Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2416.20
BIST 100
10288.52
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Haziran 2016

Güneydoğu'ya inşa edilen 'Gönül Köprüleri'

Türkiye Temmuz 2015'ten bu yana terörün farklı yüzü ile karşı karşıya kaldı. Bir taraftan kurtarılmış bölgeler, diğer taraftan şehir merkezlerindeki stratejik noktalarda ki saldırı ve patlamalar. Enteresan olan ise şehir merkezlerindeki saldırılar sanki aynı elin farklı maşaları tuttuğu izlenimi veren şekilde idi. Bir taraftan PKK diğer taraftan DAİŞ. Ama kim üstlenirse üstlensin varılmak istenen sonuç aynı. Kargaşa ve kaos. Tedirginlik ekonomik kriz oluşturma. Başarılı oldular mı? Bir yere kadar. Üst üste gelen patlamalar sonucu tedirginlik arttı, kargaşanın eşiğine geldik. Allah'tan Paris ve Brüksel'de patlak veren olaylar terörün sadece Türkiye'ye has olmadığını göstermesi açısından tedirginlik ve kargaşanın büyümesini önledi.

Aynı zamanda Güneydoğu'da terör örgütünün başlattı hendekli barikatlı, tuzaklı bombalı şehir işgalleri ile başlayan olaylar ise Türkiye genelinde birçok ocağa ateş düşürmeye neden oldu. Ciddi mücadelelerin yaşandığı bölgede hem güvenlik birileri açısından hem vatandaş açısında hem de sosyal hayat açısından ciddi sıkıntıları beraberinde getirdi.
Devletin izlediği strateji ile bugün itibarı ile Güneydoğu'da silahlı terör bitme noktasına geldi. Lokal düzeyde devam eden olaylarında kontrol altında olduğu düşünülürse Güneydoğu ciddi bir ilerleme yaşanıyor.

Bugün itibarı ile terör örgütü çökme noktasına gelmiştir. Terör örgütünün siyasi kanadının 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde elde ettiği başarıya paralel gücü artık azalmıştır. Oluşturduğu korku imparatorluğu dağılmak üzeredir. Artık bölge insanının açık tepkilerine muhatap olmaktadır. Devlet Güneydoğu'da güvenlik güçlerimiz askeri, polisi ve korucuları ile büyük özveri ile mücadeleye devam etmekte, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık örnekleri sergilemektedirler. Bölge halkı çok şey beklememektedir. Sadece gece ve gündüz terör örgütünün insafına bırakılmak istememektedir. Yıllarca bu tehditle yaşamış, devletin güvenini göremeyince bazı şeylere mecbur kalmıştır.

Aslında Güneydoğu'da yıllarca kapanmayacak yaralar açmıştır terör örgütü. Fakat devletimiz son olaylarla birlikte çok ciddi tedbirler uygulamaya koymuştur. Sadece silahlı mücadele ile işlerin bitmeyeceğini görmüştür. Hendek ve barikat olayları üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ciddi bir görev üstlenmiştir.

Bugün Güneydoğu bölgesinde bölge halkının terör örgütüne karşı vermeye başladığı mücadele tesadüf değildir. İşgal edilen mahalle ve ilçelerdeki operasyonların ardından Devletin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını üzerinden yürüttüğü çalışmalar taktire şayandır. Bu çerçevede 1100'ü aşan sosyolog, psikolog ve sosyal çalışmacı ile birlikte çatışma bölgelerinde özverili çalışmalar bugünü olumlu noktaya ulaşmıştır. Bu ekiplerin çatışmaların ardından vatandaşlara kurduğu diyalog devletin sıcak yüzünü gösterilmesini sağlamıştır. Bakanlık birimlerinden elde edilen bilgilere göre Şubat ayı başından bu yana 1100 kişi bölgeyi tarayarak mağdur ailelere ulaştı. Ulaşılan aile sayısı 100 bini geçiyor. Bu ailelerle yerinde görüşülerek her türlü ihtiyaçları karşılanıyor.

Bölgede görev yapan dostlarımız uygulanan " Biz size yardıma geldik. Acılarınız paylaşıyoruz. Bizler sizlerle beraberiz" projesinin büyük fayda sağladığını ve güven oluşturduğuna dikkat çekiyorlar. Bölge halkının da bunları beklediğini vurguluyorlar. Bugün için Güneydoğu'dan yükselen teröre karşı ortak sesin kaynağı bu çalışmalardır.

Öyle görülüyor ki Devletin çalışmaları devam edecek. Zaten de etmelidir. Cuma günü Ankara'dan Balıkesir'e giderken Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile telefonda sohbet etme imkanı buldum. Ondan öğrendim. Hükümet bir uygulamayı sessiz sedasız uyguluyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyelerine görev verilmiş. 'Gönül Köprüleri'nin kurulması. Bu kapsamda Bursa Büyükşehir Belediye'sine Batman'ın düştüğünü öğreniyoruz. Dostumuz Mustafa Dündar'da gecen haftalarda Batman'ın Kozluk ve Sason ilçelerinde imişler. Hem iftar yapıp hem de kaynaşma başlatılmış. Önümüzdeki günlerde bölgeden çok sayıda insanı Bursa taraflarına getirecekler. Doğu-Batı kaynaşması olacak en azından.

Anlayacağınız Güneydoğu bölgesinde yaralar hızla sarılacak. Bu konuda her türlü imkan devreye konulacak.

Kalın sağlıcakla, Ramazan'ın bereketi üzerinize olsun