Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2407.38
BIST 100
10093.79
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Eylül 2013

Haccımız hac hacılarımız hacı ola

"Şeytan taşlamaktan Rahman'ı tesbih'e vakit bulamamak" diye bir tabir vardıu2026

Gündem o kadar çabuk değişiyor ki, arkasından ulaşana aşk olsun. Suriye, Mısır, kimyasal silahlar, müdahale muamması, Siyaset, ekonomi, Ergenekon vs. çeteler, dış düşmanlar, iç düşmanlar, terör, ABD, İsrail ve diğer batı ülkelerinin hile ve komploları vs. vsu2026

Tabi tüm bu curcuna içinde debelenirken nice hayatu00ee önem arz eden konular, arada kaybolup gidiyor. Hatta bunlar "hayatu00ee" olmaktan da öte bizim ebedi hayatımızı ilgilendiren konular. İşte şu günlerde hacılar kutsal yolculuklarına çoktan başlamış ve devam ederken biz hala bu abur cubur gündemler arsında debelenip duruyoruz. En iyisi gelin biz curcunadan kurtulup hac konusuna biraz kafa yoralım.

Bazı hacı kardeşlerim için hazırladığım aşağıdaki uyarı ve maddeleri, onlar, çoğaltıp her biri kendi kafilelerindeki arkadaşlarına dağıtmışlar ve bayağı faydalı olmuş. Bu yılki hacı kardeşlerimize de aynı tavsiyede bulunuyoruz.

Hacı adaylarından nicelerinin bu uyarılara çok ihtiyacı var. Bunları beraberce okuyup değerlendirecek vakitleri de var. Ancak bu konuda rehberlik yapacak aktif arkadaşlara ihtiyaç var. Özellikle bu işin farkında olan genç davetçilerin bunu yapması ve her birimizin de hac seferlerimizde, hacca gidiş ve dönüşlerde yapılan ziyaretlerimizde bu konuları ihtiyaç kadar gündemde tutmamız gerekiyor.

Allah (cc) a hamdolsun ki bizi nefsimiz ve şeytan la baş başa bırakmamış. Günlük hayatta bizi olumsuz etkileyen nice olaylarla tahrip olan ruh dünyamızı tamir edecek fırsatlar vermektedir. Ayrıca sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik olarak bizi geliştirip ufkumuzu açacak nice amellerle bizi takviye etmektedir.

Beş vakit namazla camide bir araya gelmek günlük buluşma, tanışma, dertleşme. Haftalık Cuma namazında haftalık konferans, yılda iki bayramda yıllık ve mahalli kongreler, yılda bir de uluslar arası yıllık kongrede buluşma. Dünyanın dört bir yanından ırkı, rengi, değişik konularda seviyeleri farklı farklı milyonlarca insanın bir araya gelmesi elbette büyük bir olaydır.

Ancak nice Müslümanlar, sair ibadetlerde olduğu gibi haccıda ruhuna uygun ifa etmeyince birçoğu için hac, turistik bir geziye dönüşmektedir.Allah (cc) ın bizim ibadetlerimize ihtiyacı yok, asıl bizim bu ibadetlere ve bu ibadetlerin bize vereceği ruh, şuur, enerji, heyecan, basiret feraset vs manevi gıdalara ihtiyacımız var

Özellikle hac gibi ömürde bir defa farz olan ve insanın, istese de her sene gidebilme şansı olmayan ve ayrıca sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik yönü de olan bir ibadetin büyük bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerekir. Derler ya "yiğit pir düşer, fırsat bir düşer."

Dünyanın dört bir yanından gelen hacılar, Haremeyn'deki her dakikayı ganimet bilerek değerlendirmeye çalışırken, Türkiyeli hacıların, çoğunun vakitlerini memleketlerindeki gibi geyik muhabbetiyle zayi etmeleri, bu büyük ibadetin şuurunda olmadıklarının delilidir. Elbette bu durumdan müstesna işin ruhuna varan kardeşlerimi tenzih ediyorum.

Konuyla ilgili bazı ayet ve hadisler

Allah (cc) şöyle buyuruyor: "Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi, elbette Mekke'de, alemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Ka'be'dir.Onda apaçık deliller, Makam-ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse, güven içinde olur. Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkar ederse (bu hakkı tanınmazsa), şüphesiz Allah bütün alemlerden müstağnidir. (Kimseye muhtaç değildir, her şey O'na muhtaçtır.)" (Ali İmran 3/96,97)

Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: "İslam beş şey üzerine bina edilmiştir; Allah (cc) tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (sav) in onun resulü olduğuna şehadet etmek, Namazı ikame etmek, Zekat vermek, Beytullahı haccetmek ve ramazan orucunu tutmak."( Buhari, Müslim Riyazus salihin H no=1269)

"Kim hacceder ve (haccı esnasında) uygunsuz bir söz ve harekette bulunmazsa, annesinden doğduğu gün gibi (günahlarından temizlenmiş olarak) döner." (Buhari, Müslim, Riyazus salihin H no=1272)

Aişe annemiz der ki: Resulullah (sav) a sordum, dedim ki; ya Resulullah (sav) en efdal ibadetin cihad olduğunu görüyoruz, bizde cihada çıkmayalım mı? Buyurdu ki: hayır sizin için en efdal cihad, mebrur (hakkı verilerek yapılan) hac dır." (Buhari, Riyazus salihin H no=1274)

Sonuç olarak hacca giden bir mü'min'in haccın şart ve erkanının yanı sıra, işin ruh ve şuur yönü üzerinde de durması lazımdır. Hacılarımızı fıkhu00ee yönden bilgilendirme çalışmaları yapan diyanet birimleri ve müftülüklerin, işin bu yönüne de eğilmeleri gerekir.

Hacı'nın annesinden doğduğu gün gibi temizlenmiş olarak hacdan dönebilmesi için, haccın fiziki şartlarının yanı sıra, ruhu00ee ve manevu00ee şartlarının da yerine getirilmesi lazımdır. Haccın vermesi gereken ruh ve şuurdan uzak; sadece hacı ünvanı almış olarak ve bolca cıncık-boncuk, biraz da hurma ve zemzemle dönmek gerçek bir hac olmaz.

Resulullah (sav) mealen: "Nice namaz kılanlara yorgunluk, nice oruç tutanlara açlık, nice gece kıyamı yapanlara da uykusuzluktan başka bir şey kalmaz" başka bir hadiste de mealen: "Nice ibadetler vardır ki mahşer günü eski paçavra misali sahibinin suratına fırlatılır." buyurmaktadır. Allah (cc) korusun; haclarımız da ruh ve şuurdan yoksun ve turistik gezi misali olursa, büyük bir fırsatı tepmiş oluruz.

Rabbim haclarımızı gerçek hac, hacılarımızı da analarından döndüğü gün gibi termiz eylesin aminu2026Sübhanekeu2026 Bihamdikeu2026 Vesteğfirukeu2026 [email protected]