Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2412.48
BIST 100
10232.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Temmuz 2015

Hal, Dua ve Ümit

Çocukluk rüyalarımız, masum hülyalarımız vardı. Düşlerimiz de birdi, oyunlarımız da. Sokak aralarında oyun oynarken birbirimizin dilini, dinini, aslını, neslini sormazdık. Çocuktuk ve ortak paydamız oyundu. Kirli ve çamurlu bataklıklardan, sis ve irin kokan dehlizlerden birileri çıkageldi ve güzelim oyunlarımızı bozdu. Her birimiz bir yerlere savrulduk. Karanlık güçler o neşeli ortama, o huzurlu zamana, o muhabbetli vakitlere tahammül edemedi.

Delikanlı olduk. Okullara gittik, sınıflarımızdaki herkes arkadaşımız, daha da ötesi kardeşimizdi. Önce Tommiks, Teksaslara dadandık. Sonra Ömer Seyfeddinlerin, Kemaelettin Tuğcuların acıklı hikayeleriyle büyüdük. Merhametimiz dağlar cesametinde, sevgimiz ovalar kadardı. Yetim çocuklara nehirler boyu, ırmaklar coşkusunca gözyaşı akıtırdık. Tanımadığımız, görmediğimiz, belki de hiç yaşamamış yoksul insanların hayat hikayesi bizi alıp hüzünlere boğardı. Bazı kötülük odakları, kasvetli tipler, o mesut çocukların güleryüzünü kıskandı, acılara yol açtı.

Yüksek okullara, üniversitelere başladık. Anfilerde dostluk, çay sohbetlerinde muhabbet vardı. Şiiri de konuşuyorduk, hikayeyi de, fikri de paylaşıyorduk idealleri deu2026 Ama buna razı olmayanlar vardı. Onlar vatan evlatlarının birbirlerine düşmesini, yek diğerlerine kıyıp acıların yaşatılmasını istiyorlardı. Bunun için sinsice çalıştılar, kardeşi kardeşe kırdırdılar. Toydu delikanlılar, henüz tecrübesizdi genç kızlarımız, kalleş oyuna geldiler, kör kuyuya düştüler, tezgahlanan hain planları sezemediler ve hoyrat ellerin oyuncağı oldular.

İnançlar farklı olsa da gönüller birdi. Düşünceler ayrı düşse de yürekler tekti. Komşuluk, akrabalık kadar değerliydi. Komşulara bir fincan aydınlık, bir kase sıcaklık, bir tas huzur ikram edilirdi. Tuz hakkı vardı. Duyardık, neredeyse "Komşu komşuya mirasçı sayılası' imiş. Bu sorumluluk hissi bizi ürpertirdi, daha dikkatli olurduk, kapı komşumuz can dostumuz, can yoldaşımızdı. İlk tehlikede kapıya dikilendi, ilk felakette yanımızda bitendi. İlk feryatta telaşa kapılandı.

Partiler patırtılar bu kardeşliği zedeledi durdu. Fikir ayrılığı aykırı düşmemeliydi bize. Berekete dönüşmeliydi. Karşı fikre tahammül inancımızın gereği, zıt düşünceye tahammül töremizin icabıydı. Olmadı, despot bir anlayışla herkesi kendimize benzetmeye çalıştık, çalışıyoruz. Ayrıntıları sevmedik, her şey ana arterde olmalı, her kes büyük ailede toplanmalıydı. Yeni yuvaların kurulmasına bunun için karşı çıktık, yeni kabiliyetlerin ortaya çıkmasını istemedik. Halbuki inkişaf, tekamül ve ilerleme yeniliklerle mümkün olurdu.

Yeni gruplarımız, farklı topluluklarımız, muhtelif meşreplerimiz, rengarenk cemaatlerimiz, boy boy tariklerimiz oldu. Olabilir, hatta olmalıdır da. Ama bu farklılıklar bizi dostluğa teşvik etmeliydi, düşmanlığa değil. Nasıl Cenab-ı Allah yeryüzündeki bütün insanları birbirlerini tanısınlar ve sevsinler diye ayrı ayrı milletler halinde yaratmışsa bu küçük milletçikler de muhabbeti esas almalıydı nefreti değil. Davetler sıcak ve içten olmalıydı, kör inatla, sevimsiz ısrarla değil.

Buğday başakları sevgiyle büyür, tarlalarda otlar, bahçelerde ağaçlar muhabbetle gelişir. Yoksul olsa da tevekkül sahibi insanlarımız, çocuklara akide şekeri dağıtan ak sakallı dedelerimiz ve mendil hediye eden beyaz tülbentli ninelerimiz vardı. Temeli iyilik olan, kalbi, aklı ve gönlü güzel olan insanlarımız bugün de var. Hüda-yı nabit çiçeklerin açtığı yüksek dağlar, kan ve barut kokmamalı. Allah dert de verir derman da. Bu kan deryasını ancak İslam'ın cihanşümul çözümü ve kardeşlik anlayışı çözebilir.

Yeryüzündeki bütün masumların, mazlumların ve mağdurların sığındığı biricik ülke olan güzel Türkiye'mizi Allah her türlü kazadan, beladan, şer odaklarından, terör gruplarından, içerideki ve dışarıdaki hainlerle düşmanlardan muhafaza eylesin. Amin. İnşallah cümle şer saldırılara karşı, bütün müminlerin duasını alan, iyiliklerle donatılmış aziz milletimiz ve güvenlik güçlerimiz karşı koyacak ve kötülere hiç aman vermeyecektir. Şimdi zaman birlik beraberlik zamanı, vakit dayanışma ve kardeşliğimizi hatırlama vaktidir. Yüce Rabbim Türkiye'mizi ve hakiki Müslümanları korusun.