarılma sonucunda çevresindeki nesnelerle ilgili kavrayışa verdiği isimdir. Olgu; var olan veya herkesin gördüğü ve hiç kimsenin ret edemeyeceği, üzerinde tartışamayacağı şeylerin tümüdür. Ancak algı ve olguların oluşmasını sağlayan olaylardır. Olay ise; olup biten, dikkat çeken, sebep sonuç ilişkisi içinde her türlü değişim ve etkinliklerdir.

Dış politika konuları olay, olgu ve algı üçgenin oluşturduğu zemin üzerinden anlaşılmaya çalışıldığından dolayı bu kavramları kısaca hatırlatmak istedim. Zira insan aklı gelişmeleri sahip olduğu algılara göre yorumlama eğilimindedir. Ancak tarihin ana eksenini değişim ve süreklilik arasındaki diyalektik ilişkisi oluşturur.

Bu anlamda olaylar ve olgular sürekli bir değişim halindedir. Değişen şartlara bağlı olarak devletlerin risk ve fırsatları da değişmektedir. Eskiden karşı kutuplarda yer alan bazı ülkeler şimdi aynı uluslararası örgütlerde yer almaktadır.

Çok merkezli dünya sisteminin ruhu, değişen olay ve olguların atmosferinde şekilleneceği anlaşılmaktadır. Bu ruh ekonomik ve güvenlik konuları başta olmak üzere bütün alanların yeniden yapılanmasının itici gücü olacaktır.

Büyük olayların içinde kaybolmamak için, geleceğin tehdit ve fırsatlarının neler olacağını, ne tür değişimlerin bizleri beklediğini anlamak zorundayız. Bu anlamda insanlık tarihi olay ve olguların sürekli değiştiğinin hikâyeleriyle doludur. Milat’tan önce yaşamış Herakleitos’a atfedilen: ‘’Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’’ ifadesi ile hayatın değişmez kuralının değişim olduğunu bize söylemektedir.

Uluslararası ortamdaki güç kaymaları, savaşlar, ekonomik krizler, Korona Virüs gibi küresel felaketler, teknolojik ataklar değişimi tetikleyen bugünün önemli olayları, yarının olgularıdır.

Bu gün olayların ve olguların birden fazla değişkeni mevcuttur. Siyasetten ekonomiye, diplomasiden güvenliğe, bilgiden propagandaya kadar tüm alanları dikkate alarak hangi olayla hangi olguları oluşturmak istediklerini iyi analiz edilmesi gerekmektedir.

Sürekli değişen olay, olguya paralel olarak algılarımızı yeni şartları göz önünde bulundurarak zaman zaman revize etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Zira eski algılarla yeni olguları anlamak zor olacaktır.

2021 yılı tüm insanlığa hayır getirmesini diliyorum.

Zor bir yılı geride bıraktık. Yeni yılın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Özellikle bu köşeyi düzenli takip eden dostlarımın yeni yılını tebrik ederken, gönderdikleri öneri ve eleştirilerle beni motive ettiklerini söylemeliyim. Sosyal medya ortamlarında yazılarımı paylaşan tüm dostlarıma gönülden teşekkür ediyorum.

Bazı üniversitelerin uluslararası ilişkiler bölümünde öğretim üyeliği yapan ve kendileriyle daha önce şahsen tanışmadığım hâlde gönderdikleri e-maillerle hem beni motive ettiklerini hem de önerileriyle ufkumu açtıklarını özellikle belirtmeliyim. Kendilerinden izin almadığım için isimlerini zikretmediğim güzel yürekli bu hocalarımızın yeni yılını tebrik eder saygıyla selamlıyorum.

Fikirlerimize değer verip konuk eden Akit Tv’ye, Tv net’e, Kanl5’e, Tv 5’e teşekkür eder, yeni yılda daha başarılı bir yayın geçirmelerini diliyorum. Ayrıca yazılarımızı seslendirerek ruh katan Sesli Makale yönetiminin yeni yılını tebrik eder başarılarının devamını diliyorum.

Medeniyet değerlerimize uygun yayın yapan, milletimizin teveccühünü günden güne artırarak yoluna devam eden, kendi gazetem olan MİLAT ailesinin yeni yılını tebrik eder, başarılarının devamını diliyorum.