Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2501.42
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Eylül 2015

Hal ve Gidiş

Ülkemizde hal ve gidişatı görüyoruz. Şehadet şerbetini içen askerlerimiz, polislerimiz, doktorlarımız, teröre tavır koyamayan bazı basın mensupları, yurt dışına kaçanlar ve kıyılarımıza vuran Suriyeli masum çocuk cesetleri. Hepimizi yaralayan o fotoğraflar. Hayret, dünyada da yankı uyandırdı. Hatta bazı Batılı idarecilerin gözyaşı döktüğünü bile gördük. Samimiler mi, yoksa timsah gözyaşları mı, bilemiyorum. Kıyıya vuran birkaç çocuk bedeninden önce Gazze'de, Irak'ta, Mısır'da, Suriye'de katledilen o çocukları niçin görmediler?

Günlük hayatın gerilimi beni yorduğunda kitaplara sığınıyorum. Merhum Cemil Meriç bazı insanların kıyıcılığından bahsedip kitaplara sığındığını söyler ya. Benimki de o hesap! Hakikaten en iyi stres ilacı, en iyi müsekkin, kitap. Sizi bambaşka ufuklara taşıyor, güzelim iklimlerde gezdiriyor. Uzun zamandır söz edemedim yeni kitaplardan. Raflarda bekleşenlerin bir kısmını seçip masama dizdim yine. Bakalım talihimize neler düşmüş?

Cennetin Son SaatleriBahtiyar Aslan'ın yeni kitabı. "Şiirleri ve sessiz hikayeleriyle edebiyatımızda müstesna bir yer teşkil eden Bahtiyar Aslan'ın Cennetin Son Saatleri kitabında, bir örümceğin sabrıyla zamanı ören ve ördüğü zamanı kat eden; insanın kendi derinliğini ve değerini yine insanın bizatihi kendisi üzerinden gösteren hikayeler mevcut" sözleriyle takdim ediliyor. "Mirza'nın Deresi", "Lacivert", "Giderken Mavi", "Köpük", "Teberrük", Vesait" ve "İlmek" kitaptaki hikayelerden bazıları. İyi hikayeyi sevenlerin yöneleceği seçkin bir kitap.

Siyaset ve İktisatTürk fikir hayatının önemli simalarından biri olan Yusuf Akçura'nın eseri. İlk baskısı 1924'te yapılmış. Yazarın 20. asrın başında meydana gelen ve her biri tarihimizin önemli kırılma noktalarıyla kesişen hadiseler hakkında verdiği konferanslar ve yazdığı makalelerden meydana geliyor. Ziya Nur Aksun'un eserlerini yayıma hazırlayan Erol Kılınç'ın imzasıyla. Akçura'nın bir başka mühim eserini yine Erol Bey hazırlamış. Türkçülüğün Tarihi. Kitabın muhtevasını merak edince arka kapağın ilk satırlarına müracaat ediyoruz: "Yusuf Akçura, Türkçülüğün Tarihi başlığıyla sunduğumuz bu çalışmasında millet ve milliyet kavramlarının hem Türkler arasında hem de Batı'daki tarihi seyrini siyasu00ee ve toplumsal boyutlarıyla ele almaktadır."

Ten ve GölgeErcan Ata'nın şiirlerinden meydana geliyor. Yedi İklim, Türkü, Dergah, Kilim, Açaray gibi dergilerde şiirleriyle görünen Ercan Ata'nın farklı ve özgün bir şiir dili var. Şiir dünyamız için 'taze bir nefes.' Bir Merasime Hazırlık da Selami Mete Akbaba'nın şiir kitabı. Ve üçüncü şiir kitabı, Hakan İlhan Kurt'un. Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması. Destan şiirimize taze bir soluk olarak selamladığımız şairimizin bazı mısraları bana Destan Şairimiz merhum Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nu hatırlattı. Kitaplarından bahsedip de şiire yer vermemek olmaz. Öyleyse Hakan İlhan Kurt'un birkaç mısraıyla yetinelim: "Gövdesi damar damar yere kök salmış ağaç, / Başı göğe yükselen kartal başlı tuğdularu2026 / Her biri kaya döşlü, her biri kara boğaç, / Ru00fbm yurdunu yurtlayıp, doludizgin ağdılar; / Rüzgar olup estiler, yağmur olup yağdılar."

İki Dünyanın Hikayesi, Süleyman Eryiğit'in kitabı. 40 yıl bekleyip demlendikten sonra okuyucu önüne çıkan kitaptaki bölümlerin isimleri, eserin derinliği hakkında bize önemli ipuçları veriyor: "Din, Anlam ve İnsana Dair", "Din ve İdeolojiye Dair", "Din ve Devlete Dair", "İnsan ve İdeolojiye Dair". Bir tefekkür yolculuğuna çıkmak isteyenler için kıymetli bir eser. Kitap, yerleşik kavramları sorgulayarak zihinleri de sarsan yazarın değerli tahlillerini içeriyor.

Fatih M. Dervişoğlu'nun Türk Tarih Düşüncesinin Modernleşmesi isimli eseri, fikir hayatımızın gösterdiği irtifaın delili. Eserdeki bölüm başlıkları çalışmanın derinliğini gösteriyor: "İslam Tarih Düşüncesi ve İslam Tarih Yazıcılığı", "Batı Dünyasında Tarih Düşüncesi- Tarih Felsefesi", "Selçuklular ve Osmanlılar Döneminde Tarih Düşüncesi", "Cumhuriyet Devrinde Tarih Yazıcılığı ve Tarih Telakkisinin Dönüşümü". Kitabı okuduğumuzda, akademik hayatımızın bazılarının göstermek istediği gibi o kadar da kötü olmadığını anlıyoruz. Kütüphanelere gönül huzuruyla konulacak bir eser. Bunların tamamı Ötüken Neşriyat'ın, yakınlarda kültür dünyamıza armağan ettiği eserlerden sadece bir kaçı. Günlük olaylara sinirlenip asabı bozulanlar, tansiyonu yükselenler size tavsiyem kitaplara sığının, inanın huzuru ben böyle buluyorum.

 
TDV kurban