Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2394.04
BIST 100
10198.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Gelin telefonları bırakalım, kitap okuyalım!

Hep okumayan bir toplum olduğumuz söyleniyoru2026

Şimdi buna doğru diyen de var, yanlış diyen de varu2026 Geçen gün otobüse bindim, kısa bir yolculuk yapıyorum. Yanımdaki 60-65 yaşlarındaki amca gençlere bakarak şöyle bir ifade kullandı:

"Bu nasıl bir gençlik eline kitap almıyor, boyuna telefon, telefon!u2026 Cak cukla hayat mı geçer!u2026"

Bu ifade hala aklımdau2026 Ben de olayın verdiği sıcaklıkla "Hayırdır bey amca?" dedim. "Nedir seni bu kadar üzen şey?"

Amcanın tepkisi artarak devam etti:

"Evladım daha ne olsun! Telefonu eline alan kendini kaybediyor. Biz onların yaşında neler yapıyorduk neler! Açsınlar da biraz kitap okusunlaru2026" dedi.

Hakikaten aldığım bu cevaba şaşırmadım değil. İçimden "Helal olsun" dedim amcaya ve söylediklerini analiz etmeye çalıştımu2026

***

Kitap konusu benim de hassas noktam. Sizden saklayacak halim yok!

Açıkçası ben de okumayı sevmeyen bir toplum olduğumuzu düşünüyorum. Bu da benim fikrim tabiiu2026 Ama sadece Türkiye'de mi bu durum? Sadece Türkiye mi okuma konusunda geri kaldı?

Cevap net: Hayır!

Diyebilirsiniz ki "Neye dayanarak böyle konuşuyorsun?"

Elbette ki verilereu2026

***

İstatistikler yalan söylemez. Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat)'nun verileri kitap okuma konusunda bizlere çok önemli ipuçları sunuyor.

Avrupalılar sanıldığı gibi kitap okumaya saatlerini ayırmıyor! Avrupa'da kitap okuma istatistikleri günde 2-13 dakika arasında değişiyor.

15 Avrupa ülkesi üzerinden yapılan araştırma 2008-2015 yıllarını kapsıyor. Fransa'ya ait veriler hakikaten düşündürücü! Çünkü burada günde kişi başına düşen ortalama okuma süresi yalnızca 2. Fransa'yı 5 dakikayla İtalya takip ediyor. Romanya ve Avusturya ise bu iki ülkeye göre daha iyi bir durumda. Çünkü ortalama okuma süresi 10 dakikanın üzerindeu2026

***

Peki "okumayı sevmiyoruz" diye sürekli hayıflandığımız ülkemizde durumlar nasıl?

Bir de Türkiye'ye bakalımu2026 Sanıldığının aksine Türkiye son sıralarda değilu2026 Hatta Fransa ve İtalya'nın önünde.

Yanlış duymadınız!

Türkiye günde 6-7 dakikalık okuma oranıyla önemli Avrupa ülkelerini geride bırakıyor. En azından bunun bize bir teselli olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Macaristan 10 dakikayla, Finlandiya ve Polonya 12 dakikayla, Estonya ise 13 dakikayla en yüksek okuma oranlarına sahip ülkeler olarak oldukça dikkat çekiyor.

***

Gelelim "Kadınlar mı, erkekler mi daha çok kitap okuyor?" sorusunau2026

Araştırmanın yapıldığı ülkeler açısından değerlendirildiğinde kadınlar sayısal olarak erkeklerden daha fazla okuyor. Ancak okumaya zaman ayırmaya geldiğinde erkekler kadınlara oranla daha uzun süre kitap okuyor. Yani burada da bariz bir üstünlük söz konusu değilu2026

Hemen Finlandiya'ya ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü Finlandiya halkının %16,8'i en temel kültürel aktivite olarak kitap okumayı tercih ediyor. Finlandiya'yı %16,4'lük oranıyla Polonya, %15'lik oranıyla Estonya, %11,9'luk oranıyla ise Yunanistan ve Lüksemburg takip ediyor.

Belçika %7,9, Avusturya %7,2, Romanya %6,2 ve Fransa ise %2,6'lık oranlarıyla Avrupa'nın en düşük okuma oranlarına sahip ülkeler sıralamasında sonda yer alıyorlar. Bu tablonun mutlak suretle ele alınması ve değerlendirilmesi gerekiyor.

Türkiye'nin ölçüsü yalnız ve ancak Türkiye olmalıdır! Çünkü başkalarının verileri bizler için asla gösterge değildir.

***

"İyi de niye kitap okuyalım?" sorusunu sorduğunuzu duyar gibi oluyorum.

Kitap; hayal gücünü geliştirir, beynin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Kitap okumak; günümüzde ekmek gibi su gibi temel bir ihtiyaçtır. İnternetin oluşturduğu bilgi kirliliğiyle mücadelenin en temel yoludur. Kitap okumak; karar verme fonksiyonunu da değiştirmekte; bireyleri erdemli kılmaktadır. Hayatı sevmemizi sağlayan kitap daha anlayışlı insanların dünyaya gelmesine zemin hazırlamaktadır. Düşünceler böylelikle olgunlaşmakta, hayal gücü gelişim göstermektedir. Toplumsal ilişkilerin de kalitesi artmakta, stres tamamen azalmaktadır. Dünyaya farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilmek yine kitabın kazandırdığı en büyük avantajlardandır.

Her zaman kitabın güzel bir hediye olduğunu söylemek zorunluluktur. Eğer siz de arkadaşlarınıza hediye almak istiyorsanız mutlaka bir kitap alın. Sizi iyi bir şekilde temsil ettiğini düşündüğünüz kitap; arkadaş ve eş-dost çevrenize de büyük katkı sağlayacaktır.

Kitap okuma süremiz arttıkça ülkemizin gelişmişlik düzeyi de artacak, ruhumuz yücelecektir.

Unutmayın hayat gördüklerimiz ve okuduklarımızdan ibarettir. Haftaya tekrardan görüşebilmek dileğiyleu2026 Kalın sağlıcaklau2026