Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2412.22
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Haziran 2015

Gazi Paşa Gece Klubü ve İftar Masası

İşbankası İstanbul Şube Müdürü Cumhurbaşkanlığı Sekreterliğinden 'hemen, ertesi sabah' tasdik istedi!

Mazisi pek bilinmiyoru2026 İhtilalden az evvel nasıl olmuşsa durumu 'çakmış' ve tası tarağı toplayıp, güvenli bir sığınağa yelken açmıştı.

Bu limanın ne kadar güvenli olduğu daha sonra kendini çok daha net gösterecektir. İlk etapda, neden müttefik kuvvet ülkelerinden birine değil de, düne kadar savaşılan Türkiye'yi tercih ettiği sorgulanmadı, daha sonra kendi yakın 'ilişkileriyle' değerlendirildi.

Getirebildiği servetiyle 'Rose Noire' adında bir 'Gece Kulubü' işletmeye başladı. 'Beyoğlu' iyi bir seçim, öteden beri bu iş için en uygun yerdi. Rus mülteci kadın, özellikle 'seçkin' müşterileri için sağladığı 'hususi' hizmetle nam salmıştı.

Zaten, İsmet Paşa ile yaşanan iktisadi tartışmanın sebeplerinden biri de bu 'usulsüz' kredi talebi olmuştu.

Gece kulubü sahibesi "Madame Vera'nın" tadilat için 'kredi talebi' banka tarafından reddedilince araya "Mustafa Kemal Paşa" bizzat girmiş ve Madame Vera'ya 15000(yazıyla On Beş Bin) lira tahsis edilmesi için İş Bankası'na mektup yazmıştı.

15000 lira Mustafa Kemal'in o günkü maaşından 2000 lira daha fazla ve bugünkü hesapla 700000(Yedi Yüz Bin) liraya karşılık geliyordu.

İşbankası İstanbul şube müdürünün sabah ilk işi, meblağın yüksekliğini gözönüne alarak Gazi Hazretleri'nin sekretaryasından bu talebin tasdiğini istemek olduu2026

Reisicumhur Umumi Katibi Tevfik(Bıyıklıoğlu) bey 4 Mart 1932 yılında Gazi'nin aleyhinde 'Bar Kadınlarına para yediriliyor' iftirası attığı gerekçesiyle görevinden alındı. Ama asıl gerekçe olarak Tevfik bey "Mısır Hidivi Abbas Hilmi'den" 'rüşvet aldığı' iddiasıyla Afaganistan'a 'sürgün' gibi 'sefir' atandı!

Bu olaydan sonra İşbankası Müdürü Celal(Bayar) bey İsmet Paşa'ya sunduğu teklifle verilecek 'yüksek miktar' banka kredilerinin 'hükümet onayıyla' gerçekleştirilmesiu2026.

Son günlerde artarak devam eden Aksaray'daki iftarda tartışma konusu yapılan 6,5(Yazıyla Altı Buçuk) milyon liralık masa her ne kadar Cumhurbaşkanlığınca yalanlansa da, 'tarih tekerrür mü' lafını hatırlatıyordu!


***

Suriye'de yaşanan son 'oyunlar' artık her kanat ve düşünceden insanın gerçeği görmesini sağlamış görünüyor.
Keşke daha evvelden görülseydi desek de 'geç olsun güç olmasın' anlayışıyla tüm siyasilere 'sorumlu' davranma çağrısını yenileyelim.

'Soner Yalçın' da bu işe uyandıysa inşallah bundan sonra daha iyimser olalım!


@yusufserce twitter.com/yusufserce