Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2435.00
BIST 100
10057.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Ağustos 2015

ET FİYATLARI AB'DEN PAHALI

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Konfederasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, "Türk halkı AB ülkelerinden 2-3 kat daha pahalı et yiyor" dedi.

Kopuz, Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı'nın izin verdiği 200 bin besilik ithalatının bu aydan itibaren kesime girecek olmasıyla fiyatların stabil hale geleceğini düşündüklerini belirterek, ancak uzun vadede fiyat politikası için birtakım önlemlerin alınmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Et fiyatlarını kontrol etmek için ithalata başvurulması geçici bir çözümdür.

Yerli üretimin teşvik edilmesine yönelik politikaların daha etkin uygulanması lazımdır.

Şu hususu da sorgulayalım;

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre; Temmuz'da küresel et fiyatları sabit kalırken Türkiye'de hızla tırmandı.

Aynı durum gıda fiyatları için de geçerli.

Dünya'da gıda fiyatları düşüyor, ama Türkiye'de yükseliyor?

Neden?

HARCAMALAR KONUT VE GIDA İÇİN

Türkiye genelinde hane halkının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı yüzde 24,8 oranıyla konut ve kira harcamaları alırken, harcamaların yüzde 19,7'si gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu.

En düşük yüzde 20'lik gelir grubundakilerin tüketim harcamalarının yüzde 61,6'sı gıda ve konut harcamalarına ayrılırken, en zengin yüzde 20'lik grup ise toplam yüzde 43,5 ile daha çok ulaştırma ve konuta harcadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 Hane Halkı Tüketim Harcamalarını açıkladı. Hane halkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 2013'te 2 bin 572 TL iken 2014'te 2 bin 848 TL olarak tahmin edildi.

Rakamlar ne ölçüde gerçeği yansıtıyor bilemeyiz ama yoksulların harcamalarının büyük bir bölümünün gıda ve konuta gittiği konusunda tereddüt yok.

Genel enflasyon oranı değerlendirilirken ve bu bağlamda ücret zamları tespit edilirken bu hususun göz önünde bulundurulması gerekir.

NİTELİKLİ ELEMAN SIKINTISI ÇEKİLİYOR

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada en önemli meselenin işsizlikle mücadele olduğuna işaret ederek, "Bugün iş problemimiz yok, iş gücü piyasasının aradığı vasıfta eleman sıkıntımız var" dedi.

Uzunkaya, kadınların işgücü piyasasına katılımını artırmak için İŞKUR'un son yıllarda meslek edinme kurslarında kadınlara özel teşvik ve özel katkıları olduğunu vurgulayarak, "Kadının işgücüne katılım oranının yüzde 20'lerden yüzde 30'lara çıkmıştır" diye konuştu.

Ekonominin en önemli sorunu olan işsizlikte 2 hususun altını biz de çizelim.

Birincisi vasıflı eleman sıkıntısı.

İşsizlik had safhada ama işverenlerin ihtiyaç duyduğu vasıflı eleman da bulunamıyor.

İşverenler her platformda bu meseleyi dile getiriyorlar.

Diğer sorun da kadınların düşük düzeyde işgücüne katılmalarıdır.

Son yıllarda bu oran yüzde 30'lara ulaşmış ise de yeterli değildir.

Daha fazla kadının ekonomik faaliyete katılması gerekir.

[email protected]