Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2407.57
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Eylül 2015

Gelir Dağılımı Adaletsizliği

Dünya ekonomisinin çok ciddi bir süreçten geçtiğini gazete ve televizyonlardan takip ediyorsuzdur. Ekonomide yaşanan hareketlilik herkesin kafasında bir soru işareti oluşturuyor. Ancak tüm bu yoğun gündem arasına gözden kaçmaması gereken bir araştırma sonucu yayınlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılına ait "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması" sonuçlarını açıkladı. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, geçen seneye göre 0,7 puan azalarak %45,9 olurken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun payı 0,1 puan artarak %6,2 oldu.

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, 1'e yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade etmektedir. 2014 yılı sonuçlarına göre Gini katsayısı bir önceki yıla göre 0,009 puan düşüş ile 0,391 olarak tahmin edildiği bildirildi. Gelir dağılımı adaletsizliğinin azaltılması tüm siyasi partilerin ana hedefini oluşturmaktadır. Ülkemizde son yıllarda gelir dağılımı adaletsizliğinin ölçülmesi için kullanılan Gini katsayısına göre bir düzelme olsa da istenilen seviyede olduğu söylenemez.

Gelir dağılımı bozukluğu, günümüzde hem ulusal ve bölgesel düzeyde, hem de küresel düzeyde önemli bir sorundur. Kentleşme olgusunun gelişmesi, yazılı ve görsel medya başta olmak üzere iletişimin çok hızlı olduğu günümüzde ortaya çıkan gelişmeler dünyanın herhangi bir yerinde anında duyulabilmekte, bölgelerarası farklılıkları görülmesine ve haberdar olunmasına, düşük gelir gruplarının kendi gelirlerini diğer gelir grupları ile karşılaştırmasına neden olmaktadır. Gelir dağılımı adaletinin olmadığı yerlerde insanlar arasında güçlü bir sosyal dayanışma yok ise: sosyal patlama ve bunalımların çıkmasına kaçınılmazdır.

Ülkemizde son yıllarda gelir dağılımı adaletsizliğinde bir azalma görülse de hala alt gelir grubu ile üst gelir grubu arasında ciddi bir uçurum görülmektedir. Aynı araştırma sonucuna göre yoksulluk oranı bir önceki yıla göre değişmeyerek %15 olarak gerçekleştiği görülmektedir.

Yine araştırma sonucuna göre okur-yazar olmayanların %27,7'si, bir okul bitirmeyenlerin %25,1'i yoksul iken, bu oran lise altı mezunlarda %12,5, lise ve dengi mezunlarda ise %5,7 oldu. Yükseköğretim mezunları %1,3 ile yoksulluk oranının en düşük gözlendiği grup oldu. Görüldüğü üzere eğitim seviyesi arttıkça yoksulluk oranında bir azalma görülmektedir.

Bir ekonomide kalifiye elemanlar ile vasıfsız işçiler arasında fark bulunmaktadır. Bu fark emeğin kalitesi olarak kabul edilebilmektedir. Bazı işlerde eğitimli ve kalifiye elemanlara ihtiyaç varken bazılarında da vasıfsız elemanlara talep olabilir. Emeğin dağılımındaki bu tür eşitsizlikler emek gelirleri arasındaki gelir dağılımını etkilemektedir. Gelir dağılımı adaleti açısından özellikle yüksek eğitimin yaygınlaştırılması ve kalitesinin yükseltilmesi gerekmektedir. Kırsal kesimde eğitim düzeyinin düşüklüğü nedeniyle kırsal alanlardan kente göç edenler iş bulmada zorlandıklarından dolayı ucuz emek olarak çalışmaktadır.

Gelir seviyesi yüksek olanlar kendilerini enflasyona karşı koruyabilecek imkanlara sahipken sabit gelirlilerin fiyat artışlarlarıyla beraber gelirlerini artırma imkanına sahip olmamaları ve reel olarak gelirlerinin azalması nedeniyle enflasyon gelir dağılımında emek geliri elde edenler aleyhine dengesizliğe yol açan en önemli sebeplerden biri olarak gösterilebilir.

Önümüzde yeniden bir genel seçim var. Ümidimiz, ülkemiz içinde bulunduğu siyasi belirsizlikten bir an önce kurtularak yeniden istikrara kavuşması yönündedir. Dünya ekonomisindeki bu belirsizlik ve kargaşa ortamından ülkemizin en az zarar ile kurtulmasını sağlayacak politikalar üretilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Orta gelir tuzağınan kurtularak 10 bin dolarlık gelir seviyesinden 15 bin, 20 bin, 25 bin dolarlık gelir seviyesile gelmeli ve bu gelir seviyesinin adil bir şekilde dağılması için çalışmalar yapmalıyız.

Şimiden Kurban Bayramınızı en içten duygularımla tebrik eder ülkemize, milletimize ve tüm islam alemine hayırlar getirmesini yüce Allah'tan niyaz ederim.