Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
34.57
Gram Altın
2394.45
BIST 100
10236.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Haziran 2015

Gazi Paşa ve 'Fox'

Adını İngilizce 'Fox' yani Türkçesiyle 'tilki' koymuştu. Melez, kırma bir köpek cinsiydi oysa. Neden böyle bir isim koyduğunu kimse bilemedi, dahası 'soramadı' da.

Türk örf ve adetlerine, İslam dininden gelen kültüre aykırı, karşı olarak köpeği yatak odasına kadar soktu, hatta aynı yatakda yattıkları görüldü. Bazan o 'şaşalı', zengin rakı/içki sofralarının düzenlendiği 'yemek masasının' altına girerdi Fox.

Bir defasında Fox, bu yemeklerin birinde, Aydın milletvekili ve Marif Nazırı(Milli Eğitim Bakanı) doktor Mustafa Reşid(Reşid Galip Baydur) beyin pantalonun paçasından yakalamış ve güzelim takım elbiseyi paralamıştı.

Gazi Paşa Hazretleri derhal Reşid Galip'e yeni bir takım elbise diktirilmesini emretti.

Bu olaydan sonra Fox için acı son pek uzak değildi. Bir gece hayatının hatasını yapmış ve sahibinin elini de ısırmıştı. Gazi, köpeğin derhal icabına bakılmasını emretti. Atatürk Orman Çiftliği müdürü Paşa'ya şirin görünmek için köpeğin ölüsünün içinin doldurulup camekan içinde sergilenmesini önerdi. Bunu duyan Gazi çok öfkelendi ve derhal ortadan kaldırılmasını emretti.

Paşa hayvanları çok sevdiğini söylerdi. Bir gece bunu kanıtlamak için 'yeni doğmuş tayı' anası, kısrakla beraber Çankaya köşküne getirtmişti. Ancak zavallı hayvanlar köşkün 'kaygan' zemininde duramıyor ve düşüyorladı.

Bir başka gece Mustafa Kemal'in ta Selanik'den beri arkadaşı, yaveri Salih Bozok, Gazi Hazretleri'ni eğlendirmek için bir bıldırcını kafasının üstüne koymuş ve tam o esnada tesadüf 'bıldırcın yemeği' servisi yapılıyordu. Salih Bozok hayvanı zapt edemedi ve kuş sıçrayıp Paşa'nın kucağına atladı. Paşau2026

***

Dün yazdığım hadisenin bir benzeri için, üstte zikrettiğim Reşit Galip'te 'pantalon hadisesi' dışında şöyle de bir anı vardır.

Gazi Paşa ile yeni kurulan Cumhuriyetin eğitim sistemi üzerinde anlaşamaması Reşit Galip'e çok güçlü bir düşman yaratmış 11 aylık görevinden alınmasına sebep olmuştu. Ve bir gün Paşa'nın o ünlü sofralarından birine 'getirtilmişti'.

Paşa karşısına oturttuğu Reşit Galip'e öylece bakıyordu. Gazi bir kaç kadeh içkiden sonra iki askere göz işareti yaptı. İki asker Reşit Galip'in kollarından tutup havaya kaldırdı ve Paşa'nın önüne kadar getirdi. Paşa tekrar göz işareti yaptı ve askerler tekrar Reşit Galip'i yerine oturttu.

Gazi: "Doktor, işte biz adamı nasıl yükseltirsek istediğimiz zaman da öyle indiririz" dedi. (Reşit Galip herne kadar Eğitim bakanı yapıldıysa da, aslında doktordu.)

Ne bileyim, 'diktatör, mükellef milyon liralık iftar masaları' vesaire tartışmaları insanın aklına neleri getiriyor!