Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2410.89
BIST 100
10224.17
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Kasım 2020

Güvenmeli miyim?

Birlik düşüncesinin ve uygulamalarının en vazgeçilmez unsurlarından biri de güven duygusudur. Birliğe çağırana da, çağrılana da güven duyulması, insanı birlik konusunda derinden etkiler.

Güven duygusu doğuştan gelen ve sürekli olarak yaşanmak istenen bir duygudur. Bebeklerin tek başına yaşamaları mümkün görünmediği için mutlaka anne babaya veya bir yetişkine ihtiyaçları oluşur. Bunlar tarafından ihtiyaçları giderildikçe güven duygusunun temelleri atılmış olur.

İnsanlar bir araya geldiklerinde tanıdıklarına dair bir güven duygusu kodu barındırırlar. Ancak tanımadıkları birilerine denk gelince “acaba güvenmeli miyim?” sorusunu da sormadan edemezler.

İnsanların kendilerinin güvenilir olması ve başkalarına da güvenmesi iyi bir hayatın baş unsurlarındandır. Güven duygusu birçok kapıyı açar. Sınırsız sayıda kolaylıklar sağlar.

Güven duygusunun en büyük parçası ahlaktır. Elinden ve dilinden güvende olunması bu ahlakın özeti gibidir. Kötülüklerinden emin (zarar vermez) olunan ve kendisinden iyilik umulması bu ahlakın yaşayan hali olarak devam etmelidir.

Verdiği sözleri tutması, adaletle davranması, insanlar, toplumlar, kurumlar arasında fark gözetmemesi, bütün güçlüklerine rağmen uzlaşma konusunda sarsılmaz bir irade ve azmi olması…

Bütün ahlaki kıymetleri üzerinde taşıyanlara insanlar güven duyarlar. Güven duydukları ile de her yola baş koyabilir, beraber iş yapabilme gayreti gösterirler. Güven duygusunun sağlam olmadığı bir toplumda birlik tam anlamıyla sağlanamaz.

Güven duygusunun ikinci parçası bilgi ve beceridir. İnsanlar, başarı derecesi kadar insanlara güvenirler. Bilgi ve becerisi ile ne kadar iyi ve ne kadar faydalı işler başardıklarına şahit oldukça güven duyguları artar. Tam aksi durumda da güven duyguları azalır.

Yine insanlar, bilgi ve becerileri nezdinde başarı derecesi kadar bir siyasetçiye güven duyarlar. Siyasetçinin söylediği ve yaptıkları başarı doğuruyor mu, fayda sağlıyor mu sorularının cevaplarını olumlu manada hayatlarında görmek isterler. Gördükçe de siyasetçilere olan güven duyguları artar.

Bu konunun daha kolay anlaşılması için, başarılı cerrah örneğini verebiliriz. Doğru teşhis, en düşük risklerle operasyon gerçekleştirme bilgisi ve becerisi, bir cerraha duyulan güvenin aslını oluşturur.

Cerrahın kişisel özelliklerinden çok, başardıkları güven duygusunu oluşturur.

Siyasete yeni girecekler için kişisel özellikler önemlidir. Siyasete girdikten sonra gösterdiği başarılar ve ahlakı, siyasetçinin güven ölçüsüdür.

İnsanlar, başarılı olan siyasetçinin başarı durumlarına göre ahlaklarına göre o siyasetçiye bir onay verir ya da vermez. Siyasetçinin tüm insanlardan onay alabilmesi için olmazsa olmaz şart, yaptığı işte sahip olduğu başarı ve güzel ahlakıdır. Başarısı ve güzel ahlakı olan siyasetçiler, birlik kurmada diğerlerine nazaran daha aktif ve sonuç odaklıdırlar.