Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2387.20
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Fin felsefecisi Frank Martela'ya göre Finlandiya neden mutlu?

Bilim adamları tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler ’in de kabul ettiği Dünya Mutluluk Endeksi her yıl olduğu gibi bu yıl da açıklandı. Birleşmiş Milletler raporunda; kişi başına gelir, sağlıklı yaşam beklentisi, sosyal destek, özgürlük, kendini güven içinde hissetmek ve cömertlik gibi kıstaslar kıyaslanmakta. Bu faktörler göz önüne alındığında sonuçta son 6 yıldır olduğu gibi yine Finlandiya en mutlu ülke seçildi.

Peki, neden Finlandiya? Bunun sırrı nelerdir?

Günümüz ünlü Fin felsefeci Frank Martela, kendisine bu sorunun sık sık yöneltildiğini söylüyor ve "Şu üç davranışı hiç sergilemiyoruz" diyor:

“Birincisi, kendimizi komşularımızla kıyaslamıyoruz."

Felsefeci, Fin şair Eino Leino'nun şu anlama gelen satırlarını hatırlatarak bunu açıklıyor: “Mutluluğumuzu başkalarıyla kıyaslamayalım ya da bununla övünmeyelim.”

İskandinav ülkesinde yaşayanların, özellikle maddiyat ve zenginlik konusunda bu tavsiyeye uyduğunu belirten Martela, bir anısını anlatıyor:

“Bir keresinde Finlandiya'nın en zengin adamlarından biriyle karşılaşmıştım. Çocuğunu bebek arabasında tramvay istasyonuna götürüyordu. Kendine pahalı bir araba satın alabilir ya da şoför tutabilirdi ama toplu taşımayı tercih etmişti.”

Psikoloji üzerine de araştırmalar yürüten uzman, "Başarılı görünmeye daha az, sizi mutlu eden şeylere daha çok odaklanın. Gerçek mutluluğa giden ilk adım, kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak yerine kendi standartlarınızı belirlemek" diyor.

"İkincisi, doğanın faydalarını görmezden gelmiyoruz."

Finlandiya'da iki sene önce yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 87'si doğanın iç huzur, enerji ve rahatlama sağladığını söylemişti.

Martela pek çok çalışanın 4 haftalık yaz tatili hakkını kırsal kesimlere gidip kendisini doğaya bırakarak kullandığını kaydetti. Finlandiya'daki kentlerin çoğunda doğaya erişimin kolay olduğunu da vurgulayan felsefeci, şu tavsiyeyi veriyor:

“Doğada zaman geçirmek zindelik sağlıyor ve mutluluğa iyi geliyor… Evinize sadece birkaç bitki satın alarak bile olsa hayatınıza biraz yeşillik katmanın yollarını bulun.”

"Üçüncüsü, toplumdaki güven çemberini bozmuyoruz.”

2016'da yayımlanan bir araştırma, bir ülkede güven düzeyi ne kadar yüksekse yurttaşların o kadar mutlu olduğunu göstermişti. Başkent Helsinki'de geçen sene yapılan bir deneyde, 12 kayıp cüzdandan 11'i sahibine iade edilmişti.

Martela ülkede halkın birbirine güvendiğini ve dürüstlüğe değer verdiğini ifade etti:

“Dizüstü bilgisayarınızı bir kütüphanede unutursanız veya telefonunuzu trende kaybederseniz, onu geri alacağınızdan emin olabilirsiniz.”

Felsefeci, tanımadığınız kişiler için kapıları açmak ya da toplu taşımada yer vermek gibi küçük eylemlerle bile toplumda güven duygusu yaratılabileceğini savunuyor.

Evet, Finlandiya’nın mutluluk sırları böyle. Darısı gerilerde olan ülkemizin başına…