Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2430.95
BIST 100
10086.06
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Eylül 2016

FED Faiz Artırırsa

ABD Merkez Bankası FED, yaptığı son toplantısında faiz artırımı niyetini açık bir şekilde beyan etti.

FED'in faiz artırımına gitmesi, sadece kendi ekonomisini etkilemiyor. Aynı zamanda diğer ülkeleri ve özellikle gelişmekte olan ülkeleri negatif yönde etkilemektedir.

FED'in faizleri yükseltmesi, ABD'de yapılacak yatırımlardan daha çok para kazanılacak anlamını taşıyor. Diğer bir ifade ile bu ülkenin tahvil vb yatırımlarından daha çok para getirisi olacak, demektir.

Haliyle bu da yatırımcıların, daha çok kazanç sağlamak üzere borsa ve tahvil yatırımı yapmak için ABD'ye yönelmeleri anlamına geliyor.

ABD'ye belki dolar girişi olacaktır. Ancak bu durum, gelecekteki faiz harcamalarını artıracak ve Amerikan bütçe dengesine olumsuz yansıyacaktır.

Gelişmekte Olan Ülkelerin Riskiu2026

FED'in politika faizlerini artırması reel sektöre yaramıyor. Özellikle kısa vadede ABD'de para üzerinden para kazanmayı daha cazip hale getirecektir.

Dolayısıyla gelişmekte olan ülkelerden dolar çıkışı gerçekleşecektir. Bu para hareketi, tüm gelişen ekonomiler için büyük risk anlamını taşımaktadır.

Ticaret Hacmiu2026

Gelişmekte olan ülkelerdeki döviz kuru yükselecektir. Bu da özellikle ham madde alımları başta olmak üzere ithalat pahalanacaktır.

Haliyle yüksek fiyattan ham madde alımları zamanla emtia fiyatlarını yukarı çekeceğinden bu ülkelerde enflasyonun da önünü açacaktır.

Döviz rezervleri düşük olan ülkelerin, bu durumdan olumsuz etkileneceği açık. Bu sebeple; rezervleri düşük olan ekonomilerin faiz artırmasından başka bir çaresi kalmıyoru2026

Gelişmekte olan ekonomiler kısa ve orta vadede piyasa enstrümanlarını iyi çalıştıramazlarsa bu süreçten zararlı çıkacaklardır.

Yani gelişmekte olan ülkeler ve milletler fakirleşecek, zayıflayacak ABD ise biraz daha zenginleşecek. Yani 8-10 yıldır biraz toparlanan gelişmekte olan ülke ve milletler bu süre içinde kazandıklarını, daha kısa bir sürede ABD ekonomisine farkında olmadan ve elinden bir şey gelmeden aktaracaklar. (bunun teknik açıklaması uzun olacağından izahata girmeyeceğim)

Bu kısır döngünün sebebi, dünya ekonomisinin tek merkezli olarak USD üzerine kurulmasından kaynaklanıyor.

Ne güzel bir sistem değil mi!.. Bunun adı; "ben izin verdiğim kadar paraya ve gelire sahip olabilirsin sistemiu2026" Tam bir modern sömürüu2026 Yani "Sen Çalış, Ben Yiyeyimu2026"

Türkiye'nin Riskiu2026

FED'in olası faiz artırımı karşısında Türkiye olarak bizim de riskimiz var.

Bu konuda elimizde kullanabileceğimiz bazı enstrümanlar bulunuyor:

1) Faiz artırmak,

2) Ülkeye döviz girişi sağlamak.

Bu iki husustan birincisine başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere siyasi irade taraftar değil. -Ki, ben de artırılmaması taraftarıyım.-

Dolayısıyla ikinci seçenek üzerinde iyi çalışmak gerekiyor. Bu suretle FED'in faiz artırım sonrasına tekabül eden süreçte ülkeye yeterince döviz girişinin sağlanması halinde Merkez Bankasının karşı hamle olarak faiz artırmasına gerek kalmayabilir.

Üçüncü bir alternatif olarak reel sektörü destekleyerek yatırımları çekici hale getirmek de var. Bu hususta hükümetimiz tarafından yatırımları desteklemek üzere çeşitli teşvik paketleri açıklandı.

Güneyimizdeki Suriye ateşini, başlatmış olduğumuz Fırtına Kalkanı operasyonuyla sınırlarımızdan biraz daha uzaklaştırırsak üçüncü seçenek daha fazla devreye girecektir.

Bu üç unsuru lehe çalıştırmamız durumunda FED'in olası faiz artırımlarından en az zararla çıkmayı, hatta karlı kapatmayı sağlayabiliriz.

Özellikle MB'nın faiz artırmasına gerek kalmadan süreci atlatabilirsek; ekonomik istikbal anlamında çok olumlu kazanımlarımız olacaktıru2026