Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Nisan 2024

​Gülşen Gazel'in Avatar'ı camın ötesi

Daha önce yazdığı Kayıp Şehir (2010), Millî Mücadelenin Kahraman Şehidi Karayılan (2013), Yazgı/Bitmeyen Hikâye (2013), Çılgın Gönlüm (2015), On Şehrin Onsuz Hikâyesi / Siyendi ile Abadan (2017), Zoraki Dedektif/Kayıp Yüzük, Zoraki Dedektif/Binatlı Cinayeti ve Kral Süleyman/Karanlıklar Ordusuna Karşı (2020) isimli romanları ile özellikle genç kızların tanıdığı bir isim olan Gülşen Gazel romanlarına bir yenisini ekledi. Üretken ve istikrarlı bir yazar olan Gülşen Gazel’in son romanı olan “Avatar Camın Ötesi” 2023 yılı ekim ayında çıktı.

6 Şubat depreminde Antakya'da yaşayan Nuh Tufan isimli bir gencin fantastik olduğu kadar hazin hikâyesini konu alan romanda bilimkurgu formatında Hz. Muhammed'in yaşamının bazı kesitlerine de yer verilmiş. Kitabın tanıtım bülteninde de belirtildiği gibi roman anlatım ve içerik yönüyle okurları bambaşka bir dünyaya davet eden roman Antakya'nın ve kutsal toprakların dokusunu, kokusunu taşıyor. Avatar, bu yüzden elinizden düşüremeyeceğiniz ve bir çırpıda okuyabileceğiniz bir roman özelliğini taşıyor.

Roman bir yandan depremin acılarını ve yıkımlarını anlatırken diğer yandan da özellikle gençlerin yakından tanıdığı ve artık olmazsa olmazları hâline gelen sanal âlemi büyük bir ustalıkla anlatıyor.

Kahramanımız başında sanal gözlüğü, elinde sanal gerçeklik eldivenleri olduğu halde bilgisayarda oyun oynarken bir an sanal âlemde kaybolur. Bilinmez labirentlerde dolaşırken karşısına gizemli bir ayna çıkar. Aynada iki tuş vardır birisi gelecek diğeri geçmiş. Ondan ikisinden birisini tercih etmesi istenir. O da geçmişi tercih eder. O günlerde Hz. Muhammed’in hayatına dair bir kitap okuyor olması da bunda etken olur. Sonunda bu tercihi ile sanal âlemde bir zaman yolculuğu başlamış olur. Bu yolculuk tasavvuf literatüründen aşina olduğumuz tayyizaman ve tayyimekân hadiselerini anımsatır. Romanı okurken roman kahramanı ile yine moda tabir olan astral seyahat meselesini birebir yaşar ve böylelikle bir zaman yolculuğu yaparak Hz. Peygamber zamanında seyahat eder. Okur da Hz. Peygamberin doğumundan önceki Fil hadisesinden başlayarak ömrünün sonuna kadar gelişen hadiselere şahitlik ederek adeta ana hatlarıyla bir siyer okuması yapmış olur.

Sanal âlemdeki nicki yani takma adı Batıray olan kahramanımızın sıkı bir oyun arkadaşı vardır. Onun da nicki Ayıgovan’dır. Kahramanımız da bizler de Ayıgovan ismini duyunca onun bir erkek olduğunu düşünsek de işin aslı Ayıgovan gerçekte bir bayandır ve ismi de Bahar’dır. Bahar, sivil toplum gönüllüsü bir psikologdur. Kahramanımız sanal âlemde yolunu bulmaya çalıştığı anlarda 6 Şubat depremi yaşanmış, yaşadığı şehir Hatay da bildiğiniz gibi yerle bir olmuştur. Bu sırada gönüllü kurtarma ekibinde bulunan Bahar’ın ısrarlı aramaları sonucu kahramanımız enkazdan sağ olarak çıkarılır. Kahramanımız yoğun bakımda hayat mücadelesini kazanıp gözlerini açtığında Bahar’ı görür. Böylece oyun arkadaşı Ayıgovan ile gerçek âlemde tanışmış olurlar. Ana hatlarıyla roman bu şekilde. Ayrıntılar ise romanda deyip şimdi de İlahiyatçı Yazar Gülşen Gazel’i kısaca tanıtalım.

1985 yılında Hatay’da dünyaya Gülşen Gazel, Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde lisans ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı alanında yüksek lisans mezunu. Yazarın İslami bir eğitim alması yazdığı romanlarda ve çocuk kitaplarında kendisini hemen belli ettiriyor.

Gazel’in yazımızın başında zikrettiğimiz romanlarından başka; Risale-i Nur Işığında serisinde Esma-i Hüsna (2006) ve Hz. Muhammed (a.s.m.) (2008) isimli iki kitabı bulunan Gazel’in bu seriden başka Kadınlar Âleminin Sultanları (2009), İmana Adanmış Yürekler Sahabi Annelerimiz (2009), Mekke’nin Hanımefendisi Hz. Hatice (2019), Allah Resulünün Sadık Dostu Hz. Ebu Bekir (2013) ve Hazreti Aşk (2013) isimli eserleri de bulunmakta.

Gülşen Gazel’in bunlardan başka; Hazreti Muhammed’in İzinde Sevgi Serisi Kedi Müezza 1- Hayvanları Seviyoruz (2021), 2- Doğayı Seviyoruz (2021), 3- Ailemizi Seviyoruz (2021), 4- Arkadaşlarımızı Seviyoruz (2022), 5- Güzel Ahlakımızı Seviyoruz (2022) kitaplarının yanında Sevimli Tay Fıstık’la Kahramanlık Hikâyeleri Şahin Bey (2019), Panda Pani serisinden Panda Pani’nin Yazma Macerası (2024), Panda Pani’nin Uzay Macerası (2024) ve Mutluluk mu? İcat Çıkarma! (2022) isimli çocuk kitapları bulunuyor.

Gülşen Gazel, 2012 yılından beri Serencam Kültür, Sanat, Edebiyat Dergisi ve Serencam Yayınlarının genel yayın yönetmenliğini ve Anadolu Yazarlar Derneği’nin (AYD) başkanlığını yürütüyor.