Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Nisan 2016

Güzel İnsanlar

Türkiye'de milli değerlere tavır koyan kişi ve kesimlerin sayısı aslında çok az ama sesleri fazla çıkıyor. Biraz da cılız hallerini, zayıflıklarını böyle alayiş ve nümayiş yaparak örtmeye, kapatmaya çalışıyorlar. Sanat, edebiyat deyince mangalda kül bırakmayanların, 'aydın' kisvesi altında, 'akademisyen' vasfına bürünerek bildiri yayınlayanların hakikaten kemiyet olarak da keyfiyet olarak da toplumda asgari sayıda olduklarını biliyor, görüyoruz.

Bunu bir çok hadiseden müşahede etmek mümkün. Mesela cumartesi günü gerçekleşen Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin muhteşem töreninden pekala anlayabiliriz. Merasimden önce Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'ne gelen ziyaretçiler, ödüle layık görülen eserlerin teşhir edildiği sergi ile ESKADER faaliyetlerinin tanıtıldığı stantları gezdiler. Program, konserle başladı. Elif Ömürlü Uyar Hanımefendi kıymetli bir sanatkar. Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'nda Kemal Batanay ve Münir Nureddin Selçuk ile birlikte mu00fbsıku00ee faaliyetlerini yarım asır önce başlatan Yusuf Ömürlü Hocamızın iyi yetişmiş, mütevazı ve değerli kızı. Dinleyicilere saz arkadaşlarıyla birlikte nefis bir konser sundu. Seslendirdiği eserlerle kulaklardaki pası, gönüllerdeki yası sildi. Nağmeler gönüllere sefer eyledi. Salon, derunu00ee sesler, kalpten kopup gelen nefeslerle dolup taştı. Yahya Kemal'in tabiriyle bir 'ses akını' gerçekleşti.

Ödül töreni, anlamlı görüntülere, değerli buluşmalara vesile oldu. Büyük salonu dolduran dinleyiciler, fikir, sanat ve kültür dünyamızın çınarlarını sık sık alkışladılar. "Özel Ödül", tasavvuf sohbetleriyle gönüllerde taht kuran muhterem Emin Işık Hocamıza verildi. Armağanı, hocanın yakın dostu Prof. Dr. Kenan Gürsoy takdim etti. Ustalar ve yeniler, çınarlar ve filizler, hocalar ve talebeler bir araya geldi. Başarılı gazeteci Gülcan Tezcan'ın heyecanını gördük. Sahnede ilk defa yüz yüze görüşen Necdet Subaşı ile Şakir Diclehan'ın samimi kucaklaşması etkileyiciydi. Çocukların sevgili çizeri Demirhan Kadıoğlu'nu iki meslektaşı İbrahim Özdabak ve Murat Sevinç istikbal eyledi.

Türkiye'nin çok kıymetli kültür, fikir ve sanat insanlarını bir araya getiren organizasyonda, tarihu00ee ve unutulmaz saatler yaşandı. Uzun zamandan beri bir araya gelemeyen yazarlar ve sanatçılar, tören dolayısıyla buluşup sohbet etme imkanı buldular. Dernek Başkanı Şerif Aydemir'in konuşması çok beğenildi. Bir yürek seslenişiydi adeta. Aydemir, yeni bir medeniyet tasavvurunun önemine binaen coğrafyamızın dünyayı imrendirecek bir kültür ve sanat cevheri barındırdığını söyledi. Millu00ee değerlerimizden ve köklerimizden bahseden, konuşmasını mütefekkirlerimizin sözleriyle süsledi.

Coşkulu ve duygu yüklü anların yaşandığı törende, ödül alanlar kadar verenler de büyük ilgi gördü. Derin Tarihdergisinin Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan kısa konuşmasında maziye olan ilginin büyüklüğünden bahsederek salondakileri sevindirdi. Dr. Yusuf Gedikli, dil ile ilgili çalışmalarına temas etti. Ödül alanlar arasında iki kıymetli akademisyen vardı. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve Dr. Necdet Subaşı. İhsan Işık, tören için Ankara'dan kalkıp gelmişti. Dr. İnci Ayan Birol'a kızkardeşi Prof. Dr. Çiçek Derman plaketini takdim etti. İki kardeşin sahnedeki duruşu dinleyicileri hislendirdi.

Beyan Yayınları sahibi Ali Kemal Temizer her zamanki gibi mütevazıydı. Lale motifli plaketini Üç Dal Yayınları'nın kurucusu Mümin Çevik'ten aldı. Hüseyin Yorulmaz, Aliya İzzetbegoviç'e milletimizin beslediği büyük sevginin kaynağını açıkladı. Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürü Hamdi Turşucu, "Beş Şehirli" kültür projesinden ve gördüğü ilgilen bahsetti. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın sahaflarla ilgili anlattıkları ilgi uyandırdı. Büyük bir sektöre sahip çıkılmış, kültür taşıyıcılarının elinden tutulmuştu. Mesut Uçakan, Diriliş Ertuğrul'un önemi üzerinde durdu. Kafes filminin mimarı Lütfü Şehsuvaroğlu, Ankara'dan gelmiş ve dostlarıyla buluşmuştu. Ve sahneyi hizmetleriyle, tecrübeleriyle dolduran çınarlar: Gürbüz Azak, Rasim Cinisli, Fahrettin Olguner, Emin Işık, Kenan Gürsoy, Üstün İnanç, Abdullah Uçmanu2026 Kimi ödül verdi, kimi aldı. Aynı kutlu ruhu yaşadılar ve kalabalık dinleyici kitlesine yaşattılar. İşte aydınlar, gerçek akademisyenler, sanatçı ve yazarlar. Yoğun katılımın gözlendiği ve yüzlerce sanatseverin ilgiyle takip ettiği törenin ardından hatıra fotoğrafları çekildi. Çiçekler salonu süsledi. Güzel bir ideal için buluşan seçkin kalabalık olgun bir şekilde vedalaşıp ayrıldı. Türkiye'miz böyle güzel manzaraları hak ediyor. Emeği geçenleri kutluyorum.