Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2421.00
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Frankfurt Kitap Fuarı'nın ardından

Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nı her yıl ziyaret etmek için büyük heves duyarım. En son iki yıl önce gitmiştim. Çok şükürki bu yıl da katılmak nasip oldu. Dostlarım ünlü yazar Ali Erkan Kavaklı ve Doç. Dr. Ali Akben ile son günü fuarı gezdik.

Kitap fuarı 10-14 Ekim tarihleri arasında 64. kez kapılarını dünya yayıncılarına açtı. 2011'de yüz ülkeden 7384 yayın evi fuarda standt açmış. 74 ülke milli standtlarla fuara katılmış. Fuara katılan yayınevlerinin yüzde 42'si Almanya'dan, yüzde 58'i diğer ülkelerden. Onur konuğu ise bu yıl Yeni Zelanda idi. Yeni Zelanda'nın sloganı "siz uyurken biz eser yayınlıyoruz" idi. Dünyanın öbür ucunda, okyanusun ortasında harika doğal güzellikler arasında başkaları uyurken yayımladıkları eserlerle fuarda boy gösterdiler.

Din, bilim, film, sanat, kültür alanlarında salonlar ziyaretçileri ağırladı. Fuar içinde sohbetler, fikir tartışmaları, konuşmalar oldukça ilgi çekti.

22 büyük salonda (tek bir salon bizim Beylikdüzü Kitap Fuarı kadardı) on binlerce kitap sergilendi; her dilden, her milletten kitapların büyüsüne kapılan 300 bine yakın ziyaretçi kitapları ziyaret etti.

Dr. Ali Akben'le ancak Türkiye ve İslam ülkelerinin bulunduğu standt ile İngilizce standtını gezdik. Aslında bu kitap fuarında satış yok. Daha çok yayıncılar kitap tercümesi, basımı, telifi konusunda diğer yayıncılarla ve yazarlarla buralarda tanışıklık kuruyor, anlaşma sağlıyorlar. Biz son güne kaldığımız için bazı raflardaki kitapların satıldığını veya ücretsiz dağıtıldığını gördük. Bu şekilde epey kitap aldık. Ayrıca geçen yıllarda yaptığımız gibi standtların önünden hızlıca geçerek ilgi duyduğumuz yayınevlerinin kataloglarını topladık. Sabahtan akşama ancak bu işleri bitirebildik. Aralarda kahve içerek topladığımız broşürleri gözden geçirdik. Üç torba katalogu böylelikle seçerek bir torbaya indirdik. Dünya insanlarının ilgilendikleri konular nedir, kitap kapakları nasıl hazırlanmış bu gibi hususlara dikkat ettik.

Kitap fuarında CD kitabın eskisi gibi formda olmadığını, ancak e-kitap'ın giderek yaygınlaştığını, böylelikle dijitalleşmenin getireceği animasyon, film gibi birçok imkanların yayıncılığın boyutlarını değiştirdiğini gözlemledik.

Bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı'na Türkiye'den Kültür Bakanlığı'nın yanı sıra 32 yayınevi katılmıştı. Yayınevlerimizin dünya kalitesinde kitaplar yayınladıklarını görmekten mutlu olduk.

Kitap fuarı gerçekten görülmeye değer. Şölen havasında, haz duyarak gördük, gezdik. Önümüzdeki yıllarda tekrar gelebilmeye niyet ettik.

Belçika'da Mahalli Seçimler

Almanya'ya Belçika'nın Brüksel şehrinden geçtim. Aslında Brüksel'de konferanslar vermek için çağrılmıştım. Fakat mahalli seçimler dolayısıyla boş salon bulunmadığı için sadece bir konuşma yapabildim. Dikkatimi ise seçim atmosferinin çok sakin olması çekti. Sadece bilboardlara asılan adayların resimleri seçim olduğunu gösteriyordu. ülkemizde olduğu gibi parti bayrakları her tarafa asılmamıştı, hopörlerle dolaşan seçim otobüsleri ve adaylar yoktu. Miting düzenleyene hiç rastlamadık. Türklerin çok bölündüğü, çok sayıda aday çıkardığı söylendi. Bu da Türk belediye başkanı ve belediye meclis üyesi seçilme ihtimalini düşürüyordu.