Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Kasım 2023

Filistin Türkiye'den asker ister mi?

Trablus, düştü düşecekti. Libya Hükümeti, Türkiye’den askeri yardım istedi. Türk Hükümeti Meclis’in kararı ile Türk Ordusu’nu harekete geçirdi. İsyancı Hafter güçleri geri püskürtüldü. Aynı şeyler Filistin’de uygulanabilir mi? Dünyanın birçok ülkesinin tanıdığı Filistin hükümeti, Türkiye’den askeri yardım ister mi? İsterse ne olur?

Seçimle iş başına gelen bağımsız bir Filistin hükümeti var. Ancak Filistinlilerin toprakları 1967'den bu yana İsrail işgali altında. İsrail, Gazze çevresini Doğu-Batı Almanya arasındaki gibi yüksek duvarlarla çevirdi. Batı Şeria’da 63 İsrail askeri kontrol noktası var. İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Filistin topraklarına silah zoruyla 700 bin işgalci yerleştirdi.

1967’den beri devam eden İsrail tasallutu modern tarihin en uzun işgali durumunda. Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinliler bu işgallere karşı çıktıklarında ya tutuklanıyor veya öldürülüyor. O yüzden 7 Ekim günü El Kassam’ın başlattığı Aksa Tufanı bu yarım asırlık işgale karşı başkaldırı niteliğindeydi. İsrail hazırlıksızdı ve siyasi tarihinde görmediği ağır bir darbe aldı. Filistin kaynaklarına göre öldürülen İsrailli asker sayısı 3 bin civarındaydı.

***

Batılı ülkeler terörist olarak nitelendirse de İsrail, Hamas’ı Gazze’nin resmi temsilcisi olarak kabul ediyor. Hamas’ın seçimle geldiğinin farkında, bunun için geçici ateşkes imzalandı. Savaşta İsrail asker kaybını düşük gösteriyor, rakamlar açıklananın en az on katı kadar.

Bölgede başta İzzettin El Kassam Tugayları, İslami Cihat ve El Fetih olmak üzere savaşan 7 ayrı grup var. Bu teşkilatların siyasi kanatları Katar’da buluştu ve birlikte hareket etme kararı aldı. Filistinli bütün gruplar ortak bir koordinasyon ile İsrail’e karşı savaşıyor.

İsrail, Gazze’nin kuzeyinde girdiği her yerde direnişle karşılaştı, yoğun çatışmalar yaşandı. Batılılar 40 bin dese de mücahitlerin sayısı 100 bini geçiyor. Bir yıl yetecek kadar silah ve mühimmatları var ve en önemlisi kendi silahlarını üretiyorlar. İsrail ve ABD, Gazze’nin altını üstüne getirse bile bağımsızlık için mücadele veren bu halkın direnişini kırma şansları yok.

***

ABD ve Batı hükümetleri İsrail’in yanında yer alsa da tüm dünya halkları masum Filistin insanının yanında. İsrail artık tüm dünyada Hitler’in gazabına uğramış mazlum bir millet değil; bebek, çocuk kadın, genç, yaşlı demeden Filistin halkını acımasızca katleden, hukuk tanımayan vahşi bir devlet olarak tanınmaya başladı.

Türkiye’nin Gazze’ye bakışı objektif. Siyasi yorumcular, “Türkiye’nin ideolojik, siyasi, dini bir aidiyetle değil; vicdani, ahlaki ve uluslararası hukuk üzerinden baktığı” şeklinde yorumluyor. Türkiye, Filistin’e ilk kez 1997 yılında asker gönderdi. 30 Ocak 1997 tarihinde Oslo’da imzalanan anlaşma ile uluslararası gözlem gücü oluşturulmuş, bu görevi Türkiye, Danimarka, İtalya, İsveç, İsviçre ve Norveç üstlenmişti.

Başbakan Necmettin Erbakan döneminde, TBMM’de Meclis’in ortak kararı ile Batı Şeria’daki El Halil’e geçici gözlem gücü gönderildi. 2019’a kadar Türk askeri Filistin’de, El-Halil’de görev yaptı ve barışı korudu. Şimdi neden olmasın.