Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Hakiki Ramazan!

Ramazanın hakiki olmayanı mı olurmuş diyorsunuz!

Tabi ki olmaz böyle bir şey. Ramazan, dünya durdukça bir vahyi hakikat olarak var olacak. Mamafih Müslümanın hayatında bu hakikat makes bulmuş mu tereddüttüm var.

Neyse canım! Lütfen hemen atılmayın ordan bu sene ramazanımız çok buruk geçecek diye!

Size müjde! Her zamankinden daha feyizli geçebilir bu sene. Eski normalin bir delilik yeni normalinse kıyamet öncesinde bir anlık asrı saadet müjdesi olduğunu bilebilirsek.

Bütün aile efradımızla evdeyiz. Ve perşembe gününden başladı o sevinç ve heyecan.

Bu sene de teravihe kavuştuğumuz için şükürler olsun!

Ömrümüzde olmadığı kadar evde aile bireylerimizle ikame ediyoruz namazı. Hem de evdekilerden birisinin arkasında namaza durarak. Camidekilerin namazlarını tenkit ve tezyiften uzak evdeki imama tabi olarak.

Hayattan fazla yaş alanlarımız şahit oluyor evdeki ilahi huzurda oluşumuza. Yetiştirdikleri evlatlarının hallerini görüp secdede daha fazla kalıyorlar. Alınları seccadeyi muhabbetle öperken dilleri semayı çınlatacak şekilde zikre duruyor. Yürekleri göğüs kafeslerine sığmayacak şekilde hızlıca atarak O’nun önünde hayret ve hayranlıklarını arz ediyor.

Evdeki orta yaş grubu ailenin bütün fertlerine eşit uzaklıkta olmanın haklı gururunu yaşıyorlar. Büyük bir heyecanla caminin ezanına eşlik ederek evdeki ezanı okuyup kamet getiriyorlar. Cemaatin hızlıca bir araya gelmesi için şefkat ve hikmeti lisan ve bedenlerine hakim kılarken Allah’a defaatle şükrediyorlar evdeki bu hal için.

Gençler günlerdir içeride olmanın sıkıntı ve sıkıcılığından teravihle huzura ermenin verdiği heyecanı bütün ateşin halleriyle gösteriyorlar. Evdeki nesiller arasındaki farkın gerçekliğinin mutlak onların da başında olacağının kederini namazla sevince dönüştürerek cemaate tabi olup sakinleşiyorlar. Ümmetin umudu olmaya devam ediyorlar.

Çocuklarsa her zamanki gibi teravihi de bir oyun bilip durmadan sorular soruyorlar. Melekler gibi dolaşarak evdeki cemaatin arasına karışıp iç mekanı cennetten bir köşeye çeviriyorlar.

Bu sene de sahura kavuştuğumuz için şükürler olsun!

Gecelerimiz artık sahurun bereketi ile mana buluyor. Sahura kadar okunan Kur’anlar, yapılan zikir ve sohbetler, kılınan namazlar sıkıntıları alıp götürüyor. Teravihle başlayan evdeki huzur sahurla belli bir kemale ulaşıyor. Kalbimiz ve aklımız Kur’an’ın feyziyle açlığını gideriyor. Hep beraber hazırlanan sahur sofrasıyla da midemiz açlığa dayanmak için hazırlanıyor. Yenilen onca nimet orucun şerefiyle çok farklı hayat mertebelerine yükseliyorlar. Heyecanla sabah namazını beklerken şeytan göz kapaklarının üzerine oturmaya dahi cesaret edemiyor. Bir müddet sonra huzurdan alınan halis kulluk şerefiyle bedenin hakkı olan uykunun kucağına atıyoruz kendimizi.

Bu sene de Ramazan orucuna kavuştuğumuz için şükürler olsun!

Uykudan hayata uyandık ve oruçluyuz. Biliyoruz gün boyu nasıl takip edildiğimizi. Orucun hakikatini ders almıştık. Midemiz gibi bütün duygularımıza da oruç tutturmamız gerektiğini biliyoruz. Sadece helal bütün azalarımızın canlılığı olacak. Ömrümüzü Ramazan ile evde bayram ederken ahiretimizi de onun hakikati ile gerçekten imar etmiş olacağız.

Evde tezahür eden bu hakikat, oruçla geçen günlerimiz hiçbir zaman olmadığı kadar bizi kendimize getiriyor. Bu hakikatle dışarıya çıktığımızda sanki sokaklarda dolaşan melekler gibiyiz.

Ve orucun ebediyet çizgisindeki değerliliğini ve derinliğini evde her gün en az yarım saat onunla konuştuğumuzda daha bir başka yaşıyoruz bu yıl.

Bu sene de iftara kavuştuğumuz için şükürler olsun!

Ve hep beraber başladık iftar sofrasını hazırlamaya. Hiç olmadığı kadar mazlumları ve yoksulları düşünerek. Soframız mütevazidir. Pidelerimiz soğuktur. Mutfaktaki heyecanımız buruktur. Çorbalarımıza uzanan kaşıklar helaldir ama paylaşacak kimse olmadığı için isteksizdir. Ailenin bütün fertlerinin yani ezanı bekleyen o solgun simaların bir arada olmasıyla da çok farklı bir ramazan yaşamaktayız.

-Şükürler olsun bu sene farklı bir Ramazana kavuştuğumuz için!

Camilerde olmadığımız için üzgünüz. Bir evimiz var onu da camiye çevirdik sevinçliyiz.

Virüs musibetiyle bu Ramazana kavuşamayanlar adına üzgünüz. Bizi virüsten muhafaza ederek oruca kavuşturduğu için sevinçliyiz.

Bunca şeye rağmen beşerin acziyetini anlamamasından üzgünüz. Akılları aciz bırakan azametin karşısında şükrümüzü hayretle ve oruçla arz etmekten sevinçliyiz.

Ramazanı bu senede yaşa(ya)mayanlar için üzgünüz. Her zamankinden daha fazla yaşayan, oruçlu gününün tamamını mazlumları düşünen, kendisinde olanla onların imdadına koşup fedakarlık yapan ihlaslı Müslümanlar için sevinçliyiz.

Yıllardır Avrupalı kafirlerin Asyalı münafıkların yerlerinden ettikleri milyonlarca insanın hâlâ hürriyetlerine ve vatanlarına kavuşamamalarından üzgünüz. Bütün insanlığın evine hapsolmasına sebep olan bir virüsün Ramazan vesilesiyle bizi kendimize daha çabuk getireceğinden sevinçliyiz.

Küçüklerin ve güçsüzlerin Ramazanı’na kavuşturan Rabbimize hadsiz hamd u senalar borçluyuz.

Farklılıkları eşitlik düzleminde adil olarak bir araya getiren, oruca durmayı içselleştirerek iç huzuru yakalayan, dış huzurun celbi için dilleri duaya duran herkesin orucu mübarek olsun.