Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Haziran 2014

Gelin Beratımızı İsteyelim

İhtiyar ve kirlenmiş dünyanın bu dağdağalı devresinde feyiz ve bereket iklimlerine ne kadar da İhtiyacımız varu2026 Bir taraftan İslam aleminde içleri karartan, yürekleri paralayan tablolaru2026 Diğer taraftan içeriden ve dışarıdan yaşanan ihanet ve hıyanetleru2026 Sadece ülkemiz değil, İslam diyarının altını oymalar, İslam'ı tahrif çalışmalarıu2026 Maskeli yüzleru2026 Elbisesiz adamlaru2026 Adamsız elbiseler vsu2026

İşte böyle zamanlarda insan sığınacak bir merci arar, şefkatli bir anne kucağı misaliu2026 Aynen necip fazılın dediği gibiu2026

Somurtuş ki bıçak, nara ki tokat;
Zift dolu gözlerde karanlık kat kat.
Yalnız seccademin yününde şefkat;
Beni kimsecikler okşamaz madem;
Öp beni alnımdan, sen öp seccadem!

İşte bugün ilahi rahmetle bizi saracak, ruhlarımızı okşayacak lahuti dokunuşlara ihtiyacımız varu2026 Ümmet olarak Allah (cc) a kulluğun hakkını vermekten uzaklaştıku2026 Kardeşliğin, birliğin beraberliğin, şefkatin, merhametin, yardımlaşmanın, dayanışmanın hakkını vermekten uzaklaştıku2026 Efendimiz buyurmuyor mu ki: "merhamet edin ki, merhamet olunasınız." İtiraf ediyoruz ki merhametin hakkını veremedik. Ama yine de ilahi rahmet kapısından başka gidecek bir yerimiz de yok.

u00c2yet-i kerimede mealen buyuruluyor:

"Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu (Kur'anı) mübarek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız." (Duhan 2,3) Birçok alim, Kur'an'ı Kerim'in iki farklı inişinden bahsederler. Birincisi; toptan Levh-il-mahfuz'dan yeryüzü semasına indirilmesidir ki berat gecesindedir. İkicisiyse vakti geldikçe kısım kısım yeryüzüne indirilmesidir ki o da kadir gecesindedir. Hadis kaynaklarında bu geceyle ilgili birçok rivayetler varu2026

Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi.

Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki:

"Şaban öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller, alemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim." (Nesau00ee)

Bu konudaki hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:

"Berat gecesi göklerin kapıları açılır, melekler müminlere müjde verir ve ibadete teşvik ederler." (Nesai, Beyheki, Münziri)

"Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib Gecesi, Berat Gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi." (İbni Asakir)

"Allahü teala, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek, kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç, herkesi affeder." (İbni Mace)

"Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teala buyurur ki: "Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim." Bu hal, sabaha kadar devam eder." (İbni Mace)

"Cebrail aleyhisselam gelip, "Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece Şaban ayının 15. gecesidir" dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allahü teala affeder. Yalnız, müşrik, büyücü, falcı, cimri, kinci, müşahin, içkici, faizci ve zaniyi affetmez." (Taberani)

"Allahu Teala, Şaban'ın yarısının (Berat) gecesinde, dünya semasına tecelli eder. Benikelb kabu00eelesinin koyunlarının kıllarından daha çok kimsenin günahlarını affeder." (İbni Mace, Tirmizi)

"Allahü teala, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç herkesi affeder." (İbni Mace)

Dolayısıyla Şaban'ın 15. Gecesi olan berat gecesi, bizim için bir fırsat anıdır. Kendimiz, ailemiz, akrabalarımız ve çevremiz olarak bu gibi fırsatları iyi değerlendirelim. Herhangi dünyalık bir fırsatı haber aldığımızda nasıl ki birbirimize haber verir, akrabalarımızı uyarırız yau2026 Gelin bu geceyi de böyle değerlendirelim ve yapabildiğimizce çevremizi de istifade ettirelim. Selam ve duau2026