Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Şubat 2024

​Gazze'nin ingilizcesi

Gazze kasabı Netanyahu, uluslararası tepkileri de dikkate alarak Filistinlilerin son sığınağı olan Refah’taki katliamı Ramazan ayı girmeden bitireceğini ilan etti. Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın bir Yahudi tarafından yakılması üzerine kurulan İslam İşbirliği Örgütü, Aksa Tufanı operasyonu sonrasında İsrail saldırılarını durdurmakta etkin bir rol alamadı. İsrail, Gazze soykırımı boyunca yalan, yanlış, kanıtlanmamış ve doğrulanamaz iddialarla sistematik olarak tek taraflı propaganda savaşında üstün çıkmaya çalışıyor. İsrail’in yalanlarını ise Beyaz Saray ve Batı başkentleri aklayarak, mazlum Filistin halkı saldırgan, her gün bebek kanı içen İsrail ise mağdur olarak gösteriliyor.

Geçtiğimiz hafta, tüm dünyadaki Müslüman gençleri ortak sorunlara karşı ortak tavır alabilmeleri için tanıştırmak ve kaynaştırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in fikir babalığında on yıl önce kurulan İslam İşbirliği Gençlik Forumu 5. Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Taha Ayhan oy birliği ile yeniden Forumun başkanı seçildi. Dünyanın dört bir yanından Müslüman gençlerin buluştuğu forumun ortak dilinin İngilizce olması, Gazze’deki ortak sorunlarımızı Türkçe, Arapça, Farsça, Urduca kelimeler yerine İngilizce kelime ve kavramlarla konuşmamızın sorunları çözümsüzlüğe götürmenin ilk adımı olarak düşünebilirsiniz. Konuşmacıların tamamına yakını kendilerini İngilizce ifade etmenin derdine düşmüşlerdi. Genel Kurulun kapanışında Filistin özel oturumu düzenlendi.

Kendisinden istenen İngilizce yerine konuşmasını Arapça yapan Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Konseyi Başkanı Cibril Mahmud Muhammed er-Recub, İlk teşekkürünü İslam ülkeleri yerine Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’in soykırım suçundan yargılanması için dava açan Güney Afrika Cumhuriyetine gönderdi. Filistin’in yanında duran başta Türkiye olmak üzere herkese teşekkür etti. Racup, ABD ve Batı’nın katliamlar silah vererek ve sessiz kalarak ortak olmasına rağmen İsrail’in hedefine ulaşamadığını bundan sonra da ulaşamayacağını söyledi.

İngilizce tarih ve medeniyet okumalarına göre, Batı ve doğu medeniyeti arasındaki ara medeniyet ara medeniyet olarak görülen İslam ve Müslümanlar düşman ve karşıt olarak tarif ediliyor. Afrika ve ABD yerlileri ise zaten köle statüsünde. Biz dünyaya islamofobiyi veya Gazze sorununu veya İslam coğrafyasında akan kan ve gözyaşını İngilizce olarak sunmaya ne kadar kendimizi zorlarsak zorlayalım batılıların Müslüman kavramına bakış açıları sebebiyle bir arpa boyu yol alamayız. Bu durumu çok iyi bilen Frankofon ülkeleri Fransız sömürüsünü sona erdirmenin ilk adımının dilden geçtiği gerekçesiyle Fransız işgalcileriyle birlikte Fransızcayı ülkelerinden kovdular. Hiçbir yöntem evleri yıkılan Filistinlilere yardım etmek isterken İsrail dozeri altında kalan Rachel Aliene Corrie kadar Filistin davasını batıya anlatamadı. Kendinden insanlara yapılanları bile görmezden gelen batı İsrail vahşetini yumuşatmak için her zaman bir bahane buldu.

Hollanda’nın eski başbakanlarından 93 yaşındaki Dries van Agt, memleketi Nijmegen'de eşi Eugenie van Agt-Krekelberg ile birlikte el ele ötenaziyle hayatını kaybetti. Agt, İsrail vahşetini Flemenkçe propagandalardan değil, İsrail’e yaptığı ziyaret sonrasında birebir oranın Arapça konuşan insanlarından öğrendi. Durumun algı operasyonlarıyla kendilerine gösterilenler gibi olmadığını görmüş, hayatı boyunca da Filistinlilerin haklı davalarının yanında yer almıştı. Filistinlilerin uğradığı mezalimi ve haklarını gündeme getirmeye cesaret eden ilk tanınmış Hollandalı oldu van Agt. Akt, kutsal topraklarda kutsal olmayan onca alçaklığı gördüğünü ifade etmişti.

Van Agt, 2019 yılında Filistin’i savunan bir konuşma yaptığı sırada beyin kanaması geçirdi. (MOSSAD’ın rolü bilinmiyor) buna rağmen Filistin meselesiyle uğraşmaya devam etti ancak özgünlüğünü, konsantrasyonunun ve tutkulu konuşmalar yapma yeteneğinin etkilenmiş olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradı. Hayatının son aşamasına girdiğinin tamamen bilincinde olarak yavaş yavaş halkın gözünden çekildi. 5 Şubat 2024’te ise ötenazi ile hayatına son verdi.

Dört aylık süreçte, İslam işbirliği Teşkilatı, İsrail’in Gazze saldırılarını durduramadığı gibi Filistinlilere gerekli yardımı da sağlayamadı. İsrail, batılıları 1950’den beri Filistinlilere yardım için fonladığı UNRWA’yı, BM binalarının altında Hamas tünelleri var propagandası ile destekten vazgeçirdi. Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya, İsrail propagandasıyla UNRWA'ya yardımları kestiler. Norveç, İrlanda ve İspanya ise UNRWA'ya desteklerini sürdüreceklerini açıkladı.

Son söz, Gazze’ye ve Müslümanların sorunlarını Filistin topraklarını siyonizme açan İngiliz literatüründen okursak hiçbir zaman istediğimiz neticeyi alamayız. Ha keza Hindistan, Pakistan, İran, Körfez ülkeleri, Mısır gibi bölgelerde yaşanan kan ve göz yaşına İngiliz gözlüğüyle bakarsak ümmetin birliğini değil tefrikayı artırırız. Gazzeyi en azından İslam ümmeti olarak aramızda Türkçe veya Arapça konuşursak, dünyaya derdimizi daha iyi anlatırız.Apartheit, soykırımcı, katil İsrail’in hesap vermesini istiyorsanız dilde, işte ve ülküde birliği sağlamalıyız. İngiliz’in literatürüyle İslam düşmanlığının önüne geçemeyiz, ABD’nin parasıyla ekonomimizi düzeltemeyiz. Önce kim olduğumuzu ve bizi biz yapan değerleri kendi kaynaklarımızda öğrenerek medeniyetimizi inşa etmeliyiz. Gazze’de yeniden yeşeren gaza aşkını ümmeti muhammede yaymadan ne Filistin ne de biz kurtuluruz…. vesselam……