Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2435.16
BIST 100
9976.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Ocak 2024

Hamas raporu

Hamas, 7 Ekim’de düzenledikleri “Aksa Tufanı” operasyonunu detayları ile anlatan bir rapor yayınladı. 17 sayfalık raporda Hamas’ın Aksa Tufanı’nda sivilleri hedef almadığı; ölen sivillerin İsrail polisi ve askerleri tarafından rastgele ateş edilerek öldürüldüğü ifade edildi.

Raporda Filistinlilerin, İsrail işgalinden kurtulmak için şimdiye kadarki en uzun süreli mücadeleyi başlattığı vurgulandı. İsrail bir cinayet makinesi olarak nitelendirilerek Siyonistlerin cinayet ve saldırganlığına karşı Hamas üyelerinin ölümü hiçe sayan cesaret ve kahramanlık örnekleri sergilediği anlatıldı.

Filistin halkının işgal ve sömürgeciliğe karşı mücadelesinin yeni olmadığı vurgulanarak, 30 yıllık İngiliz, 75 yıllık İsrail işgaline karşı yaklaşık bir asırdır mücadele edildiği hatırlatılarak, “1918’de Filistin halkı toprakların yüzde 98,5’una sahipti. Filistinliler nüfusun yüzde 92’sini teşkil ediyordu. İsrail işgal yıllarında Filistin halkının yüzde 57’si sürgün edildi” denildi.

***

Gazze Şeridi’nin 2007’den beri dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olduğuna dikkat çekilen raporda “Aksa Tufanı, bu 17 yıllık boğucu ablukaya karşı bir baş kaldırıdır” denildi. 2000 yılından başlayarak İsrail’in 11 bin 299 Filistinliyi öldürdüğü ve çoğunluğu sivil 156 bin 768 kişiyi yaraladığı, ancak batılıların bunları dikkate almadığı ifade edildi.

İsrail’in ihlal ve vahşetini başta Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve BM kuruluşları, hatta İsrail insan hakları gruplarının bile belgelediği anlatılan raporda, Birleşmiş Milletlerden 75 yılda Filisin lehine, İsrail aleyhine 900 karar çıktığı halde İsrail’in bunlara uymadığı vurgulandı.

Başta ABD, batılı ülkelerin İsrail’in suçlarına göz yumduğu ve ortak olduğu vurgulanan raporda İsrail’in Batı Şeria ve Gazze dahil tüm Filistin topraklarını, İsrail ülkesi olarak gösterdiğine dikkat çekilerek, 1993’deki Oslo anlaşmasının da sonuçsuz kaldığı ifade edildi.

***

İsrail’in Filistinlileri zorla evlerinden ve tapulu mülklerinden çıkararak buralara kanunsuz şekilde Yahudileri yerleştirdiği hatırlatılarak, yasal yollardan Filistin halkının haklarının verilmediği, uluslararası kuruluşların da bu konuda aciz kaldığı belirtilip, “Aksa Tufanı, İsrail işgalinden kurtulmak için kurtuluş ve bağımsızlık yolunda atılmış savunma amaçlı bir eylemdir” denildi.

İsrail’in Filistinlileri şeytanlaştırmaya çalıştığı, bunun için uydurma haberler yaydığı hatırlatılan raporda “7 Ekim’de çekilen videolar ve serbest bırakılan İsrailliler, Kassam Tugayları savaşçılarının sivilleri hedef almadığını ve birçok İsraillinin kendi ordusu ve polisi tarafından karışıklık sırasında öldürüldüğünü göstermiştir” denildi.

Gazze’de öldürülen çocuk sayısının günlük 136 olduğu hatırlatılan raporda, çifte standarda da dikkat çekilerek şöyle denildi:

“İsrail'in saldırganlığını savunanlar olaylara objektif yaklaşmak yerine Hamas savaşçılarına saldırırken siviller arasında da kayıplar olacağını söyleyip İsrail'in Filistinlilere yönelik kitlesel öldürme eylemini haklı çıkarmaya çalışıyorlar. Ancak 7 Ekim’deki Aksa Tufanı olayı söz konusu olduğunda böyle bir varsayıma başvurmuyorlar.”