Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2383.42
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Kasım 2023

​Filistin İstişaresi

Yıllardır Filistin ve Filistinlilere yönelik saldırıları karşısında Türkiye dışında destek veren ülke olmadığının altını çizelim. Son günlerde bombalar altında yaşayan Filistinlilerin yerleri işgal edilirken maalesef film seyredercesine tüm dünya sessiz kalmaktadır.

Haklı davalarında yanlarında olduğumuz Filistin’de yaşanan soykırımla ilgili istişarelerde bulunmak, kardeşlerimizin haklı mücadelesine destek olmak gayesiyle 1 Kasım 2023 Çarşamba günü Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ev sahipliğinde tertiplenen sivil toplum kuruluşlarının davet edildiği Filistin İstişare Toplantısına Birlik Vakfı Genel Başkanımız Mehmet Alacacı’yı temsilen katıldım.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Musa Coşkun, “Ey iman edenler! Bilin ki Yahudi din bilginlerinin ve Hristiyan din adamlarının birçoğu halkın mallarını haksızlıkla yerler ve Allah yolundan alıkoyarlar. Altın gümüş biriktirip Allah yolunda harcamayanları elem veren bir azapla müjdele! O gün bunlar cehennem ateşinde kızdırılıp onların alınları, böğürleri ve sırtları dağlanacak: İşte yalnız kendiniz için toplayıp sakladıklarınız; tadın şimdi biriktirip sakladıklarınızı!” mealindeki Tevbe Suresinden 33 ve 34. Ayetler günün önemine binaen tercih edilmişti.

Gazze'de, Filistin topraklarında hayasızca bir vahşete karşı yapılabilecekleri istişare etmek amacıyla bir araya gelinen toplantının açılışını Diyanet İşleri Başkanı yaptı. Gazze ve Kudüs'ün sadece Filistinlilerin bir meselesi olmadığını, müminler için iman ve izzet, insanlık için ahlak ve vicdan meselesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Erbaş, somut ve kararlı adımlar atılmadıkça Filistin’in İsrail’in işgalinden kurtulamayacağını, çözümün ümmetin zulüm ve işgale engel olmasında olduğunu ifade etti.

İslam dünyasında mümin yürekleri birleştirecek çalışmalara hız verilmesi gerektiğini ve Kudüs özgür oluncaya kadar hiçbir çalışmanın yeterli olmayacağının altını çizen Diyanet İşleri Başkanı güçlerimizi birleştirdiğimizde, üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorunun olmayacağına dikkat çekti.

Toplantıda Mütevelli Heyeti Başkanı sıfatıyla İlim Yayma Vakfı’nın görüşlerini belirten Necmettin Bilal Erdoğan ise duanın, Müslümanların en büyük silahı olduğuna vurgu yaparak müşterek hareket etme kültürümüzün artırılması gerektiğine dikkat çekerek İsrail’in işgalciliğini kınarken, boykotun bilinçli yapıldığında güçlü olduğunun altını çizerek İsrail'i destekleyen markalara mecbur olunmadığını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanı eski başkanı İslam Düşünce Enstitüsü başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Filistin’in özgürleşmesine katkıda bulunmak gayesiyle buluştuk, vicdanımızı teskin etmek için toplanmaktan Allah bizleri muhafaza etsin mealinde söze başladıktan sonra Gazze'deki çocuklar ve kadınların bütün dünyadaki insanlara ders verdiğini ifade ederek toplantı neticesinde acil eylem planıyla ayrılmak gerektiğine de dikkat çekti.

Gazzeli Doç. Dr. Halis Uveysî’ye söz verildiğinde Gazze’de su, ilaç, yakıt ve yemek kalmadığından bahisle tek umutlarının Türkiye olduğunu belirttiği konuşmasında Mescid-i Aksa’nın onurumuz olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğine dikkat çektiği konuşması salonda başları öne eğdirdi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından bölgedeki sivillerin ve durma noktasına gelen hayatın normale dönebilmesi için yapılabileceklerin konuşulduğu "Filistin İstişare Toplantısı" na katılan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri sadece Müslüman dünyasında değil, Müslüman dünyasının dışında da belli sivil toplum gruplarıyla bağlantılarımızın olması gerektiğini ifade ederken, bu konuda hiçbir zaman geç olmadığının altını çizerek, Filistin davasına her kesimden insanın desteklerini almak gerektiğini belirten temsilciler boykot hareketinin daha yaygın şekilde yapılmasına gayret göstermeliyiz dediler.

Gazze ve Kudüs'ün sadece Filistinlilerin bir meselesi olmadığını, müminler için iman ve izzet, insanlık için ise ahlak ve vicdan meselesi olduğunu vurgulayan STK temsilcileri, Müslümanlara uyguladığı vahşetin arkasında yeryüzünü kendi mülkü sayan, vaat edilmiş topraklarda cennet hayali kuran insanlık dışı bir inancın temsilcisi terör devleti olduğunu, hukuk ve ahlak adına söylenen hiçbir sözün bu teröristlere etkisi olmayacağına dikkat çekilerek toplantı sonunda özet bir rapor çıkartıp katılımcıların onayına sunuldu.

Yoğun ve hüzünlü geçen günün akşamında toplantının verimli geçmesinde çaba sarf eden Diyanet Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Burhan İşliyen, Doç. Dr. Selim Argun, Kadir Dinç ve Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı ile vedamızın ardından Selam Sana Ey Kudüs, İlmi, Kültürel ve Sosyal Hayatta Kudüs, Tarihte Kudüs ve Mescid-i Aksâ, Kudüs ve Aksa ve Selam Şehri Kudüs eserlerini heybemize koyarak ayrıldık ve’s-selam.