Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
35.08
Gram Altın
2475.61
BIST 100
10453.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Aralık 2018

Gelin kardeş olalım

Yazılarımı düzenli takip eden okurlarım iyi bilirler. Sürekli olarak ülkemizin birlik ve beraberliğinden, kadimden gelen kardeşlik hukukunun korunmasından, tüm renklerin eşit anayasal vatandaşlığından ve Çanakkale ruhunun yeniden inşasından sıklıkla bahsederim. Adeta benim anayasam gibi olan bu ilkeler, hayata bakış açımın ana omurgasını teşkil eder. Bu minvalde ülkemizde yapılan işler ise ülkemin güzel yarınlarına olan inancımı bir kez daha pekiştirir. Biliyorum ki Türkiye ümmetin umududur. Ama önce Türkiye’nin kendi içinde yer alan bölgesel gelişmişlik farklarının biran önce giderilmesi gerekir.

Antalya’dan müthiş bir proje yükselmiş

Geçtiğimiz Cuma günü Antalya’dan gelen bir çağrıya kulak kesildim. Yeni bir proje yapılmış. İsmi çok hoşuma gitti. Benim yıllardır söylediğimi dillendiren bir isim; “Gelin Kardeş Olalım.” Projeyi Antalya il Tarım ve Orman Müdürlüğü hazırlamış. Kurumun internet sitesine girdim. Proje çağrısını inceledim. Benim yıllardır söylediğim kardeşlik hukukunun geliştirilmesi noktasında tarımda marka ve başkent olma özelliği taşıyan Antalya’nın 16 ilçesine 16 kardeş ilçe almayı ve başvuru yapacak ilçeler arasından seçilecek o ilçeleri de Antalya’nın ilçeleri gibi tarımda zirveye taşımak isteyen bir proje.

Heyetlerin biri geliyor, biri gidiyor

Belediyeler tarafından yıllardır kardeş belediye hukuku adı altında çalışmalar yapılıyor. Yerli yabancı birçok belediye birbirine kardeş oluyor. Genelde büyük belediyeler küçük belediyelere yardımlar yapıyorlar. İlk bakışta “Gelin Kardeş Olalım” onlara benzeyen bir proje gibi gözükse de aslında birbirinden çok farklı bir yapısı var. Belediyelerce yürütülen kardeşlik projeleri “Balık Veren” projeler iken, “Gelin Kardeş Olalım” ise “Balık Tutmayı Öğreten” proje iddiası ile ortaya çıkıyor. Antalya’nın tarımda geldiği nokta hepimizin malumu. Sadece ülkemizin değil dünyanın önemli tarımsal merkezlerinden birisi. Daha geçtiğimiz günlerde yapılan “Growtech Eurasia Fuarı” dünya çapında bir üne ve büyüklüğe kavuştu. Antalya’ya tarımı öğrenmek için Dünya’nın dört bir köşesinden heyetlerin biri geliyor biri gidiyor.

Bu birikimi mutlaka paylaştırmalıyız

Projeyle “üretimin en önemli ayaklarından birisi sektörde sahip olunan bilgi birikimi ve erişilen teknoloji düzeyidir. Antalya özellikle yaş sebze meyve üretiminde ülkemizin lideri konumunda olup üretim aşamalarında yoğun bilgi ve teknoloji kullanımına sahiptir. Antalya sahip olduğu bu bilgi ve teknoloji birikimini ülkemizin değişik yerlerinde uygun ekolojiye sahip ilçelere aktararak ülkemizin tarımsal üretim potansiyelinin arttırılması noktasında katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bilgi ve teknolojiye Antalya kadar erişim şansı bulamamış olan ülkemizin değişik bölgelerinde bulunan ilçelerimizin potansiyellerini harekete geçirmek hedeflenmektedir. Antalya olarak bu proje ile Örtüaltı üretim başta olmak üzere yaş meyve, sebze, süs bitkileri ve mantar üretim ve ihracatındaki bilgi birikimimizi kardeş ilçelere aktararak Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.”

Özellikle kayyum belediye başkanlarınadır çağrımız

Bu güzel projenin başında Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen var. Özen, Eskişehir Sivrihisar kazası Koçaş köyünden imam-hatip mezunu bir bürokrat. Antalya ve ülke tarımına hizmet etmek için çırpınıyor. 2023 hedeflerine varmak için “Antalya tarımında yaptıklarımın yanına ülke genelinde neler yapabilirim” diye kafa patlatıyor. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli özellikle bu projeye sahip çıkmalı ve ülkemizin bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesinde, tarımda gelişmiş ilçelerimizle diğer ilçelerimizin arasında organik bir köprü kurarak tarımsal kalkınma hamlesine geçmeliyiz. Yoksa “daha Konya kadar olan Hollanda şu kadar tarımsal hasıla elde ediyor, bizim ziraatçılarımız yatıyor” demeye ve ipe un sermeye devam ederiz. Yatmayan ziraatçılara ve projelerine sahip çıkalım. Bu arada Antalya’da 24 Aralık’a kadar kardeş ilçe başvuruları kabul edilecek. Özellikle Doğu ilçelerimizin Kaymakamlarının, Kayyum Belediye Başkanlarının bu tarihi fırsatı değerlendirmelerinde büyük fayda görmekteyim. Hevsel Bahçeleri, Antalya Bahçeleri ile kardeş olsun.

Vesselam…