Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2323.56
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Haziran 2022

Genç kardeşlerime…

Sevgili genç kardeşlerim, çıktığınız hayat yolunda Allah yolunuzu, bahtınızı açık etsin. Zor bir zamanda yetişiyor ve hayata dahil oluyorsunuz. Önünüzde pek çok tuzaklar var, başarılarınızı gölgeleyecek, size çelme atacak faktörler oldukça fazla. Ama hiçbir zaman yılgınlık göstermeyin. Doğru bildiğiniz yolda ilerlemeye devam edin, hedefleriniz için gayreti elden bırakmayın.

Ahlak her şeyin başıdır. Çalışma ahlakı, kamu ahlakı, bireysel ahlak hayatımızın merkezinde olmalı. Ahlak olmadan çalışmanın, çalışma olmadan başarının hiçbir kıymeti yoktur. Muvaffakiyet, yüksek ahlak ve çalışkanlıktadır. Her şeyden önce kendinizle barışık kalmayı, ahlaken kendi içinizde tutarlı olmayı asla ihmal etmeyin, vicdanınızın evet demediği hiçbir şeye tevessül etmeyin.

Beyninizi asla kiraya vermeyin. Başkalarının aklıyla hareket edenler kendi şahsiyetlerini oluşturamazlar. Şahsiyet sahibi olursanız herkes sizi sever, sayar ve takdir eder. Bizim kişilikli, şahsiyet sahibi gençlere ihtiyacımız var. Başkalarının yanında asla el pençe divan durmayın. Bir taraftan büyüklerinize saygıda kusur etmemekle birlikte size açacakları yanlış yollar için de ayrıca uyanık olun. 15 Temmuz’da yaşanan felaket, beynini kiraya vermiş, kişiliksiz, silik tiplerin eseriydi, bunu asla hatırınızdan çıkarmayın.

Sevgili kardeşlerim artık bilgi kimsenin tekelinde değil. Bilgi küreselleşti ve tekel olmaktan çıktı. Artık pek çok açık kaynaktan istediğinizi doya doya öğrenme şansına sahipsiniz. Tabii ki öğretmenlerinizi, hocalarınızı dinleyin, onların tavsiyelerine kulak verin ama onların birer rehberden daha fazlası olmadığını hatırınızdan çıkarmayın. Hocalarınıza, üstatlarınıza, öğretmenlerinize saygıda kusur etmeyin ama çalışarak, çok gayret ederek onları dahi aşabilecek seviyeye gelebileceğinizi asla hatırınızdan çıkarmayın.

İnanç, sevgi ve saygı en büyük dayanaklarınız olsun. Allah’ı çok sevin, Resulünü, Resulünün arkadaşlarını, Allah’ı çok seven Allah dostlarını, anne babalarınızı, kardeşlerinizi, hocalarınızı çok sevin. Allah’ın dinine saygılı olmayan, Resulünü sevmeyen ve saymayan hem dünyada hem ahirette gün yüzü göremez. Bu türden insanlar, yalan dünyanın geçici zevkleri, eğlenceleri ayaklarına serilse bile gerçek anlamda mutlu ve huzurlu olamazlar. Anne babasına saygı duymayan, anne babasının rızasını kazanamayan Allah’ın da rızasını kazanamaz. Allah Resulünün bu konudaki tavsiyelerini hatırınızdan çıkarmayın.

Bol bol gezin, fırsat buldukça seyahat edin. Anadolu çok zengin bir coğrafya, oradan öğreneceğiniz çok şey var. Seyahat etmek için lüks imkanlar aramayın. Sırtınıza çantayı atıp, bazen bir kamyon kabininde, bazen bir otobüs koltuğunda bazen bir bisikletin üzerinde bir yerden bir yere gidebilmeyi göze almanız gerekiyor. “Bir gün çok param olunca gezerim” anlayışıyla yaşarsanız çok beklemeniz gerekebilir. Unutmayın Anadolu insanı misafirperverdir. Gittiğiniz yerde aç kalsanız bile bir şekilde karnınızı doyurabilirsiniz. Yeter ki iyi niyetli olun ve niyetinizi insanlara doğru anlatmayı öğrenin. Ayrıca, öğrenciyken gezmek çok zevklidir. Daha sonraki hayatınızda belki fırsat bulamayabilirsiniz.

Kitaplar ise hayatınızın vazgeçilmez parçaları olsun. Okuyan insan kendisini daha güzel ifade eder, okuyan insanın muhakeme gücü, bilgi dağarcığı artar. Bilgi bugün en büyük servettir. Okumayan insanın ne kendisine ne çevresine ne insanlığa hiçbir faydası dokunmaz. Okumak dünyanın en kutsal alışkanlıklarından birisidir. Kur’an’ın ilk emri “oku” değil mi? Hayatı, insanları, kâinatı anlamak için okumamız icap ediyor. Ayrıca kitaplar iyi birer dostturlar, sizi aldatmazlar, gücendirmezler, üzmezler. Nereye bırakırsanız orada dururlar. Sayfalarını açtığınızda onlar da size içini döker, ne var ne yoksa sizinle paylaşırlar. Evlerinizde muhakkak birer kütüphaneniz olsun. Şimdiden kendinize mütevazı da olsa bir kütüphane kurmaya çalışın. İlim Mümin’in yitik malıdır, onu nerede bulursa alır. Kitaplar hikmet arayışımızın ana mecralarıdır. Kitapsız hayat, kitapsız medeniyet olmaz.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan