Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2440.00
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Ağustos 2020

Geride ne bıraktın?

Çayır çimen geniş bir yolda geziyorsunuz. Ne iyi ettim de geldim, bol oksijen, harika bir tabiat içerisindeyim diyorsunuz. Bir ağaca denk geliyor ve hiç ihtiyacınız yokken yaprağını kopartıyorsunuz. Acaba bazı şöyle sorular aklınıza gelmiş midir?

Dünyaya oksijen üreten bu yaprağı koparttığım için dünyada yaşayan yedi milyar insana borcum var mıdır? Hesap gününde bununla ilgili sorgu sual var mıdır?

Belli bir çevrede yaşıyor ve sizin için yaratılan tüm nimetlerden istifade ederek günleri gecelere tamamlıyorsunuz. Bir gün akşam yemeğini dağda, bir gün sabah kahvaltısını sahilde yiyerek gününüzü gün, gecenizi gece ederek bolluk içinde yediğiniz ve içtiğiniz ile çöpe attığınız ile yaşıyorsunuz. Acaba bazı şöyle sorular aklınıza gelmiş midir?

Komşum aç mıdır? Aç da olsa tok da olsa davet etsem de misafirim olarak beraber yesek olur muydu? Mahşerde bununla ilgili sorgu sual var mıdır?

Başınızı örten bir çatı, sıcaktan soğuktan koruyan dört duvarınız var. Geceleri üstünüze çektiğiniz yorganınız, başınızı koyduğunuz yastığınız var. Acaba bazı şöyle sorular aklınıza gelmiş midir?

Sokakta yaşayan insanların benden alacağı var mıdır? Bu dünyada mı mahsuplaşırız? Hesap gününde sorgu sual var mıdır?

Siyasetçisiniz. Ayrıca işyeriniz de var. Veya işyerinde patron vekilisiniz. Hükümetin hangi hükümet olursa olsun ilan ettiği asgari ücret tutarına saydırıp duruyorsunuz. Hükumetlerin ilan ettiği asgari ücret tutarını hiç zam yapmadan çalışanlarınıza keyifle ödüyorsunuz. Acaba bazı şöyle sorular aklınıza gelmiş midir?

İkiyüzlü müyüm? Beni dinleyenler, benimle çalışanlar benden alacaklı mıdır? Hesap gününde bununla ilgili sorgu sual var mıdır?

Sosyal medyanız var. İnsana merhamet, hayvana merhamet paylaşımları yapıp duruyorsunuz. Kedi köpek resimleri gönderip duruyorsunuz. Bunlara rağmen yolda gördüğünüz kediyi, köpeği taşlayıp kovalıyorsunuz. Acaba şöyle bazı sorular aklınıza gelmiş midir?

Kâinattaki tüm nimetler tüm canlılar içinse hakkımı fazladan kullanırsam kimin ya da hangi canlının hakkına girerim? Aç kalan bir kedi susuz kalan bir köpek benden hakkını ister mi, alır mı? Mahşerde bununla ilgili sorgu sual var mıdır?

Ümmetin zorluk zamanları paraya, mala ihtiyaç doğduğunda “geride ne bıraktın” sorusu sorulunca “Allah ve Resulünü bıraktım” cevabını veren bir Resulden sonra gelen ikinci, Ebu Bekir biliyoruz. Kedilere sevdası olan yüce bir insanı hem de lakabıyla (Ebu Hureyre) biliyoruz ve hadislerini zikrediyoruz. Kuşu ölen beş yaşındaki Zeyd’e taziyeye giden bir Peygamber’den bahsediyoruz. Peygamberi Medine’de ilk kez misafir eden Eyyub el Ensari’yi her sene türbesinde ziyaret edip dua ediyoruz. Hurma ağacını hurma yemek için taşlayan bir çocuğa, “ağacı taşlama sadece dibine düşenleri ye” deyip hem ağacı koruyan hem çocuğu kollayan bir Peygamberi güzel güzel anlatıyoruz.

Anlatıyor, konuşuyor ve yazıyoruz. Böyle yapıyor ve iyi insan olmayı ve iyi insanların artmasını bekliyoruz. Kendisi ile barışmış, çevresi ile barışmış, nimeti bilen ve onu verene şükreden, canlıyı hem seven hem de ömrü boyunca koruyan Peygamber ümmetini, sahabe kardeşlerini bekliyoruz.

Hepimize cömert Ebu Bekir, hayvan dostu Ebu Hureyre (kedi babası) Abdurrahman bin Sahr lazım. Onların günümüzdeki kardeşleri lazım. Neyi var neyi yok rızkı hariç vakfeden Arif Tarı amca lazım. Hayvanları yok saymayan, onları seven ve kollayan günümüzün Ebu Hureyre’si Salih Bin Nurullah’lar lazım. Canlıyı canlı bilen, Yaratıcının merhameti ve şanına binaen onları sevgisi, merhameti ile kuşatan, geride çok şey bırakmayan güzel insanlar lazım. Hepimiz de böyle olmalı, böyle kalmalıyız.

Sağlıcakla kalınız. Haneniz, şifahaneniz olsun.