Dolar (USD)
32.16
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2471.50
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Hakemlere haksızlık yapılmamalıdır

Hakem, haku00eem ve hekim gibi kelimeler aynı kökten gelmektedir. Kelimelerin içeriğinin bize kutsallık çağrıştırdığını da ifade edelim. Her üç kelimenin de özel ve genel hayatımızı derinden etkileyecek güçte olduğunu da not edelim. Bu kutsal ve ağırlığı olan kelimelere gereken önem ve değer verilmelidir. Bu kutsal ve ağırlığı olan 3 görevi yapanların sorumlulukları çoktur. Bunlar arasında en çok suçlamaya maruz kalanlar hakem camiasıdır. Hakemlik bir meslek değildir, bir görev olarak kabul edilebilir. Gönüllülük ve özveri esasına dayanan hakemlik kurumu, toplumun gözde olmayan ama göz önünde olan bir görev alanıdır. Hakemler çok özel ve önemli alanda görev ifa etmektedir.

Hemen herkesin bilgisi olmadan fikir sahibi olduğu futbolda en çok tartışılan konulardan birisi de hakem kararlarıdır. Kuralları bilmeden, okumadan, göz atmaya ihtiyaç duymadan herkes fikir beyan etmeye bayılıyor ve görev olarak benimsiyor. Acımasızca sanık sandalyesine oturtuyorlar. Spor programlarının yazılarına bakılırsa görülecektir ki ana konularını özü ve özeti hakem kararları hakkındadır. Hakemlerin kararları tartışmaya açılmaktadır ve sivri diller adeta zehir saçmaktadır. Hakemlerin kasıtlı olmadan yanılgıları suç gibi sunulmakta, adeta sanık sandalyesine oturtulmaktadır. Basında televizyonlarda tek taraflı yayınlar devam etmektedir. Belki hedefine kurşun atıyor ama isabet edip etmediği belli değil. Savunmasız hakemlere sahip çıkmak insanlık borcudur. Hakemlerin de insan oldukları, çocuklarının bulunduğu unutulmamalıdır.

Hakemleri yanılgıları sebebiyle takımların düştüklerini şampiyonlukların kaçtığını biliyoruz. Hatalar kasıtlı ve iyi niyetli olabilir. Önemli olan ve gerekli olan arzu edilen kasıtlı hataları önlemektir. Hakem hataları abartılmamalıdır. İyi niyet ile karşılanmalıdır ancak tekrarlanmasına izin verilmemelidir.

Hakem maçların ve yarışmaların en önemli unsurudur. Maçlarda sorumlulukları en üst düzeylere erişmektedir. Sporcu antrenör ve hakem yarışmanın, sporun en önemli üç ayağıdır. Hakemlerin baskı altında olması daha çok hata yapmasına yol açar. Uygulamadaki aksamalar sporun gelişimini önler.

Hakemlerin yapması gerekenler de vardır. Hakemler psikolojik ve sosyal yönlerini bilmelidir. Bir futbolcunun kuraldışı davranışının sebebini araştırıp anlamaya çalışmalıdır. Bu konuda bilgi sahibi olmalıdır. Hakemler oyuncuların kişiliğini kimliğini tanımaya çalışmalıdır.

Sonuç; hakemlik sporun özellikleri futbolun gelişmesi için desteklenmesi gereken bir kurumdur.