Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2405.39
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Ocak 2024

​Gençlerle başbaşa

Yazımızın başlığından Ali Fuad Başgil´in aynı isimle defalarca baskısı yapılmış ve her nesle seslenen eseri aklınıza gelmiş olabilir. Yazar önsözünde “Bu kitap, sadece fikri çalışma atölyesinin genç ve tecrübesiz çırakları için faydalı olabilecek bir rehberdir” dese de yine onun ifadesi ile “Geleceğin ümidi olan gençleri, bunalımdan, iradesiz ve cesaretsiz yaşamaktan kurtaracak olan bu kitap; başarılı olmanın sırlarını göstermektedir” cümlesini hatırladım.

Kültürel programları vakit buldukça üniversitelerin ve kamu kurumlarının ev sahipliğini yapan Ankara’da takip etmeye gayret ederken hangi programa gideceğimizi sıraya koymak durumunda kaldığımız da oluyor. Öyle ki aynı akşam birkaç yerde farklı ama takip etmemiz gerekli etkinlikler olabilirken evlerimizin baş köşesini işgal eden televizyonlarımızdaki programlar maalesef halkın düşüncelerini çok geriden takip etmektedir. Bu satırları okuyup bize kızacak olanlar olacaktır. Canları sağ olsun ama realite budur dostlar.

Nasıl mı?

İzah edelim. Haber kanalları başta olmak üzere televizyonların 24 saatlik yayınlarına bir göz atarsanız neler yaptıklarını görürsünüz. Haberlerini bile magazinden öte götürmeden tartışma programlarında konuşmacıların her konuya maydanoz olmaları, yüzleri eskiyenlerin konuşacak mevzu bulmadıkları, programı yönetenlerin soru sormadaki acemilikleri ile meslek bilgileri dışında cesurca bilgi verdiklerine Google bile şaşırmıştır. Bazı istisnaları elbette var. Olmaz mı? Mesela TRT2, Akit TV, Ulusal TV, Bengü TV, Kon TV, Diyanet TV, 360 TV ve VAV TV ilk aklıma gelenler.

Bu kanallarımızda kaliteli filmler, farklı kültürel çalışmalar yapanlarla sohbetler, son çıkan yayınlar, ülkemizin değişik yörelerinden seçilmiş farkı etkinlikler, akademisyenler ki adlarını ve yüzlerini ilk defa gördüklerimiz dahi oluyor. Musiki alanındaki gelişmelere paralel olarak müzisyenliği magazin dışında değerlendiren sanatçılarla yapılan görüşmeler ve onların çalışmalarıyla ilgili izahat dolu çekimli programlar.

Zaman zaman bu televizyon programlarından söz etmek istiyordum.

Geçtiğimiz cumartesi günü Tahir İnan moderatörlüğünde Vav TV de “Gençlerle Başbaşa” yı ekranda görünce torunları da susturamadığımdan seyredemedim. Ama programlarını daha sonra tekrar tekrar yayınladıklarını bildiğimden geceyi bekledim. Beni bu kadar meraklandıran programı sizinle paylaşayım istedim. Yazımızı okuduktan sonra Vav TV YouTube kanalından tekrarını seyrettiğinizde bana hak vereceksiniz.

Gençlerin sorularına kim mi cevap veriyordu?

Uzun yıllar THY de Genel Müdür olarak görev yapan İTÜ Uçak Mühendisliği mezuniyeti sonrası ABD de branşı ile ilgili üniversitelerde başarı grafiğini yukarılara çıkardıktan sonra mezun olduğu İTÜ’de profesör olarak görev yapan Temel Kotil’i bilirsiniz. Tatlı konuşması ve güler yüzü ile hafızamızda yer alan Temel Kotil, 2016 senesinden beri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürlüğü görevini yapıyor.

Gençlerle yapay zekadan tutun, havacılık sektörü, uzay bilimleri, motivasyon eğitimi, sınıf öğretmenliği gibi farklı dallarda yaptığı konuşmasını hayranlıkla dinlerken sahnedeki maket helikopterler daha çok dikkatimi çekti dersem “Lafın tamamını hatırlatmamıza gerek kalmaz inşallah”

Bilgisi, müktesebatı ve gelecek endişesi olmaksızın çalışanlara selam olsun.