Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Mart 2024

​Güçlü değil kadınım!

Uzun yıllardır “Güçlü Kadın” önermesine karşı çıktım.

Bu kavramsallaştırmanın doğru ve fıtri olmadığını ifade ettim.

Her nedense -özellikle kadınlar cephesinde- söylediklerim, kelimelerin karmaşası arasında silikleşti. Nedense önce kadınlar anlamadı! Sözlerim, ifadelerim suskunlukla karşılandı. Kimi zaman da sanki kadınların kazanımlarını, görünürlüğünü istemiyormuşum gibi önyargıyla karşılık buldu.

Yıllardır kadınlar için çalışan, mücadele eden ben değilmişim gibi sözlerim zihinsel yargı kalıplarına çarparak durduruldu.

Ben de artık konu üzerine daha az konuşur oldum.

Söz konusu ifade artık o kadar yaygın ki gündelik dile inmiş durumda. Bu kavramı siyasilerin, feministlerin, kadın aktivistlerin konuşmalarında duyduk, dezavantajlı kadınların kişisel amaç ve hedeflerini anlatırken de işittik.

Peki ne demekti güçlü kadın? Kimdi güçlü olan? Bir kadın nasıl güçlü olurdu, güçlü kadın sıfatını nasıl hak ederdi?

Güçlü olma yolunda özendirdiğimiz, özendirilen kadına neyin peşinde koşmasını salık veriyorduk?

Güçlü kadın prototipi kimdi, peşinde koştuğu neydi?

Güçlü kadın; erkeğin görevlerini, sorumluluklarını yüklenen bir tip miydi?

“Sen güçlüsün, yaparsın!” yüreklendirmesiyle kendisine ait olmayan yükleri sırtlanan kişi miydi?

Bir erkek kadar iş yerinde çalışıp bir ev kadını kadar evde mesai yapan kadın mıydı?

İşyerinden eve geldikten sonra televizyon karşısında uzanan erkeğe karşılık mutfağa dalan, yemek yapıp bulaşık yıkayan kadın mıydı?

Üstüne bir de hamile kalan, doğum yapan, çocuk emziren, evin düzenini sağlayan mı?

Bir erkek kadar iş ortamında gerilen, rekabet eden, yorulan bir kadın kadar da evde mesai yapan kadına mı güçlü sıfatını veriyorsunuz?

Ya da erkeğe ait olan evdeki ekonomik düzeni oluşturmayı, sürdürmeyi üstlendirilmiş; çocuğun büyütülmesi, eğitimi, hayat disiplini, sosyalleşme süreci tamamen omuzlarına yıkılmış kadın mıdır?

Giyinip kuşanmaktan başka bir şeyle ilgilenmeyen, evine ait hiçbir sorumluluğu almayan, çocuklarının hayatlarına dair bir derdi olmayan bu adamların görevlerini yani babalık işlerini de üstüne attığınız kadın mıdır güçlü dediğiniz?

Her daim çalışkan her zaman fit her konuda bilgili her sorumluluğu alan hem anne hem baba rolünü üstlenmiş, insanüstü bir mekanizmanın mı adıydı?

Güçlü kadınlarla ilgili benim icat ettiğim bir mottom var, sizlerle de paylaşayım.

“Her güçlü kadının arkasında görevleri yapmamış bir erkek bulunur!”

Bu motto ilk bakışta biraz ekstrem görünse de aslında yüksek oranda gerçeklik içerir.

İçerisinde bulunduğumuz sistem, kocanın bıraktığı eksikleri tamamlamak, yapmadığı sorumlulukları üstlenmek zorunda kalan kadınları peyda etmiştir. İşte kapitalist, post modern dünya erkeğin vazifelerini üstlendirdikleri kadına ön sıfat olarak “güçlü” ifadesini ekleyerek kadında bir gönüllülük oluşturmuştur.

Tüm bu dizayn edicilere inat yüksek sesle; “Güçlü kadın sizin olsun, bize güçlü erkeklerimizi getirin!” diye ünlüyorum!

Güçlü değil kadın olmayı seçiyorum!

Erkeğin kendi sorumluluklarını yerine getirdiği, kadının sırtında duran erkeksi/erkeğe ait yüklerini attığı bir kadın tasavvuru içindeyim.

Kadınlığıyla mutlu olmayı bilen, erkeğe ait yük alanına girmeyen hayat dolu, yaşam menbaı, fikri ve zihinsel tekamülünü sağlamış, kendini gerçekleştirmiş bir ideal kadın imgesi peşindeyim.

Her alanda erkekle yarıştırılmak zorunda bırakılmayan, kendi doğrusunu kendine göre seçebilme özgürlüğüne sahip olmaktadır gerçek güç! Mütemadiyen rüşt yarışına çekilmeyen, ürettikleri kapital ile ölçülmek zorunda bırakılmayan kadındır huzura erişen!

Kalbinin gösterdiği yolda gidebilen, yaptıklarını topluma deklare etmek zorunda kalmayan, ben de buradayım bana bakın diye haykırmak zorunda kalmayan kadın…

Dünya kadınlar gününe hapsedilmemiş, zamanlar ötesi bir imaj ve algıyla “kalbimizin gösterdiği yolda gidebileceğimiz günler güçlü kadın sloganına galip gelsin” diyerek sözümü sona bağlamış olayım.

Kadınlar günümüz kutlu olsun, en kısa zamanda ruhumuzla bakabildiğimiz günlere ulaşmamız dileğiyle, huzurla kalınız!

Twitter.com/sabihadogann