Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ekim 2015

FELSEFECİ GENÇLER HAKLI

Ak Parti ile ilgili yapılan anketlerde partinin en az oy aldığı yaş grubu 18-28 yaş grubudur. Bunun çeşitli nedenleri var. Bu nedenleri tek tek sayıp yazımızın ana temasının kaybolmasını istemiyorum.

Ak Parti 13 yıllık iktidarı boyunca sesli sessiz devrimlere imza attı. Toplumun 80 yıl boyunca mahrum bırakıldığı alanlarda 100 yıllık hizmetler yaparak devrimler gerçekleştirdi.

Toplumun ihtiyaç duyduğu alanlara eğilen parti yine Ak Parti olmuştu. Ancak en önemli konuyu sadece Üniversite açarak çözeceğini düşündü, yanıldı. Ne mi?

Gençlik, gençlere ulaşma, gençlere inme, gençleri kazanma, gençlere hitap etme, gençlik yetiştirme, gence kendini anlatma konularında Ak Parti iktidar olmasına rağmen bütün partilerin gerisinde kaldı. Gençliği teşkilatlarının gençlik kollarına havale eden Ak Parti istediğinin çeyreğini dahi alamadı. Çünkü yöntem yanlıştı, aktörler, araçlar yanlıştı, argümanlar eksikti, bu kadar eksik ve yanlıştan doğru çıkmazdı, çıkmadı.

Evet, Ak Parti gençleri, bakınız "genç" diyorum dikkat buyurun, kazanmamak için adeta seferber oldu. Bana gelen mesaj ve e-maillerden alıntılarla konuyu vuzuha kavuşturalım.

"Abi, Ak Parti milletvekili seçilme yaşını 18'e indireceğini söylüyor, lütfen sorar mısınız Ak Parti'de 21-30 yaş arası kaç milletvekili var?"Doğrusu gençlerden kaçmıyor, gençlik "sözde değil özde" ilgi istiyor.

Bir diğer gencimiz "Abi, 258 Milletvekilinin en az % 10'u genç olacaktı ki '18 yaş' vaadine inanabilelim. Bırakın % 10'u % 1 bile genç yok." Araştırmadım, 21-28 yaş grubu kaç kişi var bilmiyorum, ama gencimizin rakamlarına güvenerek ihmalin farkında olduğumuzu belirteyim.

"Abi, nargileci, lümpen gençliku2026" diye başlayan mesajları ise yazmıyorum.

2011'de İİBF'lilerin çilesini yazmıştım. Yaklaşık bir milyon genç okullarını bitirdikleri halde "yanlış uygulama"dan dolayı yıllardır atamaları durma noktasındaymış, acı. Bu gençleri kazanmak zor olmasa gerekti.

Bakın daha geçen Eylül ayında İİBF'li bir gencimiz, "Abi, hükümet bize 'yapacağım bir şey yok, gidin özel sektörde iş bulun' der ise genci kırmış olur, peki kırılan genç yapar?"

Sahi ne yapar?

Bilmem!

Keza branş değişikliklerinden kaynaklanan sorun da gençleri mağdur etmiş. Hükumet bunu geçiştiremez.

Şimdi benzeri bir haksızlıkla karşılaştıklarını iddia eden u2013ki bence haklılar- Felsefe Grubu mezunları var. Kanaatim odur ki bir ülkenin bilinci felsefeyle ilgisiyle direkt alakalıdır. Zira felsefu00ee ilgi toplum ve bireyde belli bir eğitim standardının üstüne çıkılınca yeşerebilir. Bunun için de felsefeye ilginin geliştirilmesi, bunun için de okulların ilk sınıflarına kadar Sosyoloji, Psikoloji, Felsefe dersleri yaş grubuna uygun olarak verilmelidir. Tabi, burada çocuklar düşünmenin (metodolojik) alt yapısına hazırlanır.

Finlandiya ve benzeri ülkelerdeki uygulamalara baktığımızda Felsefe dallarının ehemmiyetini rahatlıkla görebiliyoruz. Adamlar neredeyse ana kucağından itibaren felsefe dersleri vermeye başlıyor.

Bu gençlerden Cenk Özdemir kardeşimiz bir e-mail yolladı, okuyunca yıkıldım. Kimse duygusal okumuşsun dememeli, zira devletler, babalar, yöneticiler halden anlamalı, anlamamış ise bulunduğu hali hal değil.

İşte mail:

AHMET ABİ

Üniversiteye giriş sınavında 24 soru çıkıp gençlerin geleceğini belirleyecek bi öneme sahip olan Felsefe Grubu derslerinin zorunlu olmasını ve mezunlarının diğer branşlardaki kadar fazlaca mezun öğretmen adayı sayısı oranınca istihdam edilmesini istiyoruz. Diğer branşlar 50 ile atanırken biz 82 ile açıkta kalıyoruz. Felsefe grubu öğretmenliğine 1000 kadro verilip ilköğretim düzeyinde de zorunlu olarak okutulması gerekmektedir. Nasıl ki önceki yıllarda alımı fazla olmayan din bilgisi derslerine mezunları için istihdam alanı ve kadro açıldıysa Türkiye gençlerinin mağdur olmaması açısından felsefe grubuna da aynı hassasiyetin gösterilmesini ve verilen emeklerin ziyan olmamasını talep ediyoruz. Felsefe, çocuk gelişimi açısından farklı bölümlere ayrılıp öğrencilerin gelişim düzeyine uygun olarak ilköğretim düzeyi öğrencilerinin daha düşünen, kendini bilen, öğrenmeyi öğrenme taraftarı ve entelektüel bireyler haline gelmeleri açısından büyük önem teşkil etmektedir. Felsefe grubu öğretmenliği bölümünden mezun öğretmen adaylarının sayısı oranınca bizi mağdur etmeyecek kadro istiyoruz. Felsefe grubuna 1000 kadro verilerek bu alandaki mağduriyeti azaltabiliriz.
AHMET ABİ,

BEN BU YIL 82,569 ALDIM VE SIRALAMAM 539 MAALESEF ATANAMAYACAĞIM. SİZ HOCAMIZDAN RİCAM BİZE DESTEK OLMANIZ VE BİZE SAHİP ÇIKMANIZDIR. SN HOCAM, FELSEFE GRUBU DERSLERİMİZ (SOSYOLOJİ, DEMOKRASİ, PSİKOLOJİ) DERSLERİMİZ ZORUNLU DEĞİL MAALESEF VE NEDEN ZORUNLU DEĞİL HALA ANLAMIŞ DEĞİLİZ. GEÇEN YIL SN BAŞBAKANIMIZ AHMET DAVUTOĞLU'NDAN RANDEVU TALEP ETTİK VE YAKLAŞIK OLARTAK 1 SAAT GÖRÜŞTÜK. SN BAŞBAKANIMIZ SORUNLARINIZI ANLIYORUM GEREKLİ ÇÖZÜMLERİ İLGİLİLERE AKTARACIM DEMİŞTİ AMA ŞUBATTA VERİLEN KADRO 79. BEN ARTIK HAYATTAN ZEVK ALAMIYORUM, PSİKOLOJİM BOZULDU UYUYAMIYORUM GEZEMİYORUM KONUŞAMIYORUM. ALLAHTAN KORKMASAM İNTİHAR BİLE EDEBİLİRİDİM AMA ALLAHTAN KORKTUĞUM İÇİN YAPAMIYORUM."

Sorumluluk bilincinde olan bir devlet, gençlerine "üniversite açtım, gerisi beni ilgilendirmez" diyemez, dememeli. Dolayısıyla 1 Kasım sonrası kurulacak hükümetin gençlerimizin bu sorunu konusunda çözüm üretecek duyarlılık göstermesini bekliyoruz.

Gençlik hükümetten ilgi, şefkat, imkan istiyor, çok mu?