Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2415.09
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Eylül 2018

Fox TV’de ahlak dışı bir soru…

TELEVİZYONLARDA yayınlanan yarışma programlarını yakından takip ediyorum. Abuk subuk filmler izlemektense, yarışma programları hem eğlendirici hem de bilgilendirici oluyor. Ne var ki, bazı sorular o kadar saçma oluyor ki insan şaşırmadan edemiyor. Bazı sorular da, sorma biçimi ve sorudaki cümle kurulumu sebebiyle yarışmacıyı yanlış yönlendirmeye sevk edebiliyor. Ekranlardaki yarışma programlarında soruları hazırlayanların, hem ülkemizi çok iyi bilmesi, hem dini ve milli duygularımızı rencide etmemesi ve hem de Türkçe’yi çok iyi kullanması gerekiyor.

İslâm dünyası unutuluyor

Esasında, bu tür bilgiye dayalı yarışma programlarında, İslâm dünyasıyla ilgili, bilgilendirici sorular sorulsa ne güzel olur değil mi? Ama nerde o zihniyet… Karşınıza, Yunan mitolojisinden sorular gelirde İslam ve Osmanlı tarihinden gelmez… Karşınıza Hristiyan metedolojisinden sorular gelir de, İslâm fıkhından gelmez meselâ… Neden acaba… Nedeni olacak, bunlar insanlarımızın dinî ve millî duygularının gelişmesini istemez, tam tersi, bu duyguları yok etmek isterler… İşte size bir örnek.

FOX’TAKİ BALDIZ SORUSU

Geçtiğimiz Günlerde FOX TV’de yayınlanan Milyonluk Resim’i izlerken kan beynime sıçradı. Böyle bir soru neden sorulurdu… Dinî ve Ahlakî duyguları hiçe sayarcasına hazırlanan bu soru, şahsen bana sorulsaydı anında gereken cevabı verir ve stüdyoyu terk ederdim.

Şöyleydi yanılmıyorsam… Resimde cam kavanozlar içinde BAL gözüküyordu.

Soru: Resimde gördüğünüz nesne için aşağıdakilerden hangisi daha tatlıdır denir.

Seçenekler yanılmıyorsam şöyleydi. Ama Baldız’dan eminim…

a-Teyze, b-Yenge c-Baldız d-Yeğen

“Baldız Baldan tatlıdır” diye yaygın bir söz var.. Bana göre son derece iğrenç ve ahlak dışı bir söz. Ve bu söz geliyor, bir TV yarışmasında soru olarak karşınıza çıkıyor…

FOX TV’nin Amerikan kökenli olması sebebiyle böyle bir sorunun, Türk halkının milli ve manevi duygularını zedelemek için sorulduğu fikri aklıma düştü.

Bence yarışmanın sunucusu Selçuk Yöntem, bir gencin karşısına böyle bir soru gelince anında soruyu iptal etmeli başka bir soru istemeliydi rejiden… Ama yapmadı, yapamadı… Yazık…