Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2392.78
BIST 100
10156.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Haziran 2023

Hac yolculuğum ve izlenimlerim

“Gücü yetenlerin haccetmesi Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır" (Al-i İmrân, 3/ 97).”

"İslam beş temel esas üzerine kurulmuştur. Allah'tan başka İlah bulunmadığına ve Hz. Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna tanıklık etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekâtı vermek, hac ve Ramazan Orucu" (Buhârî, İman, 1. I, 8. Müslim, İman, 19-22.)

Ayet ve hadisler ışığında Haccın farz olduğu konusunda, Müslümanlar arasında hiç ihtilaf olmamış, bu konuda ümmetin icması hasıl olmuştur.

Hac, hemen bütün dinlerde bulunan bir ibadet çeşididir. İslam’da ise şartlarını taşıyanlar için zorunlu bir ibadettir.

Bu zorunlu ve farz ibadeti 17 yıl önce yerine getirmiştim. Bu sene Allah tekrarını nasip etti. Yazıyı Mekke’den yazmaya çalışıyorum, manevi atmosferin içinden çıkıp otele geldiğimizde yalan ve geçici dünyayı tekrar yaşıyoruz.

Keşke hep Kâbe’de kalabilsek Allah’ın evindeki misafirlikte belli bir zamana bağlı, her misafirlik gibi…

Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek.”

“Buyur (emret) Allah’ım! Emrine amadeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Emrine amadeyim buyur! Şüphesiz hamd sana mahsustur. Nimet de mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.”

Dil ile ikrar, kalp ile tasdik ettiğimiz telbiye ile ihrama büründük, bir nevi kefeni giyip sevdiklerimizi ve dünyayı arkamızda bırakarak, rahmet denizinde bir damla olmaya ,af ve mağfiret dilenmeye, geldik.

Hac’cen mebrur, say’yen meşkur, zenbin mağfur, amellen makbul olması dileğiyle. Hacca niyet ettik. Rabbim sen kabul eyle…

Dünyadaki tüm Müslümanlar ömürlerinde bir kez de olsa hac ibadetini yerine getirebilmek için uzun yıllar beklemek zorunda. Çünkü hac zamanı, Mekke en fazla 2/3 milyon kişiyi ağırlayabiliyor. Her zaman olduğu gibi kaçak şekilde gelenlerle sayı 5 milyonu bulabiliyor. Bu yüzden özellikle de zilhiccenin ilk 15 günü çok aşırı kalabalık oluyor. Bu kalabalık bize mahşerin provasını yaşattırıyor. Hac bir yönüyle de Ümmetin ictimasıdır. Dünyanın her yerinden, her dilden, renkten, ırktan Müslümanların kongresi olarak buluşuluyor.

Buluşmanın başkenti Mekke, uçsuz bucaksız bir çölün bağrından fışkırmış volkanik lav kayalığı ortasında kurulmuş kutsal şehir. İnsanoğlunun ilk kurduğu şehirdir. Çünkü Kur’an da ona “ Ummu’l -Kura denilmiştir. Kâbe, yeryüzünde kurulan ilk mabeddir. Mekke ise tüm “şehirlerin anası” yani insan soyunun ilk medeniyet beşiği Hz Adem ve Havva annemizin buluştuğu coğrafyadır.

Mekke, inançlı Müslümanların Rüya şehri. Gidenlerden istenen dua siparişlerinin başında “Bize de nasip etsin” geliyor. Çünkü buraya sadece davet edilen geliyor. O nedenle Allah’ın misafiri olmak her kula nasip olmuyor. Mekke Allah’ın 99 isminden Celal’i (Azamet, hiddet, hışım) dibine kadar yaşayacağınız bir şehir. Çünkü orada secdeye gitmek için kavga edenleri, safa girebilmek için yalvaranları, tavaf edebilmek için dirsek atanları, Allah’ın huzuruna çıkabilmek için kavga edenleri görmek en büyük şaşkınlığım. Şehir zaten sizin adınıza öfkelidir. Kurumsalıktan uzak kurallar silsilesi ,sizi sadece yorup geriyor. İslam inancına göre dünyanın merkezi sayılan Mekke, gittiğinizde “Evet dünyada bir merkez varsa, orası burasıdır” dedirtiyor. Sebebide 24 saat açık olan Kâbe ve oradaki izdiham. Daha uçaktan indiğinizde havaalanından başlayan uzun bekleyişler sizi yorsa da tecrübe olarak kalıyor.

Müslümanlar içinden seçilmiş olarak buraya gelmiş olmak, tüm bu zorluklara şikâyetsiz katlanmanızı kolaylaştırıyor. Yaşanan tüm aksilikleri olgunluk ve anlayışla karşılıyorsunuz. Namaz esnasında kafanıza basana dahi sesiniz çıkmıyor. Çünkü gelmiş olmanın verdiği sevinç o kadar güçlü ki, kafama basılsa da ben buradayım.

Mekke ve Kâbe ikisi size kucak açar, tıpkı Hz. Hacer ve İsmail gibi, inanç çölünde sizde susuzluğunuzu ve çaresizliğinizi haykırmaya, yalvarmaya gelmişsiniz.

Bu kutsal mekanın en büyük kahramanı hiç kuşkusuz Hz. Hacer annemizdir.

Terk etmeden, aradığını bulamazsın bunun şifresini Hz. Hacer iman ve gayreti ile bize asırlar önce göstermiş. Safa ve Merve’de say yaparken her hücreme kadar Hz Hacer’i his ettim. Bir anne olarak yavrusu için çırpınışını yakarışını ve teslimiyetini yaşıyorsunuz.

Siyer okumuş olanlar ilk anda hayal kırıklığına uğrayabilirler ki, ben uğradım. Resullah’ın evinin yıkılıp kütüphane yapılması, Ebu Kubeys dağının neredeyse bitmiş olması, Hira dağını otellerin sarması daha nice kutsal mekan, kıymeti bilinmeden tüketilmiş. Otobüslerden inersiniz yola devam edersiniz hala Kâbe ortada yoktur. Çünkü hapis edilmiş etrafı, Zemzem Towers olarak bilinen Al Bait Kuleleri karşılar sizi. Kâbe’de kaldığınız sürece azametiyle dikkatinizi çekecek kulenin saatine bakarsınız önce,( gayri ihtiyari ) Holiday Inn, Tevhid Otel, Intercontinental, Hilton geçer gözünüzün önünden. ‘Lebbeyk’ feryadıyla kendinize gelir, hedefe odaklanırsınız.

Mekke’yi genişletme projesi nedeniyle birkaç yıldır ülkelere kota kısıtlaması uygulanması hacıların geçmişe oranla daha rahat hac yapmasını sağlıyor. Lakin hala anlam veremediğim yol kapatma, bariyel koyma, sürekli güzergâhına müdahale etme hacıları yoruyor ve geriyor. Ancak bütün önlemlere karşın, ülkeye kaçak giren hacıların Kabe’nin avlusunu, sokakları yatakhane gibi kullanmalarına kimse engel olamıyor.
Mekke kadınların ibadeti açısından biraz sıkıntılı. Kabe’de hac döneminde tavafı eğer birinci kattan yapıyorsanız, her renkten, dilden, kadın erkekle ten tene, ter teresiniz. Kim olduğunuzun, nereden geldiğinizin bir anlamı yok. Orada sadece bir hiçsiniz. O girdaba kapıldığınızda, ne kadınsınız ne de erkek. Yaptığınız tek şey cinsiyetsiz bir varlık olarak kendinizi suyun akışına bırakmak. Kabe’de sağınızda solunuzda, önünüzde arkanızda, hatta tepenizdeki bacakların arasında namaz kılmanız gerekiyor. Tekme yemeden, ayağınız, başınız ezilmeden bitirmek pek mümkün değil. Bütün zorluklara rağmen burada kılınan iki rekat namazın verdiği haz, evinizde tek başınıza kıldığınız hiçbir namazda yok.

Haftaya inşallah izlenimleri paylaşmaya devam edeceğim. Şimdiden tüm İslam aleminin Kurban bayramı mübarek olsun.