Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2419.80
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Ekim 2023

Entek

Tarih sanayi atılımı ve teknolojik icatlarla doludur. Kimi dönemlerde eski bilgilerin üstüne yenileri eklenmiş, kimi dönemlerde de icatlarla devrimler gerçekleştirilmiştir. Sanayide ve bilimde çeşitli aşamalar yaşanmış, yeni yeni şeyler icat edilmiş, bugün zirveye ulaşmıştır. Buhar makinesi, elektriğin icadı, bilgisayara çağı, internet dönemi bu serüvenin aşamalarını oluşturur. Siber-bilişim teknolojilerinin, yapay zekânın ve robotların ön planda olduğu yeni nesil bir üretim anlayışı dönemindeyiz. Teknolojileri ve etkileri bağlamında dünyanın farklı yerlerindeki teknoloji merkezlerinde anbean devrimsel bir gelişme yaşanmaktadır.

Teknolojik gelişime su ve buhar gücünün kullanılması ile üretimin mekanikleşmesi olarak başlamış, elektrik enerjisi ile seri üretimin yoğun kullanımıyla devam etmiş, bilgisayar ortamında ve dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla sürmüştür. Bugün ise bilişim teknolojilerinin pek çok katmanlı üretim modelleriyle yeni bir sanayi devrimine ve kırılmalar yaratan teknolojik buluşlara tanıklık ediyoruz. 1800’lü yıllarda kömür, buhar ve demiryolu; 1900’lü yıllarda kimyasallar ve petrol; 1950’li yıllarda transistör ve elektronik; 1980’li yıllarda genetik, robotik, bilgisayar; 2000’li yıllarda bilişim ve uzay teknolojisi şeklinde gelişen süreç önümüzdeki yıllarda çok daha farklı yönlere gidecektir.

Endüstri devrimlerinin ve çıktılarının devletlere, toplumlara ve en nihayette küresel sisteme etkisi azımsanmayacak ölçüde fazladır. 1950’li yıllarda başlayan elektronikleşme ve yapay zekâ çalışmaları, 1990’lı yıllarda dijital girişimlere ve yeni teknolojik ilerlemelere, 2010’lu yıllarda ise akıllı üretime doğru genişlemiştir. Teknolojik yenilikler hem uluslararası ilişkileri hem de ekonomik ve siyasi yapıyı şekillendirdiği aşikardır. Önümüzdeki dönem bu alanda başarılı olanların dünya siyasetine egemen olacağı dönem olacaktır.

Teknoloji uluslararası sistemin dayandığı bilgi, fikir ve algıları da etkilemektedir. Algıları yeniden üretmek veya değiştirmek, bir bilgi kaynağı sağlamak ve uluslararası ilişkiler araştırmaları için yeni kavramlar ve metaforlar kaynağı olarak hizmet etmek teknoloji ile daha da kolay olmaktadır. Çünkü uluslararası ilişkilerde temel belirleyen faktörlerden biri olan güvenlik kavramı teknoloji ile değişim göstermektedir. Gelecek yıllar teknolojik alanda uluslararası sistemin yapısını değiştirecek olanlar ve kendini yenileyenlerin diğerlerine hâkim olacağı yıllar olacaktır.

Ülkemiz insanının manevî dinamiklerini zenginleştirmek, ilmi, fikri ve ahlaki yönden gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 1979 yılında kurulmuş ve kurulduğu günden bugüne dek bu amaca ulaşabilmek için çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Ensar Vakfı teknolojiden beri düşünülemezdi. Geleceğimizin teminatı gençler bu alanda kendilerini göstermekte ve başarılarını artırmaktadır. Genç Ensar’ın birimi olarak 2023 yılında faaliyetlerine başlayan ENTEK, teknoloji alanına ilgi duyan gençlerin Ensar Vakfı tarafından desteklenmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda vakıf bünyesinde yer alan atölye imkanlarından, eğitmen desteğine kadar teknoloji alanında çalışmalar yapmak isteyen gençlere destek olmakta ve imkanlarını paylaşmaktadır. Teknofest gibi ülkemizin milli teknoloji hamlesini en güzel şekilde gösteren yarışmalarda ENTEK kurduğu ve desteklediği takımlarla yer almış ve kendini göstermiştir. Ensar Vakfı bünyesinde, Genç Ensar ENTEK ekibi TEKNOFEST 2023 İzmir’de, “Deneyap Makeathon’” yarışmasında derece elde etti. Deneyap Makeathon yarışmasında katılımcılardan kendilerine verilecek konu ile birlikte konuya ilişkin teknolojik çözüm üretmeleri ve bu çözümü prototipleştirmeleri beklenmektedir. Yüzlerce başvuru arasından mülakatlarda başarılı olan yarışmacılar İzmir Teknofest’te derece için ter döktüler. Genç Ensar üç gün boyunca “Enerji Verimliliğine Teknolojik Çözümler” başlığı üzerine çalışmalarını yaparak maketlerini oluşturdular. Entek bünyesinde M.Emin Saraç AİHL öğrencilerinin oluşturduğu takım ikincilik elde ederken, İstanbul Recep Tayyip Erdoğan AİHL öğrencilerinin oluşturduğu takım üçüncülük elde etti. Kendilerini tebrik eder başarılar dileriz.

Vizyon, siyasi irade, bütçe ve beşerî sermaye anlamında ülkemizin teknolojik alanda kalkınmasına destek olmak, geleceği iman, inanç ve adalet doğrultusunda şekillendirmek için her zaman üreten gençlerimizin yanında olacağız.