Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.55
Gram Altın
2381.80
BIST 100
10181.68
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Şubat 2024

Gazze'de çocuklar aç ve ilaçsız

Gazze’de ABD ve İsrail vahşeti devam ediyor. Kuzey şeridindeki evleri harabeye, sokakları mezarlığa çeviren İsrail işgal ordusu sivilleri ve çocukları öldürmeye devam ediyor. Sadece Kassam Tugaylarına ulaşamıyor. Neyse ki İsrail’in güvenli bölge ilan edip sivil nüfusu sürdüğü güney kesimlerine başlatacağı saldırılara bu kez ABD destek vermeyeceğini açıkladı.

İsrail’in düzenli ordusuna karşı, dört aydır Hamas tam anlamıyla vur-kaç taktiği uyguluyor. Hamas’ın Gazze şeridinde inşa ettiği tünellerin kapsamı, derinliği ve kalitesi batılı medya organlarını hayrete düşürmüş durumda. Gazze’nin üstündeki yollar kadar altına da tüneller inşa eden Hamas, vahşete karşı inanılmaz bir kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesi veriyor.

Havadan yapılan tespitlerde 5.700 tünel çıkışı tespit edilmiş durumda. Tünellerinde askeri sanayinin büyüklüğü ise İsrail ordusunu şaşkına çevirmiş. İsrail’in Maariv gazetesinin tespiti şöyle: “Hamas, tüm İsrail baskınlarına ve kara saldırılarına rağmen sahada İsrail ordusunun beklediğinden daha büyük ölçüde komuta ve kontrol yeteneği gösterdi.”

***

İsrail’deki hastanelerin istatistiklerine göre Gazze’den yaralı dönen İsrail askerlerinin sayısı 6 bini geçmiş durumda. Her gün 60 yaralının hastanelere giriş yaptığı, çoğunun da ciddi olduğu açıklandı. Savaştan dönen İsrail askerlerinin psikolojisinin bozulduğu da her fırsatta yazılıp çiziliyor. Geçtiğimiz günlerde Gazze'deki çatışmalardan dönen bir İsrail askeri, Tel Aviv'de arkadaşını vurarak öldürmüş.

İsrail içindeki huzursuzluklar, yakın zamanda gelip İsrail’e yerleşenleri de tedirgin etmiş durumda. İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yanı sıra Hizbullah ve Husi füzeleri ve her gün çalan uyarı sirenleri İsrail’i yaşanmaz hale getirdi. İmkânı olanlar Avrupa ve ABD’ye yerleşmek için aişgal ettikleri Filistin topraklarını terk ediyor.

Portekiz, savaşın başlamasından sonra çok sayıda İsraillinin ülkesine sığınma başvurusu yaptığını açıkladı. Hamas’ın sadece Filistin’deki küçük grupların tepkisi değil, Filistinliler arasında öldürülemeyecek bir fikir ve ideoloji olduğu artık Yahudilerce de kabul ediliyor.

***

İsrail işgal ordusu, katliamın yanı sıra Gazze Şeridi’ne yardımların girişini de haksız şekilde engelliyor. Öldürdüğü Filislinlilerin organlarını çalıp cesetleri daha sonra parçalanmış halde teslim ediliyor. Bu şekilde ikinci bir savaş suçu daha işliyor.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in açlık ve salgın hastalıkla kitlesel katliamlar amaçladığını açıkladı. Dört aydır devam eden Gazze’deki bombardımanın ardından çocuklar yiyecek ve yakıt yetersizliğinden dolayı ölmeye başladı. Gazzeli Müslümanlar feryat ediyor: “Her sabah yüzlerce, binlerce çocuğun ağlamasıyla uyanıyoruz. Üzerimize yağan bombalardan, ölümden değil, açlıktan ağlıyorlar! Ve biz onlar için hiçbir şeyi yapamadığımız için kan ağlıyoruz!”

BM Genel Sekreteri feryat ediyor: “Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Gazze halkı eşi benzeri görülmemiş bir yıkımla karşı karşıya ve Gazze'nin tamamı aç!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır ziyaretinin en önemli gündem maddesi ateşkesin sağlanması ve Gazze şeridine yardımların kesintisiz ulaştırılması olmalıdır.