Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2434.51
BIST 100
9996.64
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Eylül 2019

Güvenli Bölge Niye Başarılamadı?

Hatırlanacağı gibi Türkiye sınırlarında güvenli bölge oluşturma fikrini uzun bir zamandan beri söylüyordu ama ABD bu fikre pek sıcak bakmıyordu. Türkiye bu konuda kararlılık gösterince: ‘’ O zaman güvenli bölgeyi birlikte oluşturalım’’ demeye başladı.

Bu bağlamda bir dizi görüşmeler gerçekleşti, ‘’uzlaşma sağlandı ama henüz mutabakat sağlanamadı’’ denildi. Normal şartlarda uzlaşma sağlandığı hususlar da mutabakatta sağlanır. ABD medyasında çıkan haber ve yorumları da dikkate aldığımızda şu dört neden den dolayı ABD’yle bir mutabakat sağlanamıyor.

Birincisi, derinlik. Türkiye sınırlarında teröristlerin elindeki silahların kapasitesini de hesaplayarak derinliğin en az 35 km olmasını istiyor. Buna karşılık ABD’nin talebi ise, derinliğin 4-5 km’yle sınırlı kalmasında ısrar ediyor. Bu konuda görüşmeler devam etse de henüz bir uzlaşma sağlanamadı.

İkincisi, Türkiye, YPG’nin PKK’nın Suriye uzantısı olduğunu çok açık bir şekilde söylüyor. Hatırlanacağı gibi ABD’li bazı yetkililer de Türkiye’yi teyit etmiş ve ABD yönetiminin teröristlere sağladığı silahları derhal durdurmasını istemişlerdi. Dolaysıyla Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden teröristlerin elindeki silahları ABD’nin geri almasını talep ediyor. ABD’yse YPG’yi müttefik görmeye devam ediyor ve Türkiye’nin bu talebine sıcak bakmıyor.

Üçüncüsü, Türkiye kontrolün kendisinde olmasını istiyor. ABD bu konuda da Türkiye’nin talebini dikkate almıyor. ABD medyasında çıkan yorumları özetlediğimizde şöyle gerekçelendiriyorlar: ‘’Kontrol Türkiye’ye verilirse, YPG tasfiye olur. Bu durumda ABD’nin Suriye’deki meşruiyeti de biter.’’(GF, FA) ABD’nin ısrarla YPG’yi terör örgütü görmek istemeyişlerin nedenlerden biri de kendilerinin Suriye’deki meşruiyetleridir.

Dördüncüsü, ABD’nin bu tutumundan dolayı Türkiye oyalandığını düşünüyor ve ABD’ye güvenmiyor. Güvenilmeyen bir ülkeyle güvenli bir bölge kurulması da mümkün olmuyor elbette.

Peki, bu durumda Türkiye ne yapmalı?

Türkiye, YPG ve PKK’nın mağdur ettiği Kürtler başta olmak üzere o bölgenin tüm unsurlarını içine alacak, kuşatıcı ve kapsayıcı bir politikayla güvenli bölge kurabilir. Bu çerçeveden bakıldığında Kürtlerin, tarihin üç kritik döneminde tercihlerini Türkiye’den yana kullandıkları görülür. Birincisi, Malazgirt savaşı, ikincisi, İran’a karşı verilen Çaldıran savaşı, üçüncüsü, mili mücadele döneminde verdikleri mücadeledir. Türkiye tüm bu tarihi olaylar ışığında stratejik hareket ederse, ABD’yle kuramadığı güvenli bölgeyi tüm coğrafyada kurabilir. Türkiye’nin bunu gerçekleştirecek birikimi ve stratejik aklı vardır. Yeter ki ufuk ötesine bakabilmeyi becersin.