Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Mart 2017

Geleceğin Teminatıu2026

Yüce Mevla'mız dünyevi ve uhrevi sıkıntılardan ilk korumamız gereken kişileri sıralarken kendimizden sonra çocuklarımızı, yani gençlerimizi zikretmiştir.

Peygamber Efendimiz İslam dinini gençlerin omuzlarında yükseltmiştir. Muharebelerde sancağı gençlere verir, onları her zaman alenen överdi. Vahiy katiplerini onlardan seçer, gençleri yabancı dil öğrenmeye teşvik ederdi.

Devletlerin de bu konuda yapması gereken şey önce gençlerini yetiştirmek ve geleceklerini teminat altına almaktır. Çünkü gençlik bir toplumun, dinamizmi ve geleceğe dair umududur. Gençlerini siyasi ve toplumsal hayata katmayan, onlara iş ve aş bağlamında, üniversite kürsülerinde, siyasal ve sosyal hayatta, dini ve milli eğitimde, spor ve aktivitelerde yer vermeyen, onlara her türlü imkanı açmayan bir ülkenin bekleyeceği ve bahsedeceği bir geleceği olamaz.

Özellikle batılı ülkelerin korkulu rüyası haline gelen, bitmekte olan gençliği; aksine bizim seksen milyona yaklaşan nüfusumuzun yarısına yakını otuz yaşın altındaki gençlerden oluşmaktadır. Bu oran Avrupa'da en yüksek orandır. Bu bizim için ümit verici bir olaydır. Biz bu gençlikle kendimizi inşa edeceğiz ve medeni değerlerimizi bu gençlikle üretip geleceğe taşıyacağız. Ülke olarak temel hedefimiz sağlıklı, eğitimli, donanımlı ve ahlaklı bir gençlik yetiştirmek olmalıdır. Bunun için son on beş yılda çok önemli değişiklikler ve yatırımlar yapıldı.

Gençlerin yönetimde yeterince yer alabilmeleri için seçme yaşı 18'e indirilmişti. 25 olan seçilme yaşı ise "Halk Oylaması"ndan çıkacak "EVET" ile birlikte 18'e indirilecek. Bununla birlikte geçmiş ile geleceğin siyasi bağı daha kuvvetli olacaktır.

Ülke bütçesinde en fazla pay 122 milyar TL ile gençlerimizin eğitimine ayrılmıştır. Bu rakam 2002 yılında bunun onda bir kadarı, 11 milyar TL idi. Ulaşımı olmayan şehirlerden üniversitesi olmayan şehirlerimizin olduğu günlere geldik. 81 ilinde 176 üniversitesi olan başka bir ülke yoktur. Üniversite harçlarından dolayı gençlerinin okuyamadığı yıllardan harçları kalkmış, 7,5 milyon gencinin üniversite eğitimi aldığı, Avrupa'nın en çok yükseköğretim öğrenci sayısına sahip olan ikinci ülkesi olduğumuz yıllara ulaştık. Kalacak yeri olmadığı için eğitimini bırakan gençlerin olduğu zamanlardan otel konforunda, sağlıklı ve dengeli beslenen, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri için her türlü imkanın bulunduğu yurt hizmetlerinin "Ev Sıcaklığında" verildiği zamanlara geldik. Öğrenim kredilerinin, öğrenci burslarının, beslenme yardımlarının on beş yılda on kat artarak en yüksek olduğu günlere ulaştık.

Maddi katkıların yanı sıra en önemli gelişme ve değişme yasakların kalkmasında olmuştur. Üniversiteye girişte uygulanan katsayı adaletsizliğinden yıllarca ayrımcılığın sembolü olan başörtüsü yasağına kadar birçok alanda gençlerimizi adeta recmeden çağ dışı uygulamalara son verildi. Çocuklarımız insanca ve insani değerlerle okutulmakta ve yetiştirilmektedir. Bu ülkede böylesi birçok yasağın kalktığı ve vatandaşlarımızın insana yaraşır bir şekilde muamele gördüğü günleri hayal ettiğimiz yılları yaşadık. Şimdi ise hayalini kurduğumuz günleri yaşıyoruz. Gençlere yönelik istihdamın en yüksek olduğu, sosyal haklarının zirvede verildiği, genç girişimcilerin destek programları ile önünün açıldığı, anne ya da babasının sağlık sigortasına bakılmaksızın 18 yaşından küçük gençlerin genel sağlık sigortası ile güvence altına alındığı, uyuşturucu ile mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirlerin artırıldığı, askerlik süresinin azaltıldığı günler bir zamanlar hayaldi, şimdi ise gerçek oldu. 74 ten 229'a çıkarılan"Gençlik Merkezi" sayısının ilçelerimiz ile aynı sayıya çıkarılma hedefi 2017 yılında yakalanacak inşallah."Gençlik Kampları"ile gençlerin sosyal, kültürel ve sportif açıdan donanımlı bireyler olması amaçlanıyor ve 2016 yılında bu kamplardan faydalanan gençlerimizin sayısı 700 bine ulaşmış durumdadır. Sporda dev yatırımlar gençlerin hizmetine sunuldu. 30 ilde dev arenalar inşa edildi. Spor kulübü sayısı 15 yılda 2 katına, lisanslı sporcu sayısı 8 katına çıktı. Dünyaca dev organizasyonlara ev sahipliği yapar duruma geldik.

Bu ülke, bu bayrak, bu vatan, bu istiklal ve mukaddes değerlerimiz, zaman ve mekan şuuruyla yetişmiş, dünyayı umursayan, sorumluluklarının bilincinde, heyecanlarını aklıyla, irfanıyla insanlığın hizmetine sunan gençlerimizin omuzlarında yükselecektir.

Hep birlikte aydınlık yarınlara, umutlau2026