Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


GAZZE DRAMINI NASIL DUYURABİLİRİZ?

Ramazan ayı dolayısıyla da acının biraz dineceğini, silahların susacağını sanmıştık. Çocukların, kadınların ve ihtiyarların acımadan öldürülmesi bizleri kahretti. Sayıları milyonları bulan Müslümanların elinden hiçbir yaptırım gelmiyor. İslam ülkelerinin idarecileri bir "kınama" mesajı dahi yayınlayamıyorlar. Uluslar arası kurum ve kuruluşlar da katliamı adeta temaşa ediyorlar.

Kabul etmek gerekir ki Müslüman toplumlar fakirlik ve cahillik denizinde bocalıyorlar, yüzmesini de bilmiyorlar. Şuursuz ve güdümlü bir takım silahlı örgütler eylemlere girişiyorlar, sonuçlarını tahmin edemedikleri maceralarla vakit geçiriyorlar. Sonuçta sömürgeci ülkeler olaylara ve propaganda sürecine egemen oluyorlar. Bizim kanaatimize göre; "Fakir ve cahil toplumlar, zengin ve okumuş cemiyetlerin egemenliği altında inlemeye mahkumdurlar." Nitekim, maalesef o süreci bizzat yaşıyoruz.

Pekiyi, bu tespiti yaptıktan sonra yapabileceklerimize bakalım. Gazze problemi insanlığın ve mazlumların ortak derdidir. Dünya üzerindeki ezilmişler ve bezginler Gazze problemi ile ilgilenmeye hazırdırlar. Ancak bunun için gayrete ve "ağlamaya" ihtiyaç duyulmaktadır. Katliamı dünyaya duyurmada ve her türlü desteği sağlamada spordan yararlanabiliriz. Tabii ki futbol olgusunu da göz ardı edemeyiz.

Baştan belirtelim ki biz futbolu bir spor dalı olarak görmüyoruz. İnsan sağlığına ve toplum hayatına yararı olmayan bir spor alanı denebilir. Bizim bu yazdıklarımız "futbol gerçeğini ve olgusunu" ortadan kaldırmaz.

Futbolu toplumları kaynaştırmak ve tanıştırmak için bir vasıta olarak ele almak mümkündür. Nitekim gazetelerde futbolun iletişim ve propaganda yönünü ele alan yazılar gördük. Bunlardan en çok ilgi ve dikkat çekeni "Gazze için turnuva" düzenlenmesi konusunda olanıdır. Kulüpler Birliği Vakfı ve Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanı İlhan CAVCAV gazetelere demeç verdi. CAVCAV bu demecinde Gazze'deki olaylarn tüm insanlığın sorunu olduğunu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu konuda adım atması gerektiğini belirtti. Ayrıca "Gazze'de yaşananlar tüm insanlığın milletlerin sorunu. Böyle bir katliam karşısında özellikle çocukların ve korunmasız insanların katliamı karşısında başta ABD olmak üzere devletler harekete geçip birlik, beraberlik, dostluk, kardeşlik örneği sergilemeli ve İsrail'e sert tepki göstermeli. Çünkü bu olaylar her ülkenin ve milletin başına gelebilir."

Böyle bir değerlendirmeyi çok önemsiyor ve gerekli görüyoruz. Futbol sahalarındaki Gazze'ye verilecek her türlü destek eylemi mazlumları uyandıracak ve yüreklerinde karşılık bulacaktır. Zalimler gönüllerde böyle mahkum edilecek, mazlumların feryatları adresine ulaşacaktır. Böylece dünyanın dikkati Gazze'ye çekilecek ,Filistin problemi gündeme taşınacaktır. Bütün spor camiasının Gazze ve mazlum kitleler konusunda gerekli duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. Bu sayede spora canlılık gelecek ve mesajlar toplumların kılcal damarlarına kadar iletilecektir. Gençlik şuurlu olduğunu gösterecek, aileler istikbale güvenle bakacaklardır.

SONUÇ: "Futbol ve her türlü spor dalı mazlumların feryatlarını dünyaya duyurmada önemli bir araçtır."